Garden Cal Tino

     

    Entrevisto el Jordi, ell és enginyer tècnic agrícola especialitzat en jardineria i horticultura i paisatgisme. Quan va acabar la carrera va treballar en diferents feines relacionades amb la jardineria. Mica en mica li anaven sortint projectes a nivell particular. La seva dona, l’Anna, un dia del 2007 li va donar l’empenta que li calia per donar el pas. Ella, que també és enginyera agrícola va deixar la seva feina, calia començar el negoci.
    Van començar construint petits jardins però ben aviat es van veure obligats a disposar d’una excavadora, després d’un camió... I van començar amb una SCP i després una SL. I es van anar fent grans i ara fa 4 anys van donar el pas i es van situar a Cabrera d’Anoia al peu de la C15 on van construir el Garden Cal Tino.
    Fruit dels contactes van arribar a un acord amb una central de compres de 60 gardens que els ha ajudat a poder accedir a diferents proveïdors. El fet de formar part d’aquesta central els permet garantir que en uns 30 o 40km a la rodona disposen de productes exclusius.

    Què us fa diferents de la resta de Gardens?
    D’entrada, el fet que siguem dos enginyers agrícoles al capdavant però hi ha moltes altres coses, com per exemple, som pioners en ecotecnologia, ja que vetllem molt per aprofitar tots els recursos.
    Hem apostat molt fort per les energies verdes i, per aquest motiu, som autònoms a nivell de llum, ens generem la nostra pròpia energia a través de 33 plaques solars que tenim instal·lades. A més, controlem el reg a través d’una APP mòbil de manera que ens podem adaptar als canvis meteorològics amb facilitat, optimitzant l’ús d’un bé escàs com és l’aigua.
    A més, a través del Garden pretenem que la gent li agradi i estimi la jardineria.
    Ens agrada molt que tothom que passa per Cal Tino tingui una sensació de pau i benestar. Volem que el Garden aporti aquestes sensacions i sigui una nova experiència cada vegada que ens visitin.
    També oferim tallers i cursos diversos, sempre amb l’objectiu de fer pedagogia de la jardineria i despertar el gust per aquesta afició. En fem d’identificació de plagues, de coneixement de les tilàndsies, sobre cultius ecològics, sobre el millor manteniment d’orquídies, etc.
    Aquest any hem engegat un projecte molt bonic adreçat a les escoles que porta per nom “Puja al tren de les sensacions”. Amb aquesta proposta reforcem alguns elements pedagògics com ara el respecte a la natura, la creativitat, les emocions...

    Què diries que és el més difícil de tot aquest procés?
    Per mi, la gestió del personal, tant interior com exterior. En aquests moments som 19 persones treballant, i aquesta gestió no és fàcil.
    La majoria de clients són referenciats (a través del boca orella) .
    Malgrat això m’agradaria un tracte més basat en la confiança però actualment vivim en un entorn en que no sempre això és així.

    Entre d’altres motius, també aquesta entrevista ve donada perquè heu estat guardonats, cert? Quin és aquest premi?
    La Central de Compres que pertanyem, en el seu 10è aniversari, va donar diferents guardons entre els 65 gardens d’Espanya i un de Portugal. Aquesta entrega de premis va coincidir amb la fira interna Intergarden que crea la mateixa central. Aquesta fira s’organitza cada any a una ciutat diferent i hi participen diferents proveïdors que munten els seus estands. Aprofitant la fira i l’aniversari es va organitzar aquests premis.
    Cal Tino va estar guardonat amb el premi el millor emprenedor!!! Estic content és clar, però com tants emprenedors, no miro gaire el que he fet o he aconseguit i miro molt més el que tinc per davant i el he de fer.

    De quina forma us doneu a conèixer?
    Utilitzem molt les xarxes socials i la plana web, per a nosaltres és bàsic per crear branding de marca i per informar als nostres clients sobre plantes, tallers, esdeveniments, etc. D’altra banda, també enviem una newsletter mensual a tots els nostres subscriptors ampliant informació del Garden i de les activitats. La Roser és la persona que porta la part de Marketing, conjuntament amb una empresa de comunicació. Actualment som a Instagram, Facebook, Twitter, google business, Pinterest i Youtube… La nostra activitat és molt visual i les xarxes ens ajuden a donar-ho a conèixer i compartir-ho. A més, són claus per donar una resposta ràpida a qualsevol dubte que tinguin els nostres clients o seguidors.

    Com t’imagines la vostra empresa d’aquí a cinc anys?
    M’imagino l’ampliació que volem fer, acabada, amb el viver també acabat amb una plantilla consolidada i possiblement ampliada en dues persones més.
    I tot això seguint amb la nostra aposta per les energies verdes i la sostenibilitat.

    Què li recomanaries a algú que vulgui obrir el seu negoci?
    Doncs li diria que seny i sense por...
    Crec que val la pena tenir les idees clares, escoltar els qui tens més a prop, ser un mateix i lluitar per fer realitat el teu projecte.
    Personalment tinc la tendència a no mirar mai el que ja he fet. Avui estic aquí, la vida m’hi ha anat portant, les decisions que he anat prenent… Només sé que si m’haguessis preguntat fa cinc anys on em veuria d’aquí a cinc anys segurament no l’hauríem encertat.

       

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Quan el nostre negoci és petit és fonamental formar part d’algun ens més gran que ens pugui ajudar. En el cas del Jordi i l’Anna el fet de formar part d’aquesta central de compres.
    2- És més fàcil vendre quan aconseguim que els nostres clients visquin una experiència. A Cal Tino venen però també organitzen un munt d’esdeveniments perquè els clients tinguin aquesta sensació de benestar.
    3- Les xarxes socials donen enorme visibilitat a tot allò que fem. En alguns sectors esdevé fonamental.
    4- La confiança és un valor essencial en qualsevol negoci...en un de petit encara més. Generar-la està a les nostres mans treballant amb honestedat com ho fan a Cal Tino.





    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu