Més que mai cal innovar

     

    En un any normal aquest seria el darrer post abans de vacances i el dedicaria a fer algunes reflexions “fresques” per abordar el període vacacional de forma tranquil·la i amb la certesa que a la tornada, si fa no fa, tot seguiria més o menys igual.
    Avui aquesta certesa no la tenim. Pensar més enllà d’una setmana, se’ns fa difícil. La incertesa és l’única cosa certa.
    Alfons Cornella diu que sovint innovem perquè hi ha problemes al nostre voltant que cal resoldre i veiem oportunitats per resoldre-les que mereixen ser explorades.
    Donada la situació, donada la incertesa, optem doncs per INNOVAR i si tenim la sort de poder fer una aturada vacacional, podríem aprofitar per reflexionar sobre com podem abordar aquesta innovació.
    Deixo aquí algunes reflexions que he extret escoltant el mestre Cornella.

    Què entenem per innovar?
    Innovar vol dir transformar idees en valor per algú i que això ens aporti algun resultat. Ja veiem doncs que la innovació s’alimenta d’idees. Per això la creativitat és una condició necessària encara que no suficient.
    Necessitem observar, entendre, empatitzar amb el nostre client. Quines són les seves noves necessitats arran de la pandèmia, què podem fer per donar-hi resposta.
    Ens cal preguntar-li, però sobretot observar el client i mirar de trobar una resposta única i diferent a les seves necessitats.
    I no podem parlar d’innovació sense que surti la paraula prototipar. No és res més que construir un prototip del que proposem (sigui un producte, un servei o una experiència) per fer proves directament amb els usuaris. Abans de llençar al mercat una proposta acabada i definitiva resulta molt útil fer aquesta experimentació amb els propis clients per veure si funciona i modificar (iterar es diu en innovació) allò que veiem que no s’ajusta prou a les seves necessitats.

    Per què cal innovar?
    Innovem perquè hi ha problemes al nostre voltant i s’han de resoldre i perquè hi ha oportunitats que val la pena explorar. Si donem per bona aquesta definició, ara és un moment extraordinari per introduir innovacions. De problemes no en falten i possiblement trobarem algunes oportunitats. Però és que l’entorn, sigui com sigui, sempre ens empeny a innovar. No estem sols en el mercat i el fet que d’altres incorporin innovacions és un gran incentiu per fer-ho també nosaltres. L’existència de la competència és potser la raó més poderosa de perquè innovar.
    Per diferenciar-nos de la competència en un mercat tan saturat, ens cal buscar elements que ens facin únics i especials.
    Un altre motiu no menys important del perquè innovar és que fer-ho ens permet augmentar l’eficiència amb la que fem les coses i així augmentar la productivitat. Fer més amb els recursos que tenim.

    Qui s’encarrega de la innovació dintre de l’empresa?
    Hi ha diferents maneres d’abordar un procés d’innovació.
    Algunes empreses disposen d’un departament d’innovació format per persones la funció de les quals és impulsar la innovació de l’organització. Però els petits emprenedors difícilment poden disposar d’aquest departament. Així que el model de crear el que s’anomena un “banc d’idees” on totes les persones que treballen a l’organització aporten les seves idees, pot ser el més pràctic.
    També pot resultar molt interessant practicar una innovació col·laborativa, que vol dir innovar junt amb d’altres empreses de vegades de sectors ben diferents al nostre.
    Sigui quin sigui el model que triem el que resulta imprescindible és dedicar temps a explorar nous negocis i no centrar-nos només a explotar el negoci acutal. Aquesta mirada oberta a futur, per incert que sigui esdevé clau per trobar oportunitats i avançar-nos.

    Com ho fan els grans?
    Resuta suggerent veure com empreses capdavanteres en els seus sectors aborden el tema de la innovació. Google, el paradigma possiblement d’empresa innovadora dedica entre el 10-20% de la jornada laboral dels seus treballadors a innovar de forma disruptiva. No han de donar explicacions de a què dediquen aquest 10-20% de la seva jornada laborar, això vol dir mig dia o un dia a la setmana que és molt. Perquè estan convençuts que les millors idees venen quan les persones estem fent activitats i projectes personals...

    Com ho podem fer? El model VERNE d’Alfons Cornella
    Aquest expert en innovació ens diu que aquest no és un acte de creativitat individual i esporàdica sinó que és un procés sistemàtic en equip.
    Hi ha molts models que ens porten a innovar però ell en suggereix un que porta per nom VERNE i que parteix de la participació de tots els membres d’una empresa i l’objectiu és que tots els professionals aprenguin a innovar innovant.
    Parteix també de que és fonamental l’actitud de les persones implicades, la seva predisposició a posar en qüestió la forma actual de fer les coses des d’una posició positiva i constructiva. Demana d’una actitud oberta a aportar nou valor per millorar les oportunitats de l’organització. Demana persones que sàpiguen moure’s amb facilitat en un entorn del “per què no?” i del “i si?”
    Les cinc fases del mètode Verne són ANALITZAR, MODELAR, EXPLORAR, PROPOSAR , PR0TOTIPAR.
    Analitzar, no és res més que entendre com està funcionant avui el negoci, “fotografiar” el model de negoci. Es tracta d’entendre’l per millorar-lo. Detectar problemes i transformar-los en reptes.
    Modelar, es tracta de tenir una visió compartida amb els membres de l’organització sobre quin és realment el repte plantejat i també un acord sobre el conjunt d’opcions per resoldre aquests reptes més assumibles.
    Explorar, és possiblement l’etapa més important i alhora la més complexa i consisteix en buscar exemples de com s’està resolent en d’altres organitzacions, buscar models on inspirar-se. Per tant és una etapa en la que cal mirar cap enfora, ser humil i acceptar que hi ha més intel·ligència fora de l’organització que dintre.
    Proposar, és el moment de fer propostes concretes per resoldre el repte. És anar més enllà de les simples idees. Es tracta de fer propostes concretes de productes, serveis o experiències que puguin provar-se o més exactament prototipar-se. En aquesta fase passem de les idees i conceptes a les propostes.
    Prototipar. És el moment de proposar un prototipus i explicar com es podria fer i quan valdria.

    Què podem aprendre d’aquesta experiència? 

    1-  Moments de problemes són moments d’oportunitats:  Cal estar disposats a tenir una ment oberta i observadora per detectar quines són les noves necessitats.
    2-  Explorar més que no pas explotar.  Dedicar temps a explorar noves oportunitats i no només temps d’explotar el negoci actual.
    3-  Prototipar provar la innovació amb el propi client abans de llençar la proposta definitiva.
    4-  Sempre hi ha moltes possibilitats a explorar, la imaginació ens pot portar a moltes d’elles.

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu