Imaginació davant tanta incertesa

     

    “La persona que no té imaginació, no té ales” Muhammad Ali

    El darrer bloc de l’any el vull dedicar a parlar d’una capacitat que tenim tots els humans (alguns l’han entrenat més que d’altres) i que esdevé imprescindible en moments de tanta complexitat com l’actual. Em refereixo a la imaginació. Útil en qualsevol àmbit de les nostres vides i vital en els nostres projectes i negocis.

    La imaginació és la capacitat que tenim de formar-nos imatges, idees i sensacions mentals sense l’actuació dels sentits.

    Quan imaginem, per exemple, un nou producte s’activen en el nostre cervell milers de neurones. Es connecten entre elles, aprofiten la memòria, tota la informació que tenim anterior i construeixen una idea, un concepte.

    Cubeiro y Damiano en el seu nou llibre Liderazgo Brain Friendly, “los nueve hábitos de la mente eficaç” explica que la imaginació és la clau de la innovació i que els líders brain-friendly són molt conscients que utilitzar la imaginació no és infantil ni vergonyant, sinó que esdevé una de les seves principals qualitats. Ningú no neix imaginatiu, la imaginació es un múscul que cal entrenar. Com més l’enfortim, més bones idees tindrem.

    En aquest post t’explico algunes coses que podem fer per enfortir aquesta imaginació.

     

    1- Comença pel final, què vols aconseguir?

    Quina és la visió, l’objectiu que persegueixes? La metàfora seria vols construir una casa, necessitem prèviament els plànols. L’ojectiu estira de nosaltres. De vegades intentem imaginar idees sense saber on volem que ens portin.

     

    2- Estimula

    La manera més fàcil de trencar un bloqueig mental és estimular el teu cervell. Hi ha mil maneres de fer-ho, observar amb detall la gent, sortir a caminar, posar-te a dibuixar o a pintar, escoltar música,...

     

    3- Trenca la rutina

    El cervell s’automatitza per fer certs processos, només canviant les rutines trobem nous desafiaments que el nostre cervell haurà de resoldre. És una molt bona manera d’exercitar el nostre raonament.

     

    4- Aplica l’empatia

    Si ens fixem en grans líders de la història com ara Mahatma Gandhi, Nelson Mandela o la Mare Teresa de Calcuta, van activar un propòsit més gran que ells i ho van combinar amb la seva passió. Resulta de gran utilitat per a la imaginació creativa comptar amb la imaginació empàtica. Es tracta de posar-nos en el lloc dels altres i pensar en els seus interessos, en les seves motivacions i en les seves necessitats.

     

    5- Enganxa’t a la imaginació dels altres

    En la majora de les empreses (i de les famílies) hi ha més persones dedicades a destruir la imaginació aliena que a construir-la. Fer servir eines per tenir bones idees com ara la famosa pluja d’idees o el “sis barrets per pensar” d’Edward de Bono. Quan penses amb el barret vermell ho fas des de la intuïció, les emocions quan ho fas des del verd penses des de la possibilitat , i a cada moment un barret diferent.

     

    6- Atura’t, fes una pausa

    I aquí també jo m’aturaré i desenvoluparé una mica més aquesta idea. Robert Pynton en el seu llibre “Pausa” dóna un munt de raons de perquè és del tot necessari per la nostra imaginació i pel nostre benestar saber fer pauses.

    Explica que donem per fet que la velocitat és igual a   productivitat i que associem pausa a retard i procrastrinació, no pas amb reflexió i saviesa.

    Defineix la pausa com a una obertura, com una mena de porta a d’altres alternatives i possibilitats.

    Ens convida en el seu llibre a integrar la pausa en el nostre dia a dia i per fer-ho, ens diu, hem de substituir un hàbit (el de respondre immediatament o esforçar-nos sempre) per un altre de diferent. Es qüestió de pràctica.

    Què ens ajuda a fer aquestes pauses?

    Respirar: és el punt de partida que connecta cos i ment. Respirem constantment, així que fer servir la respiració és quelcom que tenim ben a l’abast. Quan les coses es posen difícils o tenses, podem “agafar aire” abans d’actuar o respondre”. Posem l’atenció en l’estómac, relaxant-lo i deixant-lo que s’expandeixi. Concentrar-te en el teu cos durant tres o quatre segons pot ajudar-te a pensar en una altra cosa i a canviar el teu estat d’ànim.

    Sortir fora: sortir a caminar. Deixar la taula de treball dos o tres cops al dia i anar a donar un tomb pot semblar ridícul. Si s’agafa l’hàbit s’acaba convertint en indispensable, un moment en què les idees flueixen amb molta més facilitat. 

    Caminar i pensar estan íntimament lligats, fer-ho proporciona una autèntica “pausa pel pensament”. Caminar ens ofereix la possibilitat de “treure a passejar les nostres idees”

    L’hàbit d’escriure a diari, proporciona també una pausa per a la nostra ment, una manera de fer anar la imaginació. Concentrar-se en escriure com a activitat física més que mental. Escriu a mà i no pensis ni tan sols en el que escrius. Allò que escrivim sense ni pensar pot acabar sent molt interessant.

    Dibuix diari, si escriure no és el que millor se’t dona, dibuixa. Agafa un quadern bonic i proposa’t fer un dibuix diari. Tria un moment del dia i comprometre’t a dedicar-li un temps concret, amb tres minuts n’hi ha prou.

     

    On són les oportunitats? Notes pel bloc

    1-  La imaginació ens dóna ales,  ens permet imaginar possibilitats i alternatives.
    2-  La imaginació s’entrena com entrenem el nostre cos. 
    3-  Estimular la imaginació és la millor inversió  que podem fer en moments d’incertesa.
    4-  Aturar-nos i fer pauses de diferents tipus és un excel·lent estímul per la nostra imaginació.

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu