La Glòria és una apassionada de les coses de casa i l’organització. En la seva vida personal i professional ha necessitat desenvolupar una gran habilitat organitzadora. A casa seva, quan era petita es dedicaven a fer aixovars i això ja la va introduir en el món de l’ordre de les coses de la llar.
Ara, als seus 58 anys, ha trobat, diu, la feina de la seva vida, convertir-se en organitzadora professional.
En què consisteix la professió d’organitzadora professional?
És una tasca que consisteix en ajudar la gent quan se sent aclaparada per un desordre puntual o crònic. En aquests moments i fruit del gran consumisme tenim les cases atapeïdes de coses. Sovint això porta malestar, conflicte i fins i tot estrès.
És una professió que va sorgir als EUA ja fa 30 anys. És un consultor/a personal d’espais que ajuda els clients a reduir una acumulació excessiva i desorganitzada en la llar o en el lloc de treball.
Com vas descobrir aquesta professió?
Fa 4 o 5 anys que ja em tombava pel cap. Vaig veure que sobretot els joves tenien aquesta necessitat per què els faltaven criteris d’ordre i organització. Però el detonant va ser que vaig haver de desendreçar la casa dels meus sogres. Em semblava que jo sola no m’en sortiria i que necessitaria ajuda. Investigant vaig descobrir que els americans ja feia temps que havien desenvolupat aquesta professió
En el mateix moment en el qual jo en tenia la necessitat, es va muntar la primera Casa Escola associada, un lloc on formen les professionals en l’organtizació professional. Un lloc on aprendre habilitats d’ordre i visió de les possibilitats d’un espai i allà hi vaig cursar la meva especialització.
Pràcticament en el mateix moment va sortir publicat el llibre i el mètode de la Magia del Orden de l’autora Marie Kondo.
La meva intuïció s’ha convertit en una moda.
L’aparició del llibre de Marie Kondo, que menciones i la posterior sèrie a Netflix destinada a fer pedagogia sobre l’ordre i el seu mètode, consideres que beneficia o perjudica el teu projecte?
Ella li ha donat visibilitat, tohom parla del seu mètode, ha aconseguit una gran divulgació sobre el tema.
Però alhora fa un cert mal perquè el que ella proposa no és real, o no ho és a la nostra cultura.
El pensament oriental és molt diferent del mediterrani. Ella ho llençaria tot i així és més fàcil endreçar, és clar. A banda que tota la litúrgia que ella fa abans no es desprèn d’algun objecte és difícil que s’apliqui a casa nostra. També és ben diferent el concepte del temps.
Deus ser de les poques organitzadores que hi ha a Catalunya.
No t’ho creguis, ara som ja bastantes. El problema és tota aquella gent que s’hi dedica sense haver-se format. Jo vaig fer aquesta diplomatura a la CASA ESCOLA THOME ACADEMY a Madrid
És el lloc on formen els organitzadors professionals però també les persones del carrer que volen aprendre més sobre diferents tasques de la casa, com planxar una camisa o endreçar qualsevol espai, petit o gran
El problema és que aquesta formació aquí no està homologada i això fa que molta gent sense formació es posi en aquest sector. La barrera d’entrada és molt petita, però crec que és molt important buscar gent formada i titulada en això.
Explica’ns en què consisteix exactament el servei que ofereixes des de Glòria Organitza.
Doncs és una consultoria per promocionar l’ordre i l’organització en qualsevol espai que necessiti ser endreçat.
Tant puc ajudar persones que són professionals de la salut, però sobretot amb gent que té desordres en l’organització o problemes d’acumulació.
També, per exemple, alguna parella que comença una vida plegats i no saben com organitzar les seves coses i espais per fer-los més eficients. Un altre servei també molt sol·licitat és organitzar espais juvenils o sales de joguines. També organització de rebost o d’un garatge pot ser qualsevol espai de la casa. Però possiblement el servei més demandat és el que fa referència a l’organització de la roba perquè en fem anar i en tenim molta en general. Estic encara molt a l’inici.
No se’t fa difícil vendre el sevei? Imagino que costa vèncer la idea de “això ja m’ho puc fer jo”. Com convences i com intervens?
Hem de començar definint bé “què és endreçar?”... És un procés que demana posar cada element en el seu lloc corresponent i, per fer-ho, cal tenir un objectiu clar i fer un pla d’acció, perquè sinó aquelles coses que has endreçat, a la llarga es tornen a desendreçar.
I potser així no es la millor manera de fer-ho...Endreçar no és recollir.
Primer cal “desacumular” buidar, i veure que és necessari.
I després fem piles per saber amb què et vols quedar i què és realment important.
La clienta o el client és el qui ha de desacumular i buidar i jo he d’entendre què necessita realment la persona.
No pots anar a una casa i imposar el teu criteri professional. Això és realment molt delicat.
Jo ajudo a fer la feina bruta, ajudar a fer la tria, a decidir què et quedes i què no i després cal buscar els elements més adients per com organitzar-ho.
Un cop tot organitzat, la meva feina també consisteix a fer un seguiment per veure si allò que hem fet té continuïtat.
En la fase d’organització pròpiament també ajudo a suggerir quins contenidors i estris poden facilitar la feina. Als EUA hi ha magatzems sencers per organitzar... Aquí és encara molt incipient i hi ha molt poca cosa.
Com imagines el teu futur amb aquest nou projecte?
Estic molt il·lusionada. Tinc una activitat bastant important a les xarxes socials tant per donar-me a conèixer com per aportar coneixement.
Hi ha un target de gent que ho necessita i no ho sap i estic convençuda que a mesura que es vagi coneixent el servei tindrà molta acollida. També faig tallers formatius i dono informació pràctica, ensenyo a plegar roba i moltes altres feines que fem diàriament sense que ens plantegem com es poden fer millor i com es pot fer més eficient l´ús de l’espai.
1- Noves professions: cal una actitud d’alerta a l’entorn per veure quines són les noves necessitats que la societat demana.
2- Un cop més la formació: professionalitzar-te en un sector t’ajuda a descobrir oportunitats de negoci.
3- Regalar informació: la generositat a les xarxes socials acaba tenint retorn. Com més expliques i més contingut aportes, més notori/a et fas.
4- Curiositat més enllà de les fronteres: Buscar informació en altres països i llengües ens obre portes a nous coneixements i oportunitats.