El Quadern de l’emprenedor ja té 8 anys i han passat per aquesta secció un munt de nous projectes empresarials. La majoria són avui empreses consolidades. D’altres s’han quedat en el camí. Sempre ha estat altaveu de les il·lusions i somnis que, qualsevol persona que impulsa un projecte, hi posa al fer-lo néixer. Hem après del que fan els i les emprenedores i emprenedors i hem pres bona nota de les seves recomanacions.
En aquests moments i davant la situació de màxima incertesa que ens genera la pandèmia, el Quadern de l’emprenedor vol fer-se ressò de l’esperit, de l’actitud, de la força i de la creativitat que totes les persones que lideren projectes empresarials posen en avançar per donar sortida als seus productes i serveis.
Sota el nom OPORTUNITATS COVID, podreu llegir en aquest apartat, suggeriments, novetats, però sobretot exemples de gent de casa nostra que, amb mirada inquieta, busquen camins alternatius en aquesta nova situació. Empreses de sempre que fan coses diferents o empreses noves que just comencen, d’uns i altres podrem aprendre molt. Gràcies d’antuvi per fer-nos de guia.
La crisis de la Covid-19 ens està deixant molt tocats tant a nivell personal com professional. Sabem, però, que això passarà i que s’obriran nous horitzons amb oportunitats diferents. Quines s’albiren?
Compra d’empreses: possiblement veurem com aquelles empreses que tenen major pulmó financer n’adquiriran d’altres que s’hauran vist obligades a tancar.
Buit de competidors: algunes empreses creixeran, segur en capacitat productiva perquè alguns competidors hauran deixat de produir i per tant hauran deixat buits en el mercat.
Clients desatesos: és molt possible que algunes empreses s’hauran quedat sense proveïdors i pot ser per tant un bon moment per reprendre la relació.
Proveïdors: el descens de la demanda general i la possible desaparició d’empreses generarà oportunitats per trobar nous proveïdors que vulguin entrar a les nostres empreses
Talent: hi haurà moltes persones i molt ben qualificades que hauran quedat sense feina, també és possible incorporar aquest nou talent.
Serà també una oportunitat per fer un canvi cultural dintre de les empreses
El teletreball permet una millor conciliació i també més flexibilitat horària. Però ara que ho hem comprovat, veiem que també genera algunes dificultats. I al costat d’una dificultat sempre hi ha una oportunitat. Ja han nascut empreses de “cangurs online” que ofereixen serveis puntuals d’unes hores o un dia o serveis recurrents per temps més llargs.
L’oportunitat de l’oci a casa
Aquest és un dels sectors que s’augura que viurà una revolució. Hi ha moltes empreses que ofereixen formació a casa, jocs, entreteniments o fins i tot els clàssics jocs de taula. Però també empreses dedicades a l’ordre de la casa o a fer més habitables les cases, són negocis que funcionaran molt bé.
La formació online
Encara que no és cap novetat, el confinament l’ha potenciat i impulsat de forma notòria.
Es van sumar dos factors clau, d’una banda era impossible fer formació presencial i d’altra banda les persones tenien més disponibilitat de temps lliure. El que es veu evident és que la virtualitat en aquest camp ofereix grans oportunitats no només en l’àmbit educatiu sinó també en l’empresarial.
Hi ha molts negocis que es veuen beneficiats d’aquesta situació, els relacionats amb la creació de continguts multimèdia, amb les eines de comunicació o videoconferència que fan possible les formacions en streaming o els relacionats amb la creació de campus virtuals o qualsevol plataforma que doni suport a cursos online.
Les compres online
Segons la consultora Nielsen, les compres online han augmentat en els mesos del confinament quasi el 75% i el que és més rellevant, és que l’11,5% dels consumidors online en aquest període no eren consumidors digitals abans del coronavirus.
La logística genera oportunitat de negoci en diferents àmbits: creació de plataformes que facin servir tecnologies especialitzades (robòtica, blockchain) que vinculin a consumidors i proveïdors a través d’un sistema global de cadenes de subministrament, qualsevol relacionada amb el repartiment, paqueteria sostenible, pimes que venguin amb els seus propis canals i pimes que vulguin fer els seus propis marketplace, entre d’altres.
El menjar, delivery i take away
A més de l’augment de compres online, també ha augmentat la demanda de menjar per emportar. Alguns restaurants ja tenien un servei de delivery però d’altres s’hi ha atrevit per primer cop com a una alternativa durant el confinament. Els clients potencials són molt amplis perquè no es tracta només de particulars sinó també encàrrecs per oficines i empreses.
Benestar personal
Moltes empreses dedicades a l’esport i el benestar personal van optar durant el confinament per fer entrenaments en streaming, però no parlem només d’activitats vinculades a la cura des del punt de vista físic sinó també parlem de l’alimentació i el benestar psicològic.
Activitats com ara el mindfulness, la meditació, el ioga, personal trainers, etc. tenen un gran ventall d’oportunitats.
Alimentació més saludable i ecològica
El ràpid augment de la compra online d’aliments durant el confinament va fer que moltes webs es col·lapsessin i tinguessin problemes amb els seus stocks. Paral·lelament a l’augment de la venda d’aliments online, hi ha la preocupació de la gent per a una alimentació més saludable, amb productes més naturals i menys tòxics i amb menys intermediaris. Hi ha moltes oportunitats vinculades a aquest fet com ara la venda de productes locals i de temporada, la creació d’horts urbans i tot el que se’n deriva, ecommerce de productes ecològics...
1- Quan mires el problema , descobreixes oportunitats. La mirada emprenedora transforma els reptes en projectes viables.
2- Sense por a la tecnologies . Deixem passar oportunitats per por a l’ús de la tecnologia. És molt necessari deixar-se ajudar en aquest àmbit.
3- Creativitat . Les propostes originals i diferents generen sorpresa i atenció per part dels clients. Aquestes només s’aconsegueixen amb un pensament creatiu.
4- Les xarxes socials, unes grans aliades . L’aparador per molts negocis és avui a les xarxes socials. Cal ser-hi i ser-hi bé.