Un bus ple d’idees. Mirada atenta per emprendre

     

    L’Ajuntament de Calafell ha organitzat aquest mes de febrer una experiència formativa i enriquidora pels emprenedors del seu municipi. Tan senzill com pujar en un bus que porta pel nom “El bus de les idees”. Un viatge curt, a un municipi veí, Vilafranca del Penedès, per veure cinc experiències d’altres iniciatives i emprenedors. Formació, rapida i àgil en el bus, contactes entre els viatgers, descobriment de detalls d’altres negocis, mirada oberta i encuriosida. Una suma de factors que converteixen “El bus de les idees” en una vivència formativa altament transformadora.
    En aquest quadern compartiré alguns dels aprenentatges i descobriments que vam viure.

    Aprendre a tenir la mirada creativa. El primer dels aprenentatges
    Quan els emprenedors van pujar al bus van tenir una primera formació ràpida que els feia tres suggeriments valuosos: la necessitat de fixar-se en els detalls i veure més enllà. Qualsevol detall d’un negoci (encara que no tingui res a veure amb el teu) pot ser suggerent pel teu, siguin temes d’organització, de comunicació, de decoració...
    Fer-se preguntes permanents del tipus “com podria aplicar això al meu negoci?”
    I el tercer dels suggeriments és anotar idees, paraules, elements que en aquell moment siguin inspiradores per, després a casa, fer un bon repàs del que hem viscut.

    Primera parada; Feedback Marketing Reproductions de l’Albert Moreno
    Una agència de comunicació amb una proposta de valor diferent que ha sabut aprofitar la seva rapidesa, frescor i bona organització per oferir productes a grans empreses i molt conegudes fent uns ambiciosos desplegaments de campanyes de comunicació i publicitat.
    L’Albert va ser un gran mestre per als visitants. Ens va aportar moltíssimes coses, però en destacaria tres de molt suggerents: fes-te la pregunta, “en què ets excel·lent?” i a partir d’aquí construeix la teva proposta de valor, escolta permanentment el teu client, però escolta’l de veritat, i per últim, “empaqueta tot el que puguis, testeja-ho i a vendre”

    Segona parada Cistelleria Giralt amb la Sílvia Gracia
    En aquest mateix espai vam entrevistar fa poc temps la Sílvia. Als visitants els va agradar molt la seva experiència i la seva mirada innovadora del comerç. Els seus suggeriments: sortir de la botiga i anar a casa del client per fer pedagogia amb ells i que aprenguin a combinar i utilitzar els teus productes, fer servir amb constància les xarxes socials, amb molta constància, i personalitzar molt tot allò que facis.
    La Sílvia ens va encomanar la seva passió i il·lusió per la seva feina.

    Tercera parada Xerigots amb el Jordi Bertran
    A Xerigots vam descobrir l’excel·lència dels formatges i la creativitat en un model de negoci diferent i suggerent. La constant investigació que fa el Jordi en altres parts del món sobre com funcionen negocis similars fa que descobreixis en cada detall propostes innovadores i enriquidores. Alguns suggeriments són: fer viure experiències en els client que els portin a voler mostrar el que han viscut i a voler repetir la vivència, també el fet de buscar permanentment, formes diferents de consumir el producte (tastos en el local, a casa, en format cattering, en restaurant...), buscar com la tecnologia pot aportar valor a negocis petits.

    Quarta parada La Carretera del Vi, amb el Francesc Palau
    Conèixer de primera mà com diferents empreses d’un territori construeixen un projecte comú per atraure visitants i tenir una oferta ben completa justament pel fet d’estar junts.
    El passaport com a element físic que pot servir com a pauta i guia per descobrir les bodegues, allotjaments i restaurants que vas trobant al voltant d’aquest itinerari, és una idea senzilla i alhora de molta força.
    Va resultar suggerent pensar com es pot articular una oferta conjunta que aglutini diferents propostes i sigui valuosa per a tots els qui en formen part.

    Cinquena parada Els Castellers de Vilafranca amb Josep Anton Tordiu
    La part lúdica i cultural de la sortida la vam viure a Cal Figarot on de la mà de Tordiu vam poder conèixer les noves intervencions que els Castellers de Vilafranca han fet en aquesta magnífica casa.
    L’escultura de mida real d’una Torre de Vuit feta per l’equip de Rovellart i finançada a partir d’un Verkami és una excel·lent mostra d’emprenedoria en aquest cas impulsada des d’una gran associació com ho és la dels Castellers de Vilafranca.
    La renovació dels espais més nobles de la casa així com la nau on es fan els assajos amb equipaments pensats per a la seguretat i la comoditat ens van impressionar.
    Però possiblement el colofó el va posar l’audiovisual fet per Punt TV que et fa viure la intensitat, l’emoció, la força i el patiment de veure coronar un castell de deu. Sense excepció, tots ens vam emocionar.

    De tornada cap a Calafell
    A les 5 de la tarda enfilàvem el camí de tornada cap a Calafell, plens d’idees, de suggeriments, de paraules, de mirades, de fotografies, d’instants, que fan xup xup i que sense cap dubte es couran en les properes setmanes.
    Cada empresa participant de l’aventura haurà vist el mateix però haurà interpretat i s’haurà quedat amb coses diferents perquè aquesta és la màgia del pensament humà.
    De les diferents circumstàncies de cadascú, del focus on hagin posat la mirada i de la força i tenacitat en innovar i canviar dependrà que el bus de les idees esdevingui en projectes realitzats.
    Sense cap dubte ha estat un gran aprenentatge.

       

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Empaquetar serveis i /o productes: és una manera de fer més fàcil la venda i resulta suggerent per al nostre client.
    2- Constància en la presència a les xarxes és una gran eina de comunicació però demana de molta perseverança.
    3- Vivències experiencials cada vegada els consumidors demanem més viure una experiència que comprar simplement un producte. Cal tenir-ho en compte. 
    4- La força que dóna ser petit tots els qui vam participar de l’experiència som empreses petites (la majoria micro). I això que és difícil per moltes coses és una enorme avantatge per tenir una gran flexibilitat i adaptabilitat. Aprofitem-ho!.




    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu