Mas Palou Art Residency

    No és la primera vegada que Mas Palou és protagonista d’aquest espai. Des del Quadern de l’Emprenedor ens fem ressò d’experiències innovadores que ens poden resultar inspiradores. I aquest n’és un cas.

    Entrevisto la Maria Vallès, la nova generació de Mas Palou. Ens explica que Mas Palou és una masia però és també una família i que es dediquen tant al conreu de les vinyes com al negoci de turisme rural.

    “Volem seguir vivint aquí, cultivant les vinyes i rebent persones que vulguin venir a fer una estada a casa nostra. Això no va de guanyar molts diners, però sí de fer coses que ens agraden i aconseguir que tot plegat sigui sostenible.”

     

    Què ho fa que els vostres post a Instagram convidin tant a venir?

    Tenim tres cases rurals i un entorn molt agradable i el que intentem és que sempre passin coses aquí. És veritat que la pandèmia, ara mateix ho ha transformat una mica tot. Però depenent del  tipus de comunicació que fem atraiem un tipus o un altre de públic.

    Parlem de vi, de menjar, de cultura, d’art, de literatura... i això fa que s’interessi per nosaltres un públic al que li agrada i aprecia tot això.

    També fem retirs d’empresa i alguns casaments i sessions de fotografies, però tothom qui ens descobreix a través d’aquest canal ja té una primera idea de quina és la nostra manera de fer. 

    Altra cosa és el client o clienta que ens arriba a través de canals més convencionals com ara Airbnb o Booking i que busca una escapada rural. No té perquè ser sensible a moltes d’aquestes coses que oferim.

    Un gran canal per nosaltres és el boca orella i molts clients que volen repetir l’experiència de passar uns dies aquí.

     

    Avui t’entrevistem sobretot per l’Art Residency. Explica’ns una mica d’aquest projecte

    Portàvem ja un temps pensant que volíem fer algun esdeveniment cultural, una mena de coworking o un coliving. El confinament ens va donar molt temps per pensar. I un dels descobriments (o una confirmació d’una cosa que intuíem) és que les arts ens ajuden a viure. I d’alguna manera aquest projecte d’Art Residency és una mena d’agraïment d’humil homenatge a aquest sector i una forma de donar-los importància.

    És una iniciativa pròpia que no té més ambició que posar les nostres instal·lacions i espais al servei dels artistes durant dues setmanes perquè cadascú pugui treballar l’art que treballa habitualment, però en un lloc diferent i creiem que inspirador. Un altre dels estímuls que suma i molt, és el fet de poder compartir l’estada amb d’altres artistes vinguts de totes parts de món que acaben creant una comunitat.

     

    Em dius que hi ha gent de tot el món. Com us ho heu fet per arribar a contactar amb ells i convènce’ls?

    Ho hem fet a través d’una campanya a Instagram. Quan el que expliques està clar i focalitzat a un públic determinat i és clarament una oportunitat la gent ho comparteix. Teníem molt clar que volíem anar més enllà d’Europa i hem arribat a EUA, Àsia, Orient Mitjà, Àfrica...

    L’any passat va ser la primera edició i va costar una mica més fer-los venir donades les restriccions en els viatges ocasionades per la pandèmia.

    Enguany vam penjar la informació al juny i van tenir temps per presentar la seva sol·licitud fins a finals d’agost, al setembre vam fer la tria i ara s’ha celebrat  la residència, del 10 al 23 de gener.

    L’any passat vam tenir més de 90 sol·licituds i enguany vam demanar un petit import de 25 euros per poder optar a la sol·licitud, però també la resposta ha estat  molt bona.

     

    Explica’ns una mica quin perfil d’artistes teniu enguany

    Doncs aquests any han fet la sol·licitud  moltes escriptores nigerianes perquè l’any passat hi havia com a resident l’Adebola Rayo, una escriptora de Nigèria. Malauradament en vam triar una que no va aconseguir el visat per poder venir enguany.

    La tria ha estat molt molt difícil perquè entre les candidatures hi havia un gran nivell.

    Tenim 9 artistes amb moltes arts representades com ara la fotografia, un compositor, una mezzosoprano, també  periodista i escriptora, il·lustradora, un expert en instal·lacions sonores, un altre en instal·lacions gastronòmiques, ceramista, pintora....Podeu veure els seus perfils i conèixe’ls millor a la nostra web maspalou.com

     

    Com és el seu dia a dia mentre són a la residència?

    Doncs tenen un Planning bastant lliure perquè puguin fer les seves creacions sense tenir un horari establert. Vam fer una sopar de benvinguda que va servir de presentació i després s’instal·len en dues de les cases (la tercera la tenim en reserva per si hi hagués algun cas de COVID) i organitzen la seva convivència. Hem preparat alguna activitat de grup i una calçotada el cap de setmana.

    Com veus l’Art Residency a cinc anys vista

    Doncs m’agradaria poder oferir una estada més llarga de tres setmanes, per exemple, disposar de més recursos (i per tant aconseguir alguns patrocinadors) per fer moltes més coses, perquè puguin explorar, provar menjars, poder arribar a més gent i fins i tot subvencionar el viatge.

    Passa per donar-ho a conèixer més. Hem tingut, enguany la visita d’una periodista de l’agencia catalana de notícies que esperem que tingui ressò. Les iniciatives que no es fa pròpiament a la ciutat tenen molt valor, creiem... és important que se celebrin actes culturals que surtin del centre i siguin accessibles.

    De fet també a Más Palou, la meva germana promou un Club de lectura que té per nom l’Avinentesa, on cada mes discutim el llibre i el maridem amb un vi de la zona i alguna cosa de menjar. És un club que té molt èxit i en el que els participants seleccionen, cada cop que es troben la següent lectura a través d’una votació.

    Sovint pensem que volem fer viral una notícia i això no s’aconsegueix per la voluntat del qui ho promou sinó per la rebuda que té entre el públic que són els que ho acaben fent viral. 

     

    On són les oportunitats? 

    1- Buscar permanentment la diferenciació. Sigui quin sigui el nostre negoci es fa imprescindible trobar allò que ens fa diferents i únics i que aquest fet diferencial sigui apreciat pels nostres clients.

    2- Instagram ens pot fer arribar a l’altra part de món. Veiem en aquesta entrevista un clar exemple d’aquesta possibilitat. Si no en sabem prou, busquem ajuda.

    3- Temps per pensar. Veiem un cas més d’un projecte que neix d’una idea nascuda en un moment en que la seva impulsora va tenir temps per pensar i crear. Es fa molt necessari buscar aquest temps.

    4- Una masia, una família. Els projectes amb cor són molt més fàcils d’explicar i de vendre. Si són “de veritat” es transmet. 

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu