El sector del cava tanca un eufòric 2017 amb rècord d’ampolles venudes i d’exportacions

    PE 76 l Les empreses de la DO Cava van facturar 1.149,3 milions d’euros, un 6,5% més respecte de l’any anterior, malgrat les “turbulències” dels darrers mesos 

    El sector del cava va celebrar aquest mes les bones notícies de les dades del tancament de l’exercici. El motiu: la DO Cava va batre l’any 2017 el seu rècord històric en nombre d’ampolles venudes, 252.515.336 milions, un 3% més que l’any passat en volum, el que representa un valor econòmic d’1.149, 3 milions d’euros (+6,5%). També es va batre el rècord d’exportacions, amb 162,2 milions d’ampolles venudes, un 2% més que el 2016. Dos fets que van ser destacats pel president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, durant la presentació de les dades, realitzada a Vilafranca, i que va qualificar d’evolució “esperançadora”.
    Alemanya va recuperar el primera posició perduda l’any passat amb un destacat creixement del 10,57%, amb 31 milions d’ampolles venudes, seguida de Bèlgica que tot i que perd pistonada (-3,47%) continua sent el segon mercat per al cava, amb 28 milions d’ampolles venudes, i el Regne Unit que cau un -13,63%, per l’efecte del Brexit. També perden vendes els EEUU (-1,25%), Finlàndia (-1’98%) i Suïssa (-1,4%), però guanyen quota França (5,47%) que ja supera els 9 milions d’ampolles, i els Països Baixos i Suècia, tots dos amb més de 4 milions. Els països de la UE absorveixen el 44,6% de la producció, mentre que els països tercers representen el 19,65%.

    Evolució de la DO Cava

    Pel que fa al mercat interior, presenta un increment interanual del 4,7%, superant els 90 milions d’ampolles, xifra que no s’obtenia des del 2010. El president del Consell Regulador de la DO Cava, Pere Bonet, va explicar que tot i que l’expectativa de creixement que es preveia a finals d’estiu era del 4%, finalment es va rebaixar al 3% per les “turbulències polítiques” viscudes en els darrers mesos de l’any: “el soroll mediàtic sempre afecta i el soroll del darrer trimestre de l’any va ser extraordinari”, va assegurar. Aquest fet va implicar una millora de les vendes de caves de fora de Catalunya, que van incrementar-se un 16%, mentre que els catalans ho van fer un 3%. Catalunya és la comunitat on es produeix el 95’3% del total de cava i on se’n consumeix el 30%.
    El cava tradicional és el més apreciat i venut arreu, amb 219,8 milions d’ampolles (1,95% més respecte al 2016), seguits dels reserva (criança mínima de 15 mesos) dels quals es van vendre 28,6 milions d’ampolles (+13,43%), mentre que els grans reserva (criança mínima de 30 mesos) van caure caure tant al mercat interior (-4,8%) com a l’exterior (-14,1%). Pel que fa al rosat, va perdre un 2,2% de vendes respecte al 2016
    Els premium es consoliden
    L’increment en el valor de les vendes és una bona tendència destacada per Bonet, que va incidir especialment en l’evolució positiva del segment Premium, que va tancar l’any amb un creixement del 10,7%, superant per primer cop els 32 milions d’ampolles, però que encara representen el 13% del total. Aquest tipus de caves han estat especialment demandats en el mercat interior, que representa el 64,5% del total de les vendes, i creix un 14% respecte el 2016, mentre que el mercat exterior augmenta un 5,1%.

    Alemanya va tornar a liderar la demanda de cava a l’exterior 


    El preu mig de l’ampolla actualment està en 4,55 euros, un 3,5% més que l’any anterior, quan es valorava en 4,40 euros. Aquest fet demostra que el sector avança cap a aquest tipus de caves més que no pas als productes low cost (marques blanques i barates). Els de producció ecològica també han crescut un 48,17%, i superen els 5,9 milions d’ampolles. Perquè la DO cava continuï creixent, és imprescindible augmentar les vendes del segment Premium: “fins ara hem competit perquè el nostre producte tingui la millor relació qualitat-preu, però ara hem de començar a competir per l’excel·lència. Aquest és el gran repte que tenim i aquests caves són el progrés, solidesa i valor afegit. Són imatge de qualitat global”.
    Dins d’aquest segment, s’engloba també el Cava de Paratge Qualificat, del qual encara no se’n poden analitzar les resultats, ja que el llançament internacional del qual va tenir lloc a Londres al novembre.


    Pel que fa al nombre d’empreses elaboradores es manté estable, en un total de 230, 142 de les quals exporten el seu producte a més de 140 països.
    30 anys de la DO Cava
    L’any 2017 va ser destacat per la DO Cava, que va celebrar 30 anys de vida dins del sistema europeu de diferenciació qualitativa protegida de les denominacions d’origen. En aquestes tres dècades pràcticament s’ha doblat el volum total comercialitzat (94,7%) passant de 129.670 milers d’ampolles a 252.512. El mercat exterior ha esta clau en l’èxit de la DO Cava, que ha triplicat el seu volum des del 1987 (+298,9%). Segons Bonet: “fins l’any 1987 el mercat exterior era una asignatura pendent, hi havia poca vocació internacional. L’entrada d’Espanya a la comunitat econòmica europea va ser determinant per la futur del sector”. L’exportació iniciada per dotze empreses pioneres va actuar de locomotora perquè s’hi sumessin moltes més.

    El preu mig de l’ampolla és de 4,55 euros, un 3,5% més que l’Any 2016


    Durant la presentació de les dades va intervenir el director general de l’Incavi, Salvador Puig, que va afirmar que “el cava és fonamental per a l’economia catalana perquè és un dels motors de l’exportació i un gran ambaixador nostre”. També va assegurar que “el consumidor està cada cop més interessat per la qualitat i el vincle dels caves amb el territori i en aquest sentit el cava premium ajuda”.
    Per la seva banda, el director general de la Indústria Alimentària del ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Fernando Burgaz, “l’any passat va ser especialment important per al Consell Regulador del Cava. S’ha fet una bona feina i aconseguit fites importants” i va felicitar l’equip directiu que, després de quatre anys, deixaran els càrrecs aquest estiu.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu