La incertesa política i les vendes online marquen l’inici de la campanya de Nadal

    PE 71 | Després d’un bon Black Friday, els diferents sectors de l’economia auguren unes bones vendes, tot i poder estar condicionades pels darrers fets polítics

    Redacció | Olga Aibar i Lídia Oñate.- Les compres nadalenques s’avancen cada cop més, influenciades per iniciatives estrangeres com les del Black Friday i el Ciber Monday, i sovint s’acostumen a fer pel canal online. Aquestes són les dues grans tendències que ha experimentat el nostre país darrerament i que ha confirmat l’Estudio de consumo navideño, de Deloitte. Segons les previsions d’enguany, cada família espanyola es gastarà 633 euros de mitjana durant la campanya de Nadal, un 3,3% més que els 612 euros de 2016. Aquesta xifra, a més, es troba molt per sobre de la mitjana europea, situada en 445 euros. Dels deu països inclosos a l’informe, només el Regne Unit, amb 614 euros, s’apropa a la despesa espanyola, per davant d’Itàlia (529 euros) i Alemanya (484 euros). Tanquen la llista Polònia (257 euros) i Holanda (295 euros).

    Una de les claus per entendre l’augment del consum ve donada per l’acceptació que ha tingut el comerç electrònic durant els darrers anys al nostre país. Respecte el 2016, el canal online ha vist incrementar-se el seu consum fins a un 10,9%, mentre que les compres en botigues físiques només han augmentat un 1%. En nombres absoluts, l’auge del consum online es traduirà en 153 euros del total de 633, fet que suposa el 24,2%. En aquest aspecte, entre els productes preferits per adquirir a través d’Internet destaquen l’oci, els videojocs, la tecnologia, la música i les pel·lícules. Per contra, en el cas de la moda, el material esportiu i l’alimentació els consumidors prefereixen anar a la botiga física.



    El Black Friday irromp amb més força aquest any
    Malgrat ser una tradició americana que trenca amb la dinàmica comercial local, cada any són més els comerços que opten per sumar-se al Black Friday i oferir descomptes de tot tipus en els seus productes. A Vilafranca, s’hi han sumat més establiments que l’any passat. Segons el president de l’Associacio Centre Vila, Fèlix Hill, “només fa tres o quatre anys que va arribar al nostre país i sembla que hagi estat tota la vida, perquè la gent ja ho ha incorporat al calendari”. També matisa que hi ha dos grans tipus de consumidors: els que ja tenien previst fer determinades compres i aprofiten el Black Friday per obtenir-les a millor preu i els que es guien per impulsos de compra, que “són els que acaben compensant l’esforç que fem els comerços per rebaixar el preu dels nostres productes”. En aquest sentit, Hill considera que “els grans operadors són els que surten més beneficiats perquè són els que tenen molt d’estoc, però als petits comerços els fa perdre el marge de beneficis. Amb el Black Friday hem notat que alguns proveïdors ofereixen productes a preus especials per a l’ocasió, fet que permet als comerços fer comandes especials. Ara bé, al final, cada establiment fa el que pot”.

    Tanmateix, en ciutats com Vilanova i la Geltrú, l’associació de comerciants Viu Comerç viu amb disparitat d’opinions la jornada del Black Friday. “La tractem com les rebaixes: donem llibertat sense cap tipus d’influència”, explica la gerent de l’entitat, Cristina Puigpinós. En el cas de la capital del Garraf, fins a mitjans de desembre no es dóna inici a la campanya de Nadal, que inclou diferents activitats per impulsar el comerç local. Entre elles destaquen la gimcana infantil i el lliurament de regals el 4 de gener, les targetes regal, que estaran disponibles entre el 16 de desembre i el 5 de gener, i els tions patrocinats.

    A Vilafranca del Penedès, un dels grans atractius serà la pista de gel, que enguany incorporarà un nou element: un avet de tres metres d’alçada al centre. També manté un any més la iniciativa del Pessebre Vivent de les Gunyoles, el 16 de desembre a la tarda, en el marc de la Fira del Gall, i els actes solidaris a favor de la Fundació l’Espiga i l’associació Ampert de lluita contra el càncer.

    La política emboirina la campanya nadalenca
    Després d’unes setmanes convulses a nivell polític, el comerç ha començat a recuperar la normalitat a mitjans de novembre. Tanmateix, encara és prematur afirmar si la situació continuarà com fins ara, ja que el proper 8 de desembre a la mitjanit es donarà inici a la campanya electoral i el proper 21 de desembre se celebraran les eleccions autonòmiques. Des del sector comercial es viu amb incertesa aquesta treva en l’àmbit polític i es mostra preocupació pel possible retorn a la tensió política que ha comportat una aturada, si bé provisional, de les vendes. “Fins al setembre estàvem remuntant, però després la situació política ha afectat el comerç. S’ha trencat la dinàmica ascendent aconseguida a l’estiu”, comentava Cristina Puigpinós. També afegia que “la climatologia tampoc ha ajudat perquè al setembre i a l’octubre ha fet molta calor”. Tot i això, espera que per la campanya de Nadal les vendes remuntin, ja que “el comerç s’està esforçant per capgirar aquesta situació tan trista”. Per la seva banda, Fèlix Hill comentava que “els darrers mesos han estat fluixos. Aquest any era més o menys estable, però l’octubre i el novembre les vendes s’han situat entre un 10 i 20% per sota de les previstes”. El president de l’Associació Centre Vila apunta a la situació política com una de les principals causes: “la gent no està animada per comprar. L’estat d’ànim no és el millor, però esperem que per les rebaixes de gener i febrer es recuperi la normalitat”.

    El sector alimentari confia a mantenir les vendes
    Un dels pilars de la campanya de Nadal és el sector de l’alimentació, entorn el qual giren tot tipus de productes: des de marisc i carn fins a torrons, bombons i polvorons. Per a les empreses que ofereixen servei de càtering o àpats per emportar, aquestes dates són d’especial rellevància, ja que s’acumulen molts encàrrecs en dies puntuals. És el cas de l’empresa penedesenca Ametller Origen, que enguany ha presentat diverses novetats en els menús de Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any, que complementen amb el servei de paneres i el seu propi vi i cava Mata d’Abelló.

    Des de la botiga Torrons Maite Mira, de Vilafranca del Penedès, esperen que les vendes es mantinguin respecte de l’any passat i, fins i tot, que s’incrementin lleugerament si el moment d’incertesa política deixa pas al retorn de la normalitat econòmica. “La producció és similar a la de l’any passat, però una mica més alta, tot i que fins a última hora no sabrem com anirà la campanya perquè la gent compra cada cop més tard”, explicava la propietària de la botiga, Maite Mira. Entre les novetats d’enguany, destaquen els torrons de xocolata amb gerds i el praliné amb diferents gustos com el salat i el de gintònic, tot i que les estrelles segueixen sent els torrons de xixona i de crema catalana.

    Perspectives positives en el sector de la restauració
    Els restaurants del Penedès i el Garraf tenen perspectives positives de cara al Nadal. De fet, tot i les setmanes que encara queden per a les festes, les reserves estan funcionant bé. Des del restaurant i hotel Can Panyella de Gelida, la directora, Rosa Garcia, comentava que “els darrers dies hem notat més alegria i una certa activació de la demanda dels nostres espais, tant per als sopars d’empresa com per a les festes nadalenques”. En el mateix sentit es manifestava Baltasar Julià, gerent d’El Molí de Cal Tof del Vendrell: “tot i que els darrers mesos hem notat una certa recessió pel tema independentista, ara tornen a trucar i demanar preus. Per això, crec que les perspectives de cara al Nadal i Sant Esteve seran bones”.

    Disparitat d’opinions al sector del cava
    L’Institut del Cava creu que aquest Nadal les vendes es poden ressentir d’un possible boicot en el consum a causa del context polític, però confia que aquest descens se centrarà només en les marques més econòmiques. El president de la patronal, Jaume Gramona, afirmava que els productes de més qualitat es consolidaran amb la distribució de les primeres ampolles de cava de Paratge Qualificat. En canvi, el president de Pimecava, Xavier Nadal, apuntava que “no es preveu una incidència significativa. Malgrat el moment convuls que viu el país, el sector del cava l’està superant amb bona nota”.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu