Les Iaies. Més que un vi

     

    Entrevisto l’Anna i la Laia dues germanes, joves emprenedores que he vist néixer i créixer. Escoltar-les, emociona: valors, tradició, somnis, futur, joventut.
    L’Anna és biòloga amb una gran passió pel vi i el cava que descobreix arran del seu pare que està en el sector. Ha treballat molts anys fent visites d’enoturisme.
    La Laia és estudiant de Medicina i explica que ha crescut envoltada de la cultura del vi i del cava des de ben petita.

    D’on neix aquest projecte?
    La família és de la Llacuna i allà hi tenim terreny plantat d’oliveres. Fa cinc anys vam començar a plantar vinya perquè aquesta és una molt bona zona per fer un vi d’alçada. En un primer moment la idea no era fer vi propi però mica en mica la idea va anar madurant i vam pensar que potser nosaltres mateixes podríem encarregar-nos de l’elaboració i tenir el propi vi. Era una idea que ens va il·lusionar per tot el que representa i significa per nosaltres engegar aquest projecte.
    A banda sabíem que podríem fer el xarel·lo més alt del Penedès i ens va semblar que tot plegat podia donar peu al projecte de les Iaies.

    Expliqueu-nos, què es el projecte de les Iaies? Què tenen aquests vins que no tinguin d’altres?
    És un empresa petita i molt familiar. És més que una empresa, vol ser un homenatge als moments que hem passat, al costat de les oliveres. El lloc d’on surt aquest vi és un lloc on la família hi ha estat sempre molt present. Era el punt de trobada familiar, el lloc de celebració i per nosaltres es una manera de donar-los reconeixement.
    Volem, d’alguna manera preservar els moments en família. El projecte de les Iaies és un llegat.

    I Com es fa arribar aquest missatge, que és íntim, a través del vi i de l’oli?
    Creiem que d’entrada, només el nom ja porta a “pensar” en els teus propis avis i àvies. Però el missatge l’expliquem també a la nostra web, a les xarxes a la mateixa etiqueta. Mirem de cuidar tots els detalls, des dels noms triats per cada producte, que són tots de la Llacuna, fins al disseny de l’etiqueta en que es pot veure l’skyline de la Llacuna...
    Estem molt a l’inici però volem, sobretot a través de les xarxes, parlar de les iaies, parlar del poble i donar sentit als nostres productes.

    Teniu les terres, les vinyes, les oliveres, el vi i l’oli, el motiu i la il·lusió. Però no teniu bodega, com es fa això?
    Es un model més estès del que sembla... Fas la varema i portes el teu raïm en una bodega i pots fer un seguiment més o menys exhaustiu de tot el procés. “llogues” el procés d’elaboració. Llogues espai i maquinària, les ampolles.
    Nosaltres no som enòlogues però la part d’enologia ens assessora el pare i en la part empresarial la mare.

    Les Iaies també elabora oli, com és el producte?
    Des de sempre hem collit olives i per tant no podia faltar aquest producte en la nostra empresa, més tenint en compte que tenim la varietat vera, pròpia de la Llacuna que és molt poc coneguda. El nostre oli es 85% vera i 15% arbequina. Les olives estan premsades en fred per mantenir els aromes i el gust. La vera és més rodona en boca i no té el punt d’amargor de l’arbequina, no és tant astringent, no deixà l’aspror que poden deixar altres varietats.
    Queda molt bé amb tot, ressalta el menjar... a més es típic de la dieta mediterrània
    L’hi hem posat el nom de “L’oli de la iaia Maria”, perquè era la besàvia i és un tribut cap a ella. La mare ens explica que era molt matriarcal i sempre marcava els ritmes i feia família. Nosaltres no la vam conèixer però ens arriba la seva història.

    Ara esteu ja en el moment de la comercialització, just acabeu de “presentar el producte”. Com us està anant tenint en compte les dificultats del moment?
    No és exactament com ho havíem imaginat. Volíem fer molts esdeveniments per presentar els nostres productes per cridar la gent de Vilafranca, de la Llacuna, d’Igualada. Volíem ser presents a la fira de vins d’altura, però tot això no ha pogut ser.
    Estem fent promoció via xarxes, però tot és molt més lent, en som conscients.
    Estem al primer any i la producció és petita encara.

    A qui s’adreça el producte de les Iaies?
    El nostre producte està molt pensat per la Restauració, pel consum particular per prendre’l a una vinateria. No naixem amb la intenció de ser a les grans superfícies. El que volem és entrar a casa de la gent. Ens sembla que és el millor lloc on es pot entendre el missatge que hi ha darrera del vi o de l’oli.

    Les primeres ampolles ja s’han degustat a la taula de moltes famílies, quines primeres impressions en teniu?
    Doncs ha tingut molt bona rebuda tant per la idea com pel producte. I ens agrada perquè les opinions venen no només dels amics sinó també de professionals del sector.

    Però darrere del que veiem i encara que digueu que l’empresa és petita, feina en deu portar molta, cert?
    La veritat és que sí, perquè a més ho fem tot, des de l’etiquetat fins a la difusió a les xarxes i tot el seguiment. A més compaginem això amb d’altres activitats i per tant estem ben enfeinades.
    Per sort tenim també molta ajuda, per exemple per la web ens hi ha ajudat la Laura, la nostra cosina que ha captat a la perfecció la nostra idea.

    Quins Projectes de futur teniu?
    El lloc on hi ha les vinyes es diu les Escotes i allà hi ha una part molt bonica des d’on es pot fer una zona per degustar. També ens agradaria plantar més vinya negre garnatxa. Tenim moltes idees.

    Què ha estat el més difícil?
    Posar-nos tots d’acord, el fet de ser família costa més posar-se d’acord.
    També ens porta molta feina pensar bé el missatge, com plasmar aquest missatge.

      

    On són les oportunitats? Notes pel bloc

    1- Els projectes que poden “explicar una història” i que connecten amb les nostres pròpies vivències “ enganxen”.
    2- Malgrat la situació del moment, emprendre un projecte, és un revulsiu altament motivador.
    3- És possible diferenciar-se en sectors molt madurs com ho és el vitivinícola, vinculant aspectes propis del producte amb aspectes més emocionals.
    4- Necessitem de joves emprenedors com l’Anna i la Laia que s’il·lusionin no només per fer coses noves sinó també per fer-ho reconeixent i aprofitant el llegat de que els ha precedit. Felicitats família!

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu