La sentència de "La Manada" i l'opinió pública

    Aquest cap de setmana vaig anar a descansar a un petit poble. En el primer sopar, vaig coincidir amb un grup d’amics de nivell universitari que després de parlar sobre el tema de “la manada” amb semblant informació i indignació em van preguntar sobre la meva opinió (era l’únic “de dret”) i els vaig contestar que com faig habitualment després de llegir-me la sentència i els textos legals i la jurisprudència els donaria la meva opinió, la qual cosa crec que els va deixar desconcertats. Ja no vaig preguntar en el que pensarien de mi si els discutís els temes dels quals eren expert (Medicina, Química...) amb tanta vehemència com ho estaven fent sobre una matèria que no li era pròpia o si algun s’havia llegit la sentència i el Codi Penal. Havia anat a relaxar-me.


    Amb aquesta sentència he pogut comprovar, una altra vegada, els negatius efectes del “tertulianisme” sobre l’opinió pública.

    En la meva època, “un tertulià” era un senyor que parlava de mercantil sense haver llegit a Garrigues ni a Uría, ni els coneixia. Ningú els feia cas i eren la riota de la població, avui surten en televisió i tenen centenars de milers de seguidors.

    La responsabilitat deriva dels propietaris dels mitjans que ofereixen als seus clients una informació insolvent per la falta de preparació tècnica dels periodistes i la seva escassa experiència professional en els temes als quals contínuament estan obligats a respondre.

    He arribat a la conclusió que en produir-se un fet complex, la gent competent que es preocupa per la seva imatge professional, s’absté de contestar fins a tenir formada una opinió seriosa i la resposta immediata l’ocupen els tertulians que són els únics que per la seva insensatesa i irresponsabilitat s’atreveixen.

    Aquesta primera versió és la que queda en la retina dels ciutadans i quan després d’un temps es pronuncien els experts amb prou feines tenen incidència en la cultura ciutadana cada vegada més deteriorada i manipulada.

    De tornada a casa descansat i mantenint la bona relació amb els meus amics, ja que intentem evitar la repetició del tema, vaig concloure que havia fet bé.

    No tenia una altra sortida, dedicar el cap de setmana sense tenir seguretat que “la meva opinió fundada” l’acabaria abans d’anar-me’n arruïnaria la il·lusió de passar un temps de descans. Però, a més, tenia dos riscos evidents, el que quan conclogués la missió estiguessin ocupats en temes apassionants com el de si Trump tenia dret al Nobel de la Pau i el que, si fonamentés la meva opinió i no coincidís amb la informació que tenien, em convertís en un antisistema, aquesta vegada reaccionari.

    També he pogut comprovar la gran quantitat de respostes que ha rebut de l’opinió pública.

    Se m’ha ocorregut que per ordenar-les hauria d’haver-hi una classificació en 3 grups, l’A, el B i el C. En l’A haurien d’incloure’s voluntàriament els que tenen formació jurídica, han llegit la sentència i coneixen el marc legal i jurisprudencial, en el B els que, sense formació jurídica, han llegit la sentència i tenen almenys uns coneixements mínims de tots dos marcs i finalment en el C s’inclourien els que no s’han llegit la sentència ni tenen idea del marc legal ni jurisprudencial.

    Els de l’A haurien de publicar el seu nom complet perquè els col·legues puguin valorar el nivell de la seva opinió. Segurament es reduiria el nombre d’aquests però afegiria més qualitat a les respostes.

    El segon grup, el B, és interessant perquè hi ha gent fora del món del dret amb opinions molt judicioses.

    L’últim, el C, és especialment rellevant per observar com es dirigeix l’opinió pública. Si veiem que es poden fer subgrups segons els arguments i fins a les paraules és que aquest grup no té una opinió pròpia sinó que està reproduint el que els informen els seus mitjans habituals. L’opinió dels subgrups no es diferenciaria de les empreses de la informació. I això podria servir per a altres casos.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu