Treballar des de casa

     

    Molts dels qui em llegiu, esteu, possiblement avui treballant des de casa. I com que ja portem uns quants dies, ja ens haurem adonat que no tot és tan idíl·lic com podia semblar. Com tot, té avantatges i inconvenients.
    Aquesta entrada en el bloc, la vull dedicar a aportar algunes idees extretes de la pròpia experiència i també de recomanacions d’experts i expertes.
    Jo ja porto 11 anys treballant des de casa, a banda és clar, de les moltes formacions que faig a casa dels meus clients.

    Tria l’espai de treball
    És molt recomanable crear (si és que no el tens creat ja) un espai que tingui una certa intimitat. No ajuda gaire a la concentració treballar des de la taula del menjador o de la cuina que són llocs molt transitats per tota la família. Amb una petita taula i una cadira pots crear el teu espai de treball.

    Una bona il·luminació és bàsica
    Si el nostre lloc de treball pot tenir llum directa de l’exterior molt millor i si podem orientar-nos a l’est encara més bé perquè aprofitem encara més la claror. Si el que tenim és llum artificial, cal que il·lumini molt bé la superfícies de treball.

    L’odre físic ens aporta ordre mental
    L’ordre ens ajuda a pensar millor. Però en aquests moments té encara unes altres servituds. Tancar cada dia el nostre ordinador, recollir els papers, buidar la paperera, endreçar la taula... provoca el mateix efecte, com si marxéssim de la feina. Aquest ritual ens pot ajudar a marcar mentalment una finalització de la feina i un sentiment que aquell dia ja hem plegat.

    Vesteix-te com si anessis a treballar
    Crec que és una de les coses que més ens predisposa a “marcar temps i feines”. Si quan estem treballant ens vestim com si estiguéssim a l’oficina, serà una manera més de distingir l’espai laboral i personal. En acabar, com “si tornéssim a casa” ens posem còmodes.

    Busca els teus racons de silenci
    Per poder-nos concentrar necessitem silenci i això de vegades a casa es fa difícil. Val la pena trobar aquests espais i moments en que sentim quietud i podem pensar de forma intencionada. Pots crear-lo posant alguna petita “barrera” en el teu espai amb plantes o llibres, alguna cosa que et separi del soroll si no disposes d’una habitació més o menys aïllada.

    Crea rutines de treball, donen seguretat i productivitat
    Els horaris i les rutines, que sovint ens venen donades per un horari laboral, ens generen seguretat i ordre (ens agradi més o menys). Organitzem el nostre dia a dia en base a aquests horaris. Ara mateix hem d’aprendre a crear aquestes rutines laborals des de casa i és molt útil i edificant fer-ho. Articulen el nostre dia a dia i en donen certeses i orientacions.
    Mira de llevar-te a la mateixa hora cada dia, segueix una rutina que hagis creat a l’hora d’iniciar la feina i a l’hora d’acabar-la.

    Agendes, calendaris, planificadors, llibretes
    Digitals o en paper, tant és, però tot el que ens serveixi per organitzar les feines i fer-les visibles, ens dóna molta més eficàcia i eficiència.
    Organitzar el dia, però també la setmana i el mes si és possible ens ajuda a vèncer la incertesa i a ser molt més productius. Si ets dels qui els agrada fer llistes per anotar tot allò que vols fer, endavant. Hi ha un mètode per a les persones que suporten fer llistes de coses pendents. Es tracta de fer just al revés. Al final del dia, anotar allò que sí que has fet. En comptes de començar anotant el que vols fer es tracta d’escriure el que ja has aconseguit. Aquest mètode es diu Mètode “antitodolist”. També ens ajuda molt el fer de seguir el nostre horari ideal biològic. Cadascú de nosaltres és més o menys productiu/va en hores diferents del dia. És bo saber identificar quines són i programar les feines que demanen més concentració en les hores més productives nostres i deixar les rutinàries per les que som menys productius/ves.

    Controla les distraccions
    Possiblement aquest és el capítol més complicat de tots. Les distraccions poden venir del nostre mòbil i/o altres dispositius electrònics, a través de les notificacions o del nostre hàbit compulsiu de mirar permanentment els dispositius. Si no pots controlar-ho, allunya’ls de la teva vista i oïda i marca’t una disciplina que siguis capaç de seguir.
    Però de vegades les distraccions a casa poden venir per estendre una rentadora o fer qualsevol tasca domèstica.
    Es molt recomanable dedicar una estona abans de posar-te a treballar a fer aquestes tasques, així el teu cervell no et sabotejarà dient-te i recordant-te tot allò que tens pendent de fer.

    Eines visuals
    Les eines visuals són unes grans aliades de l’organització. Fes-les servir per pensar, per compartir idees, per organitzar-te i també i sobretot per disfrutar-ho.
    Tingues a mà retoladors de diferents colors i fulls en blanc si pot ser de diferents mides.
    Els full A3 et poden servir per fer calendaris ben visibles per compartir amb els de casa o senzillament per la teva organització. També et pot ser útil aquest format per fer un gran tauler separat en tres columnes on hi posis en la primera columna i en post-it les coses que tens pendents de fer durant la setmana, en la segona columna les tasques que vas realitzant i en la darrera les que tens fetes. Es tracta de que els post-it vagin corrent a mesura que va evolucionant la setmana.
    També t’ajudarà tenir una llista d’objectius en una columna i en la següent posar-hi el temps estimat que hi dedicaràs.
    Els mapes mentals són una altra bona eina que ens ajuden a organitzar de forma visual la informació.
    L’ús de colors per fer categories en les teves llistes i projectes és un element a utilitzar que a més ens aporta emoció i dinamisme i millora enormement la nostra capacitat de posar atenció i la nostra motivació.
    Els papers de diferents formats són altres útils que et poden ajudar. Per exemple, els post-it ens permeten categoritzar la informació per colors, o ajudar-nos a memoritzar...
    Els formats grans per projectes grans sobretot d’organització i formats petits els que tinguin a veure amb projectes de més introversió.
    Espero que tot aquests elements facin de l’experiència de treballar a casa un gran aprenentatge.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu