El Cristian, el Pep i el Joan són tres joves amics emprenedors que busquen a través del seu projecte, fer realitat les seves idees: pal·liar la precarietat laboral tan pròpia del moment i donar cobertura a una necessitat detectada.
El Cristian té 30 anys, ha fet els seus estudis vinculats al món de l’esport però poques vegades ha pogut treballar del que ha estudiat i sempre ho ha fet en treballs temporals. Se sent cansat del “rotllo laboral” que ofereix ara mateix condicions “molt justes”. Sempre ha tingut interès en buscar idees de negoci, sobretot per aconseguir més sensació de llibertat. El seu amic Pep té 26 anys i inquietuds i idees semblants. Va fer disseny gràfic però a causa d’un accident va haver de deixar d’estudiar i a més va haver de gastar molts diners per les seves operacions. Sent també una gran inquietud i desig de tenir un projecte propi. No deixa mai d’aprendre sobre disseny 3D i disseny web. I tots dos coincideixen en definir el Joan, el tercer membre del grup, com al creatiu. Amb només 24 anys, és cuiner i porta molt temps treballant ja al sector de l’hostaleria però també amb molta precarietat laboral.
Expliqueu-nos què és Fibbo?
Doncs és un projecte que neix d’una necessitat. Com que ens movem en entorns molt creatius (vinculats sobretot a la música) vam detectar que les persones creatives, estudiants d’escoles d’art, i altres creatiu de diferents disciplines no ho tenen fàcil per a promocionar les seves creacions i donar-les a conèixer i tampoc.
Fibbo vol aportar una solució a aquestes persones. Inicialment havia de ser una plataforma sense ànim de lucre però aviat vam veure que no seria possible perquè la despesa de manteniment no és molt alta.
Quin tipus de solució aporta i com funciona?
Parteix d’una idea molt ambiciosa i creativa. És una plataforma social, que interrelaciona diferents xarxes (Facebook, Twitter, Instigram...). I alhora des d’elles es pot compartir la nostra plataforma. Hem volgut construir una proposta que sigui de fàcil construcció i ús.
A Fibbo només es poden compartir creacions pròpies de tipus molt variats: Artesania, vídeos, vídeos d’habilitats, pintura, música, invents, etc.
Ens adrecem a gent creativa que vulgui penjar tot allò que produeix. Però alhora és una plataforma que també pot tenir sentit també per gent que simplement vol mirar, observar
Què es compra i què es ven? On està el negoci?
És un mercat on es poden trobar objectes de tota mena perquè els creadors decideixen què volen compartir.
Els usuaris trien com es pot fer el pagament, bé a través de la plataforma o bé directament.
Nosaltres fem la funció d’intermediaris, el negoci està en la comissió que ens emportem per la venda, la subhasta i/o la publicitat.
La nostra plataforma permet també fer crowdfunding (finançament col·lectiu o micromecenatge). Ja existeixen moltes plataformes d’aquest tipus, el problema es que s’emporten molta comissió i a més també les pàgines que s’hi dediquen són íntegrament d’això. No ho hem vist mai com a xarxa social com nosaltres proposem. Cada usuari construeix el seu propi perfil.
La idea és que la gent que no té mitjans i té bones idees pugui crear la seva economia per poder tirar endavant a través d’aquest sistema o fent servir la publicitat.
Volem que la gent guanyi diners de la publicitat que genera.
Per exemple, si sóc pintor puc compartir on compro les pintures i recomanar-ho.
Us faig aquesta entrevista sabent que el que expliqueu es troba encara en una fase embrionària però crec que resulta molt interessant veure com joves amb una inquietud volen canviar la seva situació laboral i ho fan d’una forma proactiva, ideant i tirant endavant un projecte. En quin punt exactament es troba aquest projecte?
Estem en un segon moment de la fase inicial. Primer va ser la idea, no va ser fàcil trobar-la. Vam pensar diferents propostes fins que vam donar amb aquesta. Potser vam estar un any buscant el que podria ser la nostra idea de negoci. Ara estem en un moment en que veiem que això es fa gran i que per avançar necessitem ajuda. D’entrada estem demanant assessorament en espais d’emprenedoria, ens estem movent molt.
Ja tenim un prototip de la web que ens permet mostrar la idea i alhora buscar especialistes en el tema que ens puguin assessorar.
Som conscients que l’evolució de Fibbo pot ser molt però ens cal trobar algun inversor. Com més gran sigui la plataforma més possibilitats té de seguir creixent... És una plataforma amb creixement exponencial.
Sou molt joves i us heu posat en un projecte tecnològic. Quines són les dificultats més grans amb què us trobeu?
Possiblement el desconeixement del sector. Es fa servir un llenguatge nou que anem aprenent mentre construïm el projecte. Una altra dificultat és la sensació de “El querer y no poder”. No és senzill moure’s i trobar aliances.
I què en traieu de positiu de tot aquest viatge?
L’energia amb la que et despertes. És molt motivador tenir aquest projecte.
Fa ja molt temps que buscàvem idees, i ara portem ja 3 mesos amb aquest. Mai no hauríem imaginat trobar-nos ja en el punt que estem ara.
Si haguéssiu de fer alguna recomanació a algun jove que li balli pel cap la idea d’emprendre un projecte, què li recomanaríeu?
Que faci allò en el que creu. Si tens una bona idea i tens ganes de fer-la realitat cal lluitar per ella. Si no ho materialitzes les idees queden a l’aire....
També el fet de no tenir por pel que digui la gent. I sobretot no pensar que com que no tenim diners no ho podem fer. Creiem en la nostra idea i ens agrada, el que ens toca invertir ara és temps.
Una altra recomanació seria fer-ho en equip. Un té una bona idea i les altres es van sumant, de fet el projecte és la suma de la idea de tots.
1- Ganes de canvi: Passar de la queixa a idear un bon projecte és una excel·lent manera de desencallar una situació que no ens agrada.
2- Deixar-se ajudar: És fonamental saber en quins punts necessites ajuda i moure’s per aconseguir-la. És impossible saber de tot.
3- El temps: Les idees necessiten temps per materialitzar-se... val la pena no precipitar-se
4- Equip: Envoltar-se d’un bon equip multiplica de forma exponencial la capacitat de generar bones idees.