Fundació Más Albornà és una entitat sense afany de lucre que acompanya persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió social. Ho fan en el seu projecte de vida i els ofereixen els suports que necessiten com ara serveis assistencials (un lloc on viure), també suport domiciliari, centre de dia o un lloc de treball en funció de cadascuna de les persones.
És una entitat arrelada al territori que vol contribuir a construir un territori més just i més socialment responsable.
Des del 2018 el nom de Mas Albornà va del bracet amb el nom de Mallart
D’on neix l’aposta de Mallart Artesans xarcuters?
Embotits Mallart es una eina més que té Mas Albornà per generar llocs de treball i generar riquesa que pot revertir en la mateixa entitat.
Es un projecte que ens ha d’ajudar a créixer i és la primera vegada que Mas Albornà té un producte propi.
Fins ara els llocs de treball ens els hem d’inventar nosaltres tots són treballs vinculats a serveis, la neteja, la bugaderia, els manipulats, la jardineria...
Aquest nou projecte és una inflexió. Ara disposem d’un producte propi que permet controlar tot el procés i no ens encotilla a la comarca.
Donem servei als 27 municipis de la comarca i les altres comarques tenen altres organitzacions com les nostres i tenim amb elles un pacte de no agressió. És per això que oferir només serveis ens limita a fer-ho a a la comarca.
Amb Mallart artesans xarcuters tenim un producte que ens permet sortir del territori i diferenciar-nos. Aquesta és una de les apostes.
Tots coneixem l’exemple de la Fageda. A través dels seus iogurts han pogut créixer, gràcies a aquest producte. Si ho exportem al Penedès seria el mateix.
Feia molts anys que pensàvem quin producte podríem fer que fos una activtat tractora per la Fundació i que ens permetés aquest creixement més enllà dels serveis i de la comarca.
Mallart va ser com un tren que passa i al que vam pujar.
La família Mallart (amb 5 generacions de tradició) es va trobar a les portes de la jubilació i veien que la continuïtat del seu llegat no estava resolta. L’Ernest, el seu fill, és xarcuter i va estar format a l’obrador de la família, és una persona amb discapacitat intel·lectual. Veien que seria complicat gestionar tot sol el negoci i per això decideixen contactar amb nosaltres. Volien d’una banda garantir l’estabilitat i la qualitat del lloc de treball del seu fill i també preservar la continuïtat de l’empresa familiar i evitant-ne la seva desaparició.
Nosaltres no sabíem d’embotits però no partíem de zero sinó que ho fèim amb tot el coneixement de la família.
Li hem fet un tomb, hem passat d’una empresa familiar a una empresa més empresarial amb més potencial de creixement. Hem fet inversió, un canvi d’ imatge i reestructuració i un gran obrador.
I ho hem fet a la Llacuna perquè hem volgut mantenir aquest vincle i això es l’essència. No es casual, perquè és una municipi que té una llarga tradició en l’elaboració d’embotits. Creiem que si fèiem l’obrador en un altre lloc perdíem l’arrelament i l’autenticitat. Som romàntics i no volem trencar aquest llegat.
Què ofereix Mallart Artesans xarcuters?
Es un projecte social, una iniciativa social que té forma d’embotit com el iogurt ho fa amb la Fageda.
És una eina per donar llocs de treball riquesa, visibilitat, i de pas sensibilitzem i entre tots anem interioritzant i naturalitzant el fet de donar suport al col·lectiu amb el que treballem.
Però a més els embotits son boníssims perquè hem heretat una història i hem agafat la seva manera de fer.
Són embotits fets a mà i amb tripa natural. Intentem no posar additius i la majora són sense gluten ni lactosa; és el llegat de Mallart i a més és una demanda del mercat. Fem productes de gamma mitja alta, no competim amb fuets d’un euro.
Ara mateix hi ha un grup emergent de consumidors que han agafat consciència de productes de km 0. I en el sector d’embotits som únics en això i amb aquesta finalitat social.
Però som encara molt joves, vam néixer el 2018 i l’obrador es va acabar al 2019 i després va venir la pandèmia.
Però podem dir que és una història d’èxit, si més no vist des de fora.
Ho serà quan afiancem les vendes, hem passat aquests dos primers anys de molta inversió i hem de començar a afiançar. Estem en aquest punt. Això serà un èxit i encara ens falta des del punt de vista de la viabilitat del projecte.
Però l’èxit es que hàgim pogut fer això, el nostre relat és real, expliquem una història de veritat i això és molt potent. N’estem molt orgullosos.
Quina és la innovació més important que heu introduït?
Hem aconseguit fer un producte nou, el paté rústic de gall del Penedès. És un producte únic, amb sentit, amb coherència, un producte 360’ a tot el territori.
Hem fet una aliança amb la IGP del gall del Penedès, amb 5 criadors però hem trobat també altres complicitats de l’administració, l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal i també amb la DIBA per la promoció.
Quines són les dificultats més grans que heu trobat?
Potser ha estat ordenar tota aquesta llegat, els productes i les referències. Hem hagut d’equivocar-nos per saber què hem de fer. Ha estat un curs accelerat.
Tampoc no és fàcil intentar l’encaix social i saber quantes persones podem incorporar.
I l’altre repte és aconseguir la comercialització, la venda necessària per equilibrar tot el procés.
I com veus el futur a 4 o 5 anys?
Voldríem que Mallart fos un projecte locomotora, que ens obrís noves portes i que això generés riquesa i tant de bo l’obrador se’ns faci petit. Pot donar peu a molts d’altres projectes vinculats amb el tema turístic de tastos per exemple.
Volem que se’ns conegui pels nostres embotits i productes frescos i cuits i el curats i els plats preparats que fem des de la Granada i comencem ara la gamma de croquetes i hamburgueses, volem que tingui molta força.
Però sobretot volem que se’ns conegui com a l’obra social que té forma d’embotit.
Entrevisto la Cristina Barbacil, Directora de Comunicació de la Fundació Mas Albornà que m’explica, de forma apassionada i des d’un ferm convenciment, aquest engrescador i compromès projecte.