Oportunitats en el confinament

     

    Arran del confinament, la pràctica totalitat de les empreses, petites i grans, hem vist caure, comandes, encàrrecs i activitat. Paral·lelament a això la creativitat no ha fet més que disparar-se. Buscar la manera de seguir essent presents entre els clients, la necessitat de vendre estocs acumulats, el propi neguit que fa el cap no deixi de donar tombs... sigui quina sigui la circumstància, la realitat és que molts i moltes han aconseguit trobar oportunitats durant els dies de confinament.
    Aquest post vol posar en relleu tres experiències d’empreses de Vilafranca de diferents dimensions. Personalment em trec el barret davant l’enginy, les idees i sobretot la tenacitat. Mirada al client, rapidesa, originalitat, atreviment i acció, han estat en la base de tot el que han fet.
    Estic segura que trobaríem molts d’altres exemples que seguint aquestes mateixes pautes han trobat també oportunitats. A totes elles un gran reconeixement.

    Cafès Novell. TAKE AWAY, accelerar un projecte existent
    Parlo amb Ramon Novell i m’explica que una de les estratègies de l’empresa, davant de la complicada situació del tancament de bars i restaurants, ha estat, accelerar un projecte que tenien en previsió.
    Es tracta del projecte del Take away. Una proposta que vol ser la tercera via de negoci sobretot per als bars. Aquests negocis tenen una primera via de negoci que és l’interior del propi establiment, la segona que seria la terrassa i aquesta tercera que seria la d’oferir el producte perquè el client final se l’emporti. Per això Cafès Novell ha dissenyat una completa carta de productes per emportar, amb un packaging molt cuidat a nivell de disseny i de cura del medi ambient i una proposta de gestió digital a través de codis QR àgil tant per l’establiment com pel client final.
    En pocs dies veurem establiments que identificaran amb cartelleria i retolació molt ben dissenyada aquesta nova oferta tant adient en un moment en que cal aquesta distància social. Tota una oportunitat que entre el sector jove, sobretot, té una gran acceptació.
    Pregunto al Ramon, quines coses positives en treu d’aquest temps de confinament. Em respon:
    Descobrir que podem fer moltes menys reunions presencials de les que fèiem. També ens hem donat un espai per la creativitat i hem disposat de temps per pensar. Això ens ha permès ordenar aquesta proposta que teníem en ment però que l’hem fet realitat.
    Però sobretot hem vist el recolzament de tots els treballadors i les treballadores que tot i estar en un ERTE han respost amb un “el que faci falta”….

    CISTELLERIA GIRALT. Decopropostes des de casa
    Parlo amb la Sílvia Giralt que ha accelerat també una idea que ja tenia en ment. Ella té una botiga de decoració però ja feia temps que volia començar a treballar a distancia. M’explica que quan tens el client davant no sempre se t’acudeixen les idees a l’instant. Ella és molt activa a Instagram i coneix bé com la clientela es relaciona amb ella a través d’aquest mitjà.
    El confinament la va agafar amb la botiga plena de gènere de nova temporada. Gènere que va anar fotografiant i penjant amb diferents propostes. Va anar publicant i compartint com ho estava vivint. Paral·lelament anava suggerint als seus seguidors que els enviés una fotografia d’un espai i ella els feia una DECOPROPOSTA.
    La gent va respondre molt bé, ha fet nous clients, ha treballat amb gent que no coneix de res, ha fet fins i tot cortines a distància amb videotutorials sobre com prendre les mides...
    Ella mateixa es mostra sorpresa de les enormes possibilitats que li ofereix el fet de treballar així. Està convençuda que s’obre un nou filó en el treball on-line.
    Hi veus molts avantatges, diu que és una forma molt còmode pel client, disposa de molt més temps per pensar els dubtes, i és un sistema molt agraït perquè li pot oferir productes que no necessàriament ha de tenir a la seva botiga.
    Aquest sistema demana un nou concepte d’horari. La venda es produeix molt en cap de setmana, en diumenge. La gent està a casa, se sent més relaxada, fa preguntes i ella els respon... els horaris canvien

    XERIGOTS, Xerigots a casa
    El Jordi Bertran m’explica que el 83% de la venda de Xerigots anava directament a l’hosteleria i ja havien previst la venda on-line com segona línia de negoci a consumidor final. Però era un projecte que avançava a ritme molt lent.
    A partir del 13 de març, amb l’inici del confinament, els agafa amb uns estocs de formatges molt alts i comencen a activar la venda de PACKS DE XERIGOTS A CASA. Van fer un bon pla a les xarxes socials amb inversió en publicitat. L’acceptació va ser boníssima fins al punt que a partir de la tercera setmana ja van comprar formatges a altres formatgers de Catalunya combinant formatges de pasta toba i de més curats.
    Ara mateix el ritme de venda de packs ha baixat més i comença a pujar la venda a hosteleria en les zones on han passat de fase.
    Però, està convençut que la venda on-line ha vingut per quedar-se. No es tracta tan sols de la venda del pack de formatges sinó que va acompanyat de tota una explicació. En els dies de confinament van fer molts LIVE a Instagram molt exitosos de forma que el client sabia com preparar i acompanyar els formatges. En un moment en que tothom tenia temps, la preparació del sopar tenia tanta importància com el sopar mateix.

     

    Què podem aprendre d’aquesta experiència? 

    1-  Conèixer molt bé el client ens permet fer propostes molt adaptades a les seves necessitats. Si aquestes canvien, la nostra proposta ho ha de fer també. Veiem en els tres exemples canvis arrel de les noves necessitats dels clients.
    2- Rapidesa La finestra d’oportunitat sobre en un moment determinat però després es tanca. Cal saber actuar amb rapidesa i un cert atreviment.
    3- Creativitat Les propostes originals i diferents generen sorpresa i atenció per part dels clients. Aquestes només s’aconsegueixen amb un pensament creatiu.
    4-  Les xarxes socials, unes grans aliades L’aparador per molts negocis és avui a les xarxes socials. Cal ser-hi i ser-hi bé.


     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu