Masies del Penedès arriba als 25 anys en un moment de millora de l’ocupació turística

     

    PE 79 l El president de l’entitat considera que els paisatges, la tranquil·litat i la comoditat són els principals atractius d’aquest tipus de turisme

    L’any 1992, en ple auge de les Olimpíades, quan Catalunya i Barcelona es van obrir definitivament al món, va haver-hi a l’Alt Penedès un grupet de propietaris que es van unir per perseguir un objectiu: la conservació, l’ús i la difusió de les masies catalanes. El turisme rural estava arrencant –la primera regulació que se’n va fer a Catalunya és del 1983– i les persones que tenien masies o cases de poble les van començar a reformar per oferir als turistes l’experiència de viure ben a prop de la natura. Va ser en aquest context quan va néixer, ara fa 25 anys, l’associació de Residències de Cases de Pagès a l’Alt Penedès, la predecessora de l’actual associació Masies del Penedès.
    Raimon Olivella, president de l’entitat i un dels seus fundadors, explica que el projecte va començar com una “reunió entre amics i coneguts”. “Els propietaris ens reuníem de tant en tant per compartir idees, coneixements i experiències”, afirma. Va ser llavors quan van decidir crear una associació, per fomentar i promocionar el turisme rural del territori. La mare d’Albert Salvany, Maria Antònia Rius, també va ser una altra de les primeres membres de l’entitat. El seu fill recorda que a principis dels 90 el turisme rural tot just començava a l’Alt Penedès però de forma tímida, ja que “no existien gaires masies que es poguessin llogar”. Quan es va crear l’associació només hi havia prop d’una desena de socis i amb el pas dels anys s’hi van anar incorporant més.

    L’estiu passat va ser una bona temporada, l’ocupació va arribar al 87% durant el mes d’agost


    Però... com eren les primeres cases rurals del Penedès? Albert Salvany, propietari de Mas Aixola explica que al principi els turistes hi venien “per viure una experiència completa”. Anaven a passar uns dies en un ambient rural no només per gaudir del paisatge sinó també per dormir en una antiga masia. No els importava estar envoltats d’objectes i mobles antics o prescindir de segons quins luxes. “Avui en dia, en canvi, els clients busquen més la comoditat, sobretot pel que fa als serveis, ja que molts d’ells vénen a descansar”, afirma el propietari d’aquesta masia de Torrelles de Foix.
    Al principi, el fet de convertir una antiga casa de pagès en un allotjament turístic també va estar motivat, en part, per la idea de conservar el patrimoni arquitectònic del territori. Albert Salvany comenta que a finals dels 80 i principis dels 90 hi havia masies antigues, moltes de les quals històriques, que es trobaven en mal estat i s’havien de rehabilitar. Aquest és el cas de la seva, Mas Aixola, una finca que data del 1887 i que la seva mare va restaurar per convertir-la en un allotjament rural.

    • Ocupació del turisme rural a l’Alt Penedès del 2010 al 2017

    Masies del Penedès compleix enguany 25 anys i ho fa en un moment en què la demanda de turisme rural al territori ha crescut i de forma continuada, sobretot durant els mesos d’agost. Segons l’informe Flaix d’Ocupació Turística de la Diputació de Barcelona, des del 2010 fins al 2017 el tant per cent d’ocupació dels allotjaments de turisme rural a l’Alt Penedès ha augmentat en 32,85 punts percentuals (pp). Per exemple, mentre el 2010 va haver-hi una ocupació del 54,21%, al mes d’agost de l’any passat aquesta va ser del 87,06%.
    Pel que fa a la resta de mesos de la temporada estiuenca, han tingut una tendència a l’alça en els últims vuit anys encara que amb alguns alts i baixos. Aquest és el cas del mes de juliol. Del 2011 al 2013 el percentatge d’ocupació va caure en 6,79 pp i va passar del 54,59% del 2011 fins al 47,80% del 2013. Més tard, del 2013 al 2017 l’ocupació es va recuperar i va créixer en 16,28 punts percentuals fins a arribar al 64,08% del juliol de l’any passat.
    A grans trets, es podria dir que l’estiu del 2017 va ser una molt bona temporada pels propietaris dels allotjaments rurals de l’Alt Penedès. Va haver-hi una ocupació molt més alta en comparació amb la dels anys anteriors. La dada més significativa és la del mes de juny, ja que d’un any a l’altre l’ocupació va augmentar en 28,63 pp. Així, mentre el 2016 l’ocupació de juny va ser del 36,80%, el 2017 va ser del 65,43%.
    De cara a enguany, però, Raimon Olivella, president de l’associació Masies del Penedès, considera que l’índex d’ocupació en els allotjaments rurals no serà tan elevat com l’any passat. Tot i així seguirà essent bo. Explica que aquest 2018 a causa d’una suma de factors com ara la inestabilitat política, hi ha hagut menys reserves, sobretot durant el primer trimestre de l’any. No obstant això, aquest estiu, el president de l’entitat confirma que està havent-hi una recuperació i que si bé no s’arribarà als índexs d’ocupació del 2017, aquests seran molt semblants als dels anys anteriors.
    Calcular si un any serà més que bo que l’altre quant a reserves és una ciència incerta com també ho és el temps, encara que sempre hi ha alguns indicadors. En línies generals, el que més atrau de les cases de pagès del Penedès és, segons Olivella, el paisatge, acompanyat de la comoditat i la tranquil·litat: “La gent busca passar uns dies en un entorn que l’atregui i estar un espai confortable”. En aquest sentit, durant les temporades de tardor, hivern i primavera, la majoria dels clients són de Catalunya o de la resta de l’Estat espanyol i vénen els caps de setmana buscant el repòs enmig de la natura i al cor dels pobles.

    •  Ocupació per mesos dels establiments de turisme rural a l’Alt Penedès durant l’estiu del 2017


    A l’estiu, en canvi, hi juga un paper molt important la localització. Raimon Olivella explica que de juny a setembre els hostes principalment són estrangers –la gran part del centre d’Europa– que s’allotgen com a mínim una setmana. “Els agrada l’ambient rural, però a la vegada també volen fer moltes activitats”. El fet que el Penedès estigui ubicat ben a prop de Barcelona, on es pot fer de tot, com també de la costa i de pobles turístics com Sitges és un punt molt a favor.
    Actualment, Masies del Penedès és una entitat composta per una quarantena d’allotjaments rurals amb una mitjana de 10 places per immoble. La majoria d’ells estan ubicats l’Alt Penedès, encara que també n’hi ha alguns al Baix Penedès. Cada any s’afegeixen a l’associació una o dues cases de pagès fruit de projectes de nous emprenedors com és el cas de Cal Cols de Sant Pau d’Ordal.
    Ara fa poc més d’un any, Xavi Cols va inaugurar aquesta casa de poble dels seus avis reconvertida en allotjament rural. Cols explica que l’arrencada ha estat molt bona i que la casa ha tingut molt bona rebuda. La causa? Diu que es deu al fet d’haver fet una bona rehabilitació, de penjar unes bones fotos a internet i de buscar el contacte amb els clients ja sigui directament a través de les xarxes socials o mitjançant els tour operadors.
    Ara bé, siguin quines siguin les estratègies, el turisme rural ha estat sempre una ocupació a temps parcial. Els propietaris de les cases s’han hagut de dedicar a altres oficis complementaris. Segurament aquest ha estat el motiu, com assenyala Albert Salvany de Mas Aixola, pels quals aquest sector ha aguantat tan bé la crisi. En els últims anys, els índexs d’ocupació turística han crescut de forma continuada, sobretot el mes d’agost. Què oferirà el futur? De moment Raimon Olivella aposta per seguir treballant en trobar la millor manera de relacionar l’enoturisme amb els paisatges i la comoditat dels allotjaments rurals.

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu