Hyptia, un espai digital on moda, art i divulgació es troben

    Entrevisto la jove Beta Suriol estilista, assessora d’imatge i directora creativa, té 22 anys. La vaig conèixer en un espai de joves creadors organitzat per l’Ajuntament de Vilafranca.
    La vaig escoltar i vaig sentir un missatge fresc, nou, esperançador. Explicava Hyptia “és l’evolució d’un jo personal a través de l’art...com un alter ego, una evolució a través de l’art.”
    Va estudiar Estilisme d’indumentària i en acabar volia treballar d’ alguna cosa que omplís tots els valors que ella tenia molt clars: la unió de la sostenibilitat, la inclusió, la moda i la roba.
    De seguida va veure que li costaria molt trobar un lloc de treball que unís aquests quatre valors i així es va decidir a engegar el projecte Hyptia.

    Beta, explica’ns què significa el nom d’ Hyptia, quins són els teus serveis i què vols transmetre a través del teu projecte?
    El nom ve d’una llegenda grega que parla d’una dona jove matemàtica i filòsofa que va ser apedregada pel fet de ser dona i també el nom dóna nom a un estrany meteorit que va caure a Egipte. Aquesta barreja de singularitat i raresa és el que vol expressar el nom del meu projecte
    Hyptia és multiplataforma (xarxes socials, web pròpia...) un espai on s’uneix serveis, aprenentatge i inspiració i opinió.
    Ofereixo diferents serveis, entre d’altres, una assessoria d’imatge que t’ajuda a definir el teu estil, què vols dir i com ho vols dir a través de la roba que portes.
    També un servei de Neteja i reorganització de l’armari... la idea és que tota la roba que tens penjada en el teu armari et representi . Vol ajudar a repensar l’ús i la vida de les peces que tenim dins l’armari.
    El Servei de fons d’armari... que estableix les bases del teu armari amb els criteris d’atemporalitat i la base sobre la qual podràs construir els teus conjunts de cada dia.
    Altres serveis són el Servei LOOK que proposa, segons l’esdeveniment, la situació i des de la identitat es construeix la vestimenta. He pogut treballar amb algun artista treballant la seva vestimenta, però també té sentit quan vols anar per exemple a un casament i vols vestir de manera especial però d’acord al teu estil.
    El Servei de la maleta perfecta... està molt pensat per viatges de feina. Es dissenya tota la maleta a partir de la roba que tens.
    I per útlim el Servei de personal shooper... on s’acompanya al client i la clienta i es dissenya tot l’itinerari a partir sempre de comprar en botigues sostenibles.

    D’entrada sembla que vestir-te fent servir els teus serveis hagi de sortir molt car.
    L’estereotip diu que vestir ajudat per una estilista és car, però no és així. El servei no consisteix estrictament en comprar roba, no és només una qüestió estètica sinó que es un exercici d’autoconeixement i de descobriment, es tracta de vestir d’una manera que t’aporti comoditat i que realment et representi. No pagues per una imatge visual sinó per aconseguir vestir com tu ets i alhora es tracta de fer-ho a través d’una compra sostenible.

    A quin públic s’adreça el teu projecte?
    El meu objectiu és públic jove que vulgui escapar de la compra compulsiva i construir la teva pròpia identitat. Entengui o no de moda i que vulgui construir la seva pròpia moda i vulgui representar-se a través d’ella.
    Es tant per públic masculí i femení i també pel “no gènere” de les peces.
    Hi arribo a través de les xarxes i contingut on line. Intento explicar el que faig i perquè ho faig.
    Els joves compren molta roba, ja inverteixen en moda, el més difícil és canviar el concepte de la moda i de la inversió que hi fas.
    Si entens la moda com una cosa material, prefereixes anar a una cadena Fast Fashion i comprar 10 peces, en canvi si entens la moda com a un mitjà d’expressió i una oportunitat per usar-lo com a llenguatge donaràs molta més importància a la peça i al perquè la uses i no necessitaràs tantes de peces. No es el mateix tenir una peça que et representi molt que tenir-ne 4 que no et representin.
    Missatges directes d’Instagram... tots els mitjans són una opció. També vull arribar a través d’algun comerç.

    Creus que és possible fer aquest tipus de compra a Vilafranca?
    A Vilafranca tenim molts llocs per on començar però queda molt camí per fer. Encara que costa que la gent jove descobreixi el comerç local i en canvi ens aporta grans joies que ens ajuden a repensar el propi armari.

    Com seria el teu client o clienta ideal?
    Seria una persona d’entre 25 i 30 que treballi que valori la roba en el seu dia a dia, una persona que faci vida social, que es mogui... que tingui interès per la moda encara que no la conegui...
    Persones que tinguin ganes de dir coses cap al món què pensen i perquè ho pensen i que no es vesteixen només per anar “guapos o guapes”.
    En quin punt estàs del teu projecte?
    Ara estic en un procés d’inversió de temps i diners per crear aquesta marca. També dedico part del meu temps a la direcció creativa. Ve a ser el mateix procés però en comptes d’un servei personal és un servei per a una marca concreta, es tracta de crear la identitat d’una marca, definir les col·leccions, els diferents elements de la marca, els missatge valors.
    Ho faig en una marca d’upcycling (Ekouture).
    Em centro en projectes petits que comencen i que estan començant i creant un nou concepte de moda.

    A 5 anys vista com imagines el teu projecte?
    Crec que el projecte haurà evolucionat cap a una part artística. Crec que treballaré des de la moda en una vessant creativa i també treballant per les persones i havent inspirat i conscienciat a molta gent m’agradaria haver estat capaç d’haver fet divulgació i voldria ser notòria en aquest sector.
    Vull contribuir a fer repensar els joves com vivim la moda.

      

    Quatre notes pel bloc: què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- El nom importa: Hi ha noms de projectes, d’empreses que descriuen, sense fer-ho explícitament, allò que volen transmetre.
    2- Projectes que volen canviar el món. Hyptia és un exemple de projecte amb valors transformadors i d’impacte social. Com a societat tenim necessitat de veure i creure en projectes d’aquest tipus.
    3- Menys consum. Poques vegades veiem projectes que ens impulsin a gastar menys i a fer-ho d’una manera més sostenible.
    4- Creació, art, sostenibilitat, moda, joventut, gènere i no gènere. Una proposta de valor única i arriscada, diferent i trencadora. Per sobre de tot una proposta valenta.


     

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu