Confiança creativa per innovar

     

    La innovació és la clau de l’èxit per a molts projectes emprenedors, i per innovar cal tenir idees creatives. La matèria primera de la innovació són les idees.
    La creativitat és la capacitat que tenim les persones de generar idees i solucions i per aconseguir-la hem de ser capaços de pensar i mirar les coses des d’una perspectiva nova i diferent.
    Aquest mes dedicarem aquesta entrada a reflexionar i donar algunes eines per millorar la creativitat i més necessari encara, per millorar la confiança creativa.
    Perquè l’obstacle més gran per esdevenir una persona creativa és la desconfiança en les pròpies capacitats. “No sóc una persona creativa” funciona com una profecia que s’acaba complint. No t’animes, no busques noves idees, no obtens resultats i finalment confirmes la teva expectativa de que no ets una persona creativa.

    Pensar com una persona creativa
    Les investigacions demostren que les persones creatives exploren moltes alternatives amb fluïdesa abans de decidir-se per una solució.
    Són persones flexibles, propenses a canviar de direcció si la solució no funciona.
    Es qüestionen els fets i situacions més sovint que no pas les persones que no en són, tenen a més una tendència a reservar-se la valoració i suspendre el judici. Acostumen a oferir amb més freqüència respostes inusuals als problemes.

    Quines són les actituds creatives?
    L’inconformisme, no donar per bona de seguida la primera opció.
    La tolerància a l’ambigüitat i la incertesa, quan abordem una solució des de la creativitat no sabem el resultat que donarà i cal saber-ho tolerar.
    Necessitat de millorar la realitat molt vinculada al inconformisme que mencionava.
    Compromís, creure en el que fas.
    Tolerància amb les pròpies idees i també amb les dels altres.
    Propensió a assumir riscos, riscos controlats, és clar, però disposats a intentar noves solucions.
    Molta curiositat i ganes d’investigar l’entorn també flexibilitat i obertura al canvi, s’apassionen amb el que fan i són visionaris i tenen ganes de modificar el seu entorn.

    Les eines creatives
    Per poder generar bones idees ens calen actituds com les que he descrit en l’apartat anterior. Però tenim també a l’abast algunes eines que ens ajuden a pensar de manera diferent, original i possibilista. En veurem a continuació algunes.

    Dibuixar les idees
    És interessant resoldre problemes i explicar idees a través de dibuixos simples. El pensament visual s’ha demostrat com un dels pensament més útils per mostrar idees i projectes. La simplicitat, el fet que utilitzi un llenguatge comú per a tothom com el dibuix i les formes més bàsiques (i amb la imatge com a acompanyament de l’explicació), facilita la posada en pràctica d’aquest pensament.
    Possiblement, només cal desinhibir-se per fer anar aquest pensament. Un cop més, la pràctica reiterada ens ajudarà en aquest procés.

    Pluja d’idees inversa
    En lloc de tractar de pensar en com resoldre el problema, el que fem, seguint la tècnica de la pluja d’idees, és pensar en el màxim nombre de coses que farien que allò que volem millorar... empitjorés!
    Seguim els passos següents: És sempre més fàcil i divertit pensar en fracassos que en coses que funcionin bé, a continuació generem la llista de coses que farien del tema un problema encara pitjor i per últim pensem en com revertir-les, pensant com aquell efecte no desitjat es podria evitar. 


    I si fóssim (tècnica d’empatia)
    La tècnica de l’empatia ens ajuda a mirar un mateix problema des del punt de vista «de l’altre» implicat en el problema i considerar la situació des del seu punt de vista. En fer-ho, les solucions que se’ns acudeixen disten molt les unes de les altres depenent de quin grup representem.
    Aquesta tècnica acostuma a aportar una llum nova a la situació que volem resoldre. És clar que es necessita posar-hi una mica d’imaginació per arribar a solucions originals i possibles i mirar de pensar com el col·lectiu al qual representem.

    Pensament en un mapa
    Tony Buzan va estudiar de manera rigorosa i pràctica la utilitat dels mapes mentals com a eina per potenciar la creativitat: «El mapa mental és una valuosa i innovadora manera de maximitzar el procés creatiu, el seu enfocament gràfic i visual activa la imaginació i l’associació d’idees».
    Aprendre a fer i a utilitzar els mapes mentals ens dóna una habilitat molt potent que ens ajuda a recollir, associar i dibuixar les idees. Es útil tant per planificar aspectes relacionats amb el negoci com en aspectes més personals.

    Si ho repetim es convertirà en hàbit
    Una competència, un comportament, una manera de fer, s’assimila quan es reitera i es converteix en un hàbit. La creativitat, més que cap altra capacitat, necessita repetició. L’hàbit de pensar i fer pensar de manera creativa no és una tasca aïllada que puguem fer només un dia.
    Si habitualment afrontem el dia a dia dels nostres projectes amb una actitud esdevindrà un hàbit, una constant que reforçarà una manera habitual en la nostra empresa.

       

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- La innovació viu de les bones idees i podem aprendre a tenir una actitud creativa.
    2- La creativitat ens permet tenir una nova mirada sobre coses rutinàries.
    3- En un entorn tan competitiu el que ens aporta una millor avantatge és la capacitat de tenir bones idees.
    4- Transformar idees en bons projectes no és qüestió de sort sinó de pràctica.



    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu