PE 68 | Els darrers dos anys han proliferat les sales d’escapisme arreu del territori com una proposta d’entreteniment plena de misteris i enigmes per a tots els públics
Redacció | Lídia Oñate.- Fa uns anys, per anar a un escape room o sala d’escapisme calia desplaçar-se fora del nostre territori. Era un entreteniment poc estès, que només uns quants entesos coneixien i compartien amb alguns amics interessats en els trencaclosques i els enigmes. Els darrers dos anys, però, els escape rooms han aconseguit fer-se un lloc entre les propostes d’oci per a tot tipus d’ocasions: una sortida amb els amics o la família, la celebració d’un aniversari, un comiat de solteria, una sessió de coaching per a empreses... Però en què consisteix un escape room? La premissa és senzilla. Un grup de persones, normalment entre dues i sis, entra a la sala d’escapisme amb un objectiu a assolir. Abans que s’acabi el temps, que sol ser d’uns 60 minuts, el grup haurà de resoldre tots els enigmes preparats per finalitzar el joc.
L’encarregat de la sala introdueix la història, de temàtica molt diversa, però sempre plena de misteri, i supervisa el grup a través d’un sistema de càmeres durant el procés del joc per donar alguna pista si ho necessiten.
Un mas encantat del qual fins ara ningú ha aconseguit escapar
Can Bruna s’ha tornat un mas vigilat pels avantpassats d’una família d’indesitjables, els Padrós, que després de morts han aconseguit apoderar-se de la casa amb joc brut i fer fora tots els Bruna que en aquell moment l’habitaven. Els escapistes hauran de trobar el receptari secret del beuratge que els ajudarà a foragitar els mals esperits i sortir vius de Can Bruna.
Al Gran Penedès, es va obrir el 2015 una de les primeres sales que llavors hi havia fora de Barcelona. L’empresa Scaparium, de Vilanova i la Geltrú, actualment ja disposa de dos locals i tres sales, la darrera de les quals va estrenar just fa dos mesos sota el nom de Boom Escape, un nou concepte de joc. “Fa dos anys n’hi havia una quinzena i ara l’oferta ja és de 400 sales”, explica Albert, un dels propietaris d’Scaparium. En paral·lel, el mateix any també va obrir una sala d’escapisme en clau rural a Vilafranca del Penedès. Can Bruna té la particularitat que es troba en una antiga masia familiar, fet que encara fa el joc més especial. “Quan vaig començar pràcticament ningú coneixia què era una sala d’escapisme ni en què consistia. A banda dels meus amics i alguns experts en el tema, pocs més ho sabien”, comenta la propietària de Can Bruna, Marina Mestres.
Tot i que alguns apunten Silicon Valley (Califòrnia) com l’origen dels escape rooms el 2006, l’arrel europea se situa a Hongria, en concret a Budapest cap el 2012. “Des de llavors la idea es va estendre com la pólvora i hi ha molta febre d’escape rooms a molts països”, comenta Mestres.
Escapar de joieries, mansions de Frankenstein i bombes tecnològiques
Scaparium ofereix tres opcions al seu escape room. Operación Orpheus és una missió que consisteix a saltar-se les mesures de seguretat d’una joieria prestigiosa i segura per aconseguir el diamant Orpheus i Franky Resurrection se situa als inicis del segle XIX i proposa als escapistes acabar amb la creació del Doctor FK en el punt àlgid d’una tempesta. El darrer joc, Boom Escape, es va estrenar fa dos mesos i és un nou concepte, ja que els jugadors han de desactivar una bomba tecnològica.
Escapar de joieries, mansions de Frankenstein i bombes tecnològiques Scaparium ofereix tres opcions al seu escape room. Operación Orpheus és una missió que consisteix a saltar-se les mesures de seguretat d’una joieria prestigiosa i segura per aconseguir el diamant Orpheus i Franky Resurrection se situa als inicis del segle XIX i proposa als escapistes acabar amb la creació del Doctor FK en el punt àlgid d’una tempesta. El darrer joc, Boom Escape, es va estrenar fa dos mesos i és un nou concepte, ja que els jugadors han de desactivar una bomba tecnològica.
La nova sensació per celebrar aniversaris i comiats de solteria
Una de les claus del seu èxit és la seva versatilitat, ja que tant pot agradar a adults com a joves i infants. “Amb adolescents és molt xulo perquè s’ho passen bé i realment hi ha molt poca oferta per a ells que puguin fer tant amb la família com amb els amics”, afegeix. Darrerament, algunes sales com Indicis, a l’Arboç, Escapastic, al Vendrell, i Room Escape Sitges, a Sitges, han afegit un joc o modalitat pensada per a públic familiar i infantil. “L’experiència ens ha demostrat que és positiu crear diferents franges d’edat”, afirma Cristina Morales, propietària d’Indicis. Ara bé, pocs són els pares que volen acompanyar el grup d’infants al joc. Per solventar aquest impediment, a Indicis ofereixen l’opció d’incloure un monitor. “Sabem que alguns adults prefereixen no fer el joc i per això els donem aquesta opció”, afegeix Morales.
Jocs de realitat virtual, desaparicions en una cripta amagada i un sopar d’un científic ple de misteri
Els escapistes podran escollir entre tres jocs diferents. El Mundo Virtual (nivell fàcil) posa a prova els sentits dels jugadors a través d’una realitat virtual amb moltes opcions, El Guardián de la Cripta (nivell mitjà) planteja un cas de desaparicions que tenen com a punt final la foscor d’una cripta i El laboratorio del Dr. Strauss (familiar) convida a assistir a un enigmàtic sopar d’un científic d’allò més particular.
En el cas d’Escapastic, José Segura, un dels seus propietaris, explica que “ens vénen grups d’aniversaris, però també té molta sortida entre el públic juvenil, a qui agrada més la temàtica de terror”. D’altra banda, fer una sortida a un escape room també s’està tornant força popular entre els comiats de solteria, un tipus de perfil en augment.
El sector, però, és molt canviant i el que avui està de moda i funciona, pot no valer d’aquí uns mesos. “Fa uns anys no hi havia ni història, simplement enginys i cadenats. Després es va plantejar als jugadors un objectiu a complir, a més d’escapar. I ara si no tens un vídeo amb el qual captar l’atenció dels escapistes, estàs desfasat”, remarca Mestres. La darrera moda són els mecanismes elèctrics i la realitat virtual, uns elements que poden encarir més la inversió de la sala. “És molt difícil estar al dia de tot el que es fa. Has d’aprofitar el moment i reinventar-te contínuament perquè el joc no es quedi obsolet”, afegeix. En aquest aspecte, destaca que és important “mutar constantment la idea general per adaptar-te a les demandes del mercat i incloure algun nou mecanisme que sorprengui”. Tot i que alguns apunten que un joc d’escapisme no es pot allargar més de sis anys, d’altres estan convençuts que més de tres anys és difícil. “Tot depèn d’on estigui ubicat l’escape room perquè no és el mateix estar en un lloc turístic on passen moltes persones que en un poble on hi ha menys gent per visitar la sala. Perquè al final la gent només fa el joc una vegada”, comenta José Segura. En el cas de Sitges, tant Room Escape Sitges com Sitgeskape, les dues sales que hi han obert una sala d’escapisme, van veure aquest entreteniment com una oportunitat de negoci en un lloc turístic com és el municipi garrafenc. Tot i això, “ha estat difícil trobar l’espai adequat amb un lloguer assequible”, tal com comenta Isaac Requeda, un dels propietaris de Room Escape Sitges.
Els escapistes han d’esbrinar el secret que amaga un arxiu abandonat que sembla més viu que mai
Els escapistes es convertiran en valents investigadors que hauran de descobrir el misteri de l’arxiu abandonat, on s’estan produït fets insòlits, sorolls i veus estranyes i l’entrada i sortida de persones enmig de la nit.
Sens dubte, aquest ha estat un dels handicaps del projecte, però també ho és aconseguir omplir la sala el màxim d’hores possible, en especial entre setmana, que és quan més baixa l’activitat. “A l’estiu és bastant impredecible amb les vacances, però els caps de setmana és quan millor funciona amb diferència”, explica Santiago Guinea, de Sitgeskape.
Una inversió que pot oscil·lar els 20.000 i 150.000 euros
Tot i que totes les sales d’escapisme tenen elements en comú, la inversió pot variar per diferents factors. El cost de lloguer de la sala, el disseny del joc i els diferents components que el formen (mobiliari, mecanismes, cadenats, decoració...) poden variar en funció de cada sala. Algunes empreses ofereixen els seus serveis de disseny de jocs d’escapisme, el preu dels quals pot oscil·lar els 6.000 i 15.000 euros, mentre que d’altres han obert un model de negoci basat en franquícies. En aquest cas, el preu pot elevar-se fins els 120.000 i 150.000 euros.
Anar al cinema es converteix en una activitat de risc per un psicòpata
El propietari d’un cinema és un psicòpata que atrapa els seus clients i els fa desaparèixer. Els escapistes hauran de superar els engimes que els plantegi per esmunyir-se de les seves grapes. Properament, la sala estrenarà un nou joc: el Barco Fantasma.
L’èxit, però, no només rau en la proposta del joc, que ha de ser atractiva, coherent i que trobi el punt d’equilibri just de dificultat, sinó també en la ubicació com s’ha mencionat anteriorment. A ciutats com Barcelona, amb milions de turistes a l’any, és més factible amortitzar inversions més elevades o obtenir beneficis en poc temps de la posada en marxa de la sala. Els preus d’accés a les sales oscil·len entre els 12 i 25 euros per persona, en funció del grup.
Tanmateix, arreu de Catalunya estan proliferant les sales d’escapisme, que gràcies a les xarxes socials i el boca-orella han començat a créixer significativament. Segons Marina Mestres, de Can Bruna, “la competència et fa posar les piles. Per això has d’estar alerta i visitar les sales que més funcionen per no adormir-te i seguir millorant”. L’últim en sumar-se a l’oferta de room escapes al Gran Penedès ha estat Labyrinthium, a Vilafranca del Penedès. Es tracta d’una aposta de tres apassionats del món de l’escapisme que després d’haver completat jocs d’arreu, van decidir fer un pas endavant i crear la seva pròpia sala.
De cara el futur, moltes empreses d’aquest sector tenen previst augmentar l’oferta de jocs amb noves sales. D’aquesta manera, podran recuperar part del públic que va sortir satisfet de la seva primera experiència escape room.
Premis de recompensa desapareguts i quadres d’alt valor a punt de cremar-se
Posa a disposició dos jocs. A el primer, El premio, s'ha de descobrir què li ha passat al director desaparegut d’una empresa d’antiguitats i trobar els bitllets de viatge com a recompensa per als treballadors. Properament s’estrenarà Art on fire, on els jugadors han de salvar d’un incendi el famós quadre del pintor Trokovsky.
Salvar el planeta dependrà de l’èxit dels jugadors
La història se situa en un món devastat per diferents catàstrofes mediambientals provocades per l’ésser humà. La darrera oportunitat de salvar el planeta està a les mans dels escapistes que s’enfrontin als reptes del joc Indicis.
Una aventura de pirates, tresors i malediccions amb rerefons històric
És un joc d’escapisme molt especial ja que ha estat pioner en el fet de basar-se en restes històriques, on els escapistes reviuen la història de Bonaventura Almirall i els seus grafits del segle XVIII trobats al castell de Cubelles. Actualment, però, es troba aturat, a l’espera de trobar una nova sala.