Els vins de la DO Penedès, els tercers més venuts a Catalunya i els vuitens a Espanya

    PE 74 | Els vins de la DO Rioja lideren el mercat a Catalunya, però per primer cop el conjunt de les DO catalanes els superen als restaurants del nostre territori

    Redacció | Meritxell Bayarri .- Els vins catalans continuen incrementant el seu consum a Catalunya i creixen en vendes (un 2%) i facturació (un 8%), però encara queda molt de camí a recórrer, ja que la DO Rioja continua sent la denominació que més vi ven, seguida de la DO Catalunya i la DO Penedès, segons dades de l’informe Nielsen encarregat per l’INCAVI.

    En el cas del Penedès, les vendes l’any passat es van situar en 5.540 milers de litres en els sectors d’alimentació i hostaleria a Catalunya, i un percentatge del 10,91% en volum. Tanmateix, les dades indiquen que els darrers tres anys s’ha produït un retrocés tant en vendes com en quota de volum. En aquest darrer cas, s’ha passat del 12,12% del 2015 al 10,91% l’any passat. Tot i així, es manté a gran distància de la resta de denominacions d’origen catalanes, a excepció de la DO Catalunya.

    El conjunt de les DO catalanes lidera el rànquing de vendes en volum a Catalunya, amb un 35,71% de quota de mercat. Si es té en compte només les DO catalanes, la quota de mercat la lidera la DO Catalunya, amb un 11,79%, seguida del Penedès (10,91%), la Terra Alta (3,43%), Costers del Segre (2,70%) i Montsant (2,39%).

    On més s’ha incrementat el consum de vi català és en el sector de l’hostaleria, amb una quota del 37,4% i un increment del 4,56%. En aquest segment, la DO penedesenca se situa en tercera posició, darrera de la DO Catalunya. El que és significatiu és que, per primer cop el conjunt de totes les DO catalanes aconsegueix superar La Rioja en el segment de la restauració amb un 37,4% de quota de mercat davant del 31,4%.



    En xifres absolutes, el mercat de vi a Catalunya va vendre l’any passat 89.597 milers de litres i va facturar 341.045.000 euros. Del total de litres de vi venuts, 50.767 van ser marques amb denominació d’origen, 36.640 sense DO, 2.313 d’importació i 160 de vins sense alcohol. Així el consumidor aposta més pels vins que estan emparats en una denominació d’origen que no pas pels vins de taula. L’alimentació va concentrar les vendes de 56.131 milers de litres de vi, cosa que representa un creixement interanual del 0,28%, mentre el canal d’hostaleria va comercialitzar 33.466 milers de litres, un 5,09% més que l’any 2016.

    A la resta d’Espanya les denominacions d’origen catalanes concentren només el 6,6% de les vendes. La primera és el Penedès, amb un 2,2%, que se situa com la vuitena DO espanyola més important. En el sector de l’Alimentació i l’Hostaleria, la DO penedesenca és la primera de les DO catalanes, per davant de la DO Catalunya, i seguida de la DO Terra Alta.

    Pel que fa a l’evolució de les vendes de vins amb DO a Espanya, en el sector de l’alimentació i l’hostaleria va incrementar-se, passant dels 1.658.533 milers d’euros del 2015 als 1.944.550, amb una variació del 8,18 al 8,38%.

    Durant la presentació dels resultats, el director de l’INCAVI, Salvador Puig, va mostrar-se satisfet perquè mostren una tendència a l’alça del consum de vi català que ja va començar en el sector de l’alimentació els anys 2015 i 2016. Puig va recordar que la producció vitivinícola a Catalunya és de més de 110 milions d’ampolles de vi i de més de 250 milions de cava a l’any, però que l’informe s’ha centrat aquest cop en la producció i consum de vi a Catalunya. També va indicar que el cava exporta un 65% de la seva producció i el vi ven a l’exterior un 45% de les seves ampolles.

    Respecte a les dades que s’extreuen de l’informe de la consultora, el president del Consell Regulador de la DO Penedès, Josep Maria Albet, ens feia diverses consideracions. Pel que fa al volum de vendes a Catalunya, apuntava que “tenim una producció de vins molt estable, tant en el mercat nacional com en l’exportació. La majoria de les vendes dels nostres cellers les realitzen al territori català, per això els esforços en promoció i venda es fan aquí, més que a la resta d’indrets”. Sobre la pèrdua de percentatge de mercat en els darrers tres anys, Albet apuntava que “no la considerem significativa perquè sempre mirem més el preu mig de les ampolles que el volum, i en preu mig hem pujat. El preu també forma part de la imatge del producte. Si volem prestigiar més el Penedès, hem de pensar més en el preu mig que en vendre més ampolles. Preferim ser els campions en qualitat que no pas en volum”.

     

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu