El negoci de les mascotes creix, els animals de companyia es cuiden més i millor

    PE 75 | Tot i que els professionals del Gran Penedès noten un augment en el consum de productes especialitzats, qui més se’n beneficien són les empreses grans

    Redacció | Meritxell Bayarri .- Els veterinaris, perruquers canins i botiguers del Gran Penedès coincideixen en el fet que avui dia els animals de companyia es cuiden molt més que fa 15 o 20 anys. Ho noten, per exemple, perquè els propietaris porten molt més al dia les vacunes de les seves mascotes i en el fet que, com que la majoria d’elles viuen a casa, tenen una millor higiene. Dit d’una altra manera, els animals domèstics es tenen molt més en compte que abans i això repercuteix en la concepció que es té d’ells com també en l’economia familiar.

    Si analitzem aquesta situació amb dades, l’estudi més recent prové del passat mes de novembre del 2017. Es tracta d’un informe de Tiendanimal, una de les empreses del mercat estatal que es dedica a la venda d’articles per animals de companyia. El document, que es titula “I Edición del Estudio Anual sobre Mascotas en España”, es va fer a partir d’una sèrie d’enquestes a més de 2.000 persones i recull que els espanyols destinen a l’any 1.198 euros de mitja en la cura de les seves mascotes. En aquesta xifra s’inclouen uns 332 euros anuals en veterinaris, 86 euros en accessoris i joguines i 780 euros més en alimentació.

    Per Rafael Martínez-Avial, CEO de Tiendanimal, darrere d’aquestes dades es percep un canvi d’actitud dels propietaris que es ve produint des de fa més o menys una dècada. Explica que aquests cada cop vetllen més perquè els animals domèstics tinguin un major benestar i això es tradueix en la demanda de productes i serveis cada cop més especialitzats. De fet, l’estudi al qual fem referència afirma que el nostre comportament amb els animals domèstics ha variat en els últims anys. Les mascotes a poc a poc han passat a ser un membre més de la família i com a tals se’ls ofereix la importància, les cures i el protagonisme que això requereix.

    Centrant-nos en un àmbit més local, Jesús Martí, propietari del Centre Veterinari Cabell d’Àngels de Vilanova i la Geltrú, coincideix amb Martínez-Avial en el fet que la gent cuida cada cop més dels seus animals de companyia: “Els propietaris tenen consciència de la cura de l’animal en la seva àmplia globalitat. Abans, estic parlant de fa molt temps enrere, la gent només anava al veterinari quan la mascota estava malalta i potser ja era massa tard”. Martí, en aquest sentit, considera que per tenir un animal en bones condicions cal tenir en compte diferents factors, com una bona higiene, portar al dia el calendari de vacunació i proporcionar-los uns aliments de qualitat.



    Aquest últim aspecte, el de l’alimentació, és el que més ha canviat en els últims anys. Pel director executiu de Tiendanimal, “si abans als animals domèstics se’ls oferia el menjar que sobrava dels seus amos o se’ls comprava un pinso molt bàsic per cobrir el seu manteniment, avui en dia ens trobem que hi ha una quantitat immensa de pinsos especialitzats que apareixen en el mercat perquè el consumidor els està demanant”. Martínez-Avial explica que precisament aquests productes, els de l’àrea d’alimentació, són els que més es venen des de la seva empresa.

    La multinacional d’aliments per a gossos i gats Affinity també observa una tendència semblant. Laura Rodríguez, directora de comunicació d’Affinity España, explica que el mercat del menjar per animals presenta un creixement saludable des de fa alguns mesos. Segons Rodríguez, hi ha diferents factors que han contribuït a aquesta situació com el fet que cada cop s’adopten més gossos i gats, hi ha una major vinculació afectiva amb els animals de companyia i que els propietaris es preocupen perquè les seves mascotes tinguin una alimentació saludable. Com a resultat de tot plegat, “els consumidors cada cop trien productes de més valor afegit, productes més específics i basats en ingredients naturals”.

    Amb tot plegat, i tenint en compte que a les llars espanyoles hi ha aproximadament 6,4 milions de gossos i 4 milions de gats (segons dades d’Affinity), es pot afirmar que el negoci dels animals de companyia està en constant creixement i genera grans beneficis. Hi ha fins i tot, qui ho denomina el negoci milionari de les mascotes.

    Centrant-nos en un àmbit més proper, com és el cas del Gran Penedès, els comerços de la zona, però, no són tan optimistes. Tant Jesús Martí, del Centre Veterinari Cabell d’Àngels, com Ricard Guisado, de Ricky Mascotas, coincideixen en el fet que des de l’arribada de la crisi les vendes han baixat i no han tornat als nivells que hi havia abans. A causa d’aquesta situació econòmica, a més, es troben que el preu del menjar per a mascotes ha baixat, i que els fabricants també fan més promocions amb els sacs de pinso.

    “Cada vegada hi ha més competència amb els preus –explica Jesús Martí–, a part que la venda per internet també ha afavorit aquesta situació”. El propietari d’aquest centre veterinari de Vilanova i la Geltrú considera que amb internet la gent prefereix comprar els productes de distribució a través d’aquesta via i afegeix que les generacions més joves, al tenir més consciència sobre el món animal, també són les que opten per comprar productes més especialitzats.

    Per acabar, tant Ricard Guisado com Jesús Martí estan d’acord en el fet que cada cop es compren més articles per tenir una millor cura de les mascotes. Per exemple, venen més productes antiparasitaris per evitar que els animals tinguin puces o paparres. En el cas del Centre Veterinari Cabell d’Àngels, Jesús Martí també ha notat que els clients prefereixen portar els animals al seu centre abans que rentar-los a casa. “A la perruqueria tenim els productes adequats, a més, evitem un mal assecat que en un futur podria provar malalties de pell a l’animal”, afegeix.

     

     

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu