El moment és ara

    Fires, jornades, tertúlies.... el calendari, quan arriba el bon temps, s’omple d’esdeveniments que  fomenten l’emprenedoria. Entre el públic, joves estudiants, persones de diferents edats que tenen en ment alguna idea de negoci i aquells i aquelles que ja han donat el pas d’engegar el seu propi negoci.

    En els darrers anys he fet moltes intervencions explicant el significat d’emprendre amb un missatge ben clar, emprendre és practicar l’ofici de ser persona. Emprenem a la vida (i no parlo només ni sobretot de muntar empreses) perquè tenim necessitat de projectar, d’il·lusionar-nos per un repte, una fita, sigui o no empresarial.

    Em reafirmo en aquest pensament, però fa pocs dies em van convidar a una jornada d’emprenedoria a Vilanova per parlar, no només d’aquesta actitud vital, sinó del fet d’emprendre per engegar un negoci. De cop, em van abordar molts dubtes. Quin missatge donar en un moment postpandèmic, en un moment de tanta inestabilitat política, de crisi energètica i ambiental, de la terrible guerra d’Ucraïna... de tants elements que ens fan estar tan poc tranquils... I de cop em va venir al cap un títol...”El moment és ara”.

    Set arguments per arribar a aquesta conclusió, i set arguments que venen emparats per diferents autors de diferents llibres. En faig un breu resum. 

    Nova Llei d’Startups per afavorir l’emprenedoria innovadora

    Al gener es va aprovar una nova llei d’startups que simplifica els tràmits per la creació de noves empreses i estableix incentius per atraure emprenedors i emprenedores d’alta qualificació. Sembla que la llei està pensada per la generació d’oportunitats pels més joves i per atraure inversió i talent. És un marc regulatori per les noves empreses que constitueixen la base de la nova economia digital que generen llocs de treball molt qualificats i tenen molt potencial per créixer si aconsegueixen superar les seves fases inicials.

    Ja veiem que aquesta llei que pot ser molt vàlida per a un determinat tipus de negocis no aporta per a una gran quantitat d’iniciatives empresarials que neixen cada dia i que estan lluny dels sectors pels quals ha estat creada. En qualsevol cas benvinguda sigui. 

    Futur, quin futur?

    Santiago Niño Becerra en el seu darrer llibre que porta per títol “Futur, quin futur?” dibuixa un panorama francament preocupant.  La intel·ligència artificial, la robotització i digitalització faran que una gran part de llocs de treball  que avui ocupen persones es perdin. Economies molt endeutades i “dopades” com ell diu tampoc no albiren un futur molt esperançador. Però del seu tractat n’extrec una idea que crec que ens pot donar pistes. Alerta que anem cap a una societat de “macromonstres” grans corporacions que dominaran els mercats i “microformigues” petits negocis que hauran trobat una gran especialització que els permetrà funcionar. I crec que aquest és el missatge esperançador. Si tenim un negoci, busquen què és allò que fem radicalment diferent i mirem de ser els millors en allò. Les millors, “microformigues”. 

    La vida dels 100 anys

    Lynda Gratton en aquest suggerent llibre exposa la teoria de que l’espècie humana és i serà cada dia més longeva. El nens i nenes que neixen avui tenen altes possibilitats de viure fins més enllà dels 110 anys.

    Si això és així, el model de vida, com l’hem conegut, de les tres etapes, diu l’autora, no funciona. Fins ara preníem per bo que dels 0 als 20/25 anys ens formàvem, dels 25  als 65 teníem la vida laboral i dels 65 en endavant ens jubilàvem. Si la vida s’allarga tant és impensable una vida ociosa de pràcticament la meitat de la vida. No s’aguanta des de cap punt de vista. És per això que l’autora explica que viurem diferents etapes en les que emprendre projectes (de negoci, personals...) serà una de les claus. 

    El canvi

    Richard Gerver, en aquest llibre ens convida a estimar i liderar el canvi. Perquè sí o sí vivim i viurem en moments de canvi permanent i aprendre a conviure-hi amb menys angoixa serà una de les claus. Ens proposa, entre moltes altres coses  tenir una actitud “d’aprendre i desaprendre”. Fa servir la metàfora del mòbil explicant que de la mateixa manera que ens instal·lem i ens desinstal·lem algunes aplicacions del mòbil en funció de la necessitat que en tenim en aquell moment, hauríem de fer el mateix amb els nostres coneixements i habilitats. Aprendre i desaprendre allò que ens cal en cada moment.

    Com innovar sense ser Google

    Alfons Cornella ens convida en aquest llibre a buscar innovacions a partir de problemes (i no serà que no hi hagi problemes al món). Fa servir la idea de que hem de fer “mineria de problemes”. En el sentit de tenir l’actitud de buscar tot allò que no funciona en la nostra organització, en el nostre entorn, en els nostres clients... i a partir d’aquí generar alguna proposta de solució.

    Aquesta mirada atenta i en clau de “solució” pot ser la clau de moltes innovacions i/o idees per a negocis. 

    L’element essencial: LA CURIOSITAT

    Teresa Viejo ha tret un llibre que porta per nom “La niña que lo quería saber todo” que és un al·legat a la curiositat. En un món de màquines, un dels valors més humans i fins avui, no reproduïble, és la curiositat.

    La curiositat és el millor antídot contra la por, ens activa, ens obre, ens fa grans, ens allibera, ens dóna ales, és proactiva i la millor energia per la creativitat i la innovació. 

    Ara, és el moment

    Eckhart Tolle en el seu clàssic “El Poder del Ahora” (un llibre que no té res a veure amb el món de l’empresa) diu una frase Adona’t profundament que el moment present és tot el que tenim. Fes que l’ara sigui el focus principal de la teva vida. 

    És evident que el moment és complexe i més incert que mai, però la lectura de tots aquests llibres ens porten a la conclusió que hi ha molts elements per pensar que ara pot ser un bon moment per emprendre. En les notes en deixo les principals idees. 

      

    Quatre notes pel bloc: què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Ser una “microformiga” en un món de “macromonstres” és una bona oportunitat per emprendre.
    2- Aprendre a conviure amb el canvi amb una gran capacitat d’adaptació és una de les claus per reeixir.
    3- La curiositat és possiblement la clau fonamental per detectar oportunitats, per crear, per innovar i possiblement per sobreviure.
    4- El passat ja ha passat, el futur està per veure, el moment és ara, sobretot perquè és l’únic que tenim.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu