El quadern d’aquest mes va dedicat al Congrés de Dones d’Empresa. Però vol ser també un reconeixement a la tasca d’aquest grup que porta per nom Dones d’Empresa i que aglutina empresàries executives i professionals que a través de la suma de talents i de mirades vol contribuir a eliminar els obstacles directes i indirectes. Així ho explica la seva pàgina web.
Per tercer any consecutiu un Congrés de Dones d’empresa
Per tercera vegada, el mes d’octubre ha portat a Vilanova un congrés que posa en valor la feina, l’experiència, la innovació, el rigor, la xarxa i les ganes d’aprendre del més de 150 dones que s’hi apleguen. Una programació plena de conferències, taules d’experiències i microponències que imprimeixen un ritme i una aportació constant de coneixement i reflexió. Un curosa organització en temps i qualitat que garanteix que el temps invertit en assistir-hi retorna en nous aprenentatges, noves relacions i una agradable sensació de positivitat encomanadissa.
Tres edicions per múltiples temàtiques
Cada nou programa del congrés sorprèn amb la varietat de temes de rigorosa actualitat que hi són presents.
Aspectes relacionats amb el factor humà de les organitzacions, les darreres novetats en la gestió de les empreses, idees suggerents de negocis i professions, exemples de projectes exitosos.
Però personalment una de les taules que més espero és la taula d’experiències. Dones que parlen de forma franca d’una vida dedicada a una professió, a un projecte. Sense excepció expliquen com la cura dels altres (dels fills, dels pares...) ha format part de la seva trajectòria no només com a persones sinó també com a professionals i que justament aquesta dificultat les ha enriquit i ha contribuït a l’èxit de les seves empreses (en el sentit etimològic de la paraula, com a gran objectiu).
La innovació, els RRHH, la creativitat i les noves tendències com a focus en la tercera edició del congrés
El tercer congrés va portar professionals d’arreu de Catalunya per abordar temes relacionats amb la innovació, la direcció de persones i un munt de novetats que van permetre obrir els ulls i la ment a una realitat extraordinàriament ràpida i canviant. Com afecta la reputació digital en la selecció de persones, o quina és i serà la funció dels robots dintre d’una organització, entre d’altres. Vam conèixer també el concepte del well-being o benestar en el lloc de treball tant físic com psíquic. Una nova perspectiva d’enfocament en la gestió de les persones en una organització. Però també temes més tradicionals amb enfocaments nous com la Llei d’autònoms, els finançament la responsabilitat social corporativa o el control digital dintre de les empreses.
Una taula de noves tendències que va obrir una mirada al món
El dissabte al matí en el format habitual d’agilitat es van exposar 4 conceptes que ens conviden a tenir una mirada oberta i atenta al que vindrà.
Una primera tendència és el coolhunting o dit d’altra manera, la capacitat de caçar tendències i preveure els canvis en el consum i la moda. Una habilitat especialment necessària pel màrqueting i la publicitat.
Vam sentir parlar també del concepte d’Economia Blava que va més enllà de la fins ara economia verda que segons els experts era apta només per a uns quants. Aquesta nova economia, la blava emula el funcionament dels ecosistemes naturals per buscar l’eficiència en la producció de béns i serveis.
Se’ns va parlar de la Generació Z que la conformen els joves nascuts entre el 1995 fins avui i que es caracteritzen per haver nascut plenament en l’època digital i que tenen un comportament radicalment diferents de les generacions anteriors.
I en darrer lloc se’ns van presentar els Chatbots, els robots que simulen les converses i que estan ja presents (i més que hi seran) en moltes plataformes de compra.
Afrontar els nous canvis i tendències correspon a una nova cultura innovadora
La paraula novetat i innovació podríem dir que va ser l’eix conductor de tot el congrés.
Carme Castro, en la seva intervenció parlant d’innovació ens recomanava que fer front a aquesta cultura innovadora demana ser capaços de transformar hàbits i rutines, sortir-ne. Cal també posar-hi intenció, voler-ho, afrontar amb determinació un present, i per descomptat un futur què és i serà de canvi. Apostava pel contagi, és a dir, si qui està al capdavant d’una organització practica la innovació, ho encomana.
Recomanava també comunicar i divulgar d’una forma clara, sorpresiva, continuada, engrescadora, positiva i constructiva el repte de qualsevol organització a viure i conviure amb el canvi i la innovació constant.
Correspon al lideratge de l’organització plantar la llavor de la innovació, per mobilitzar i encomanar a la resta aquesta actitud avui ja imprescindible.
Què podem aprendre d’aquesta experiència?
1- Organització. Emprendre qualsevol projecte (en aquest cas el Congrés) demana una gran habilitat organitzativa. D’això en depèn sovint l’èxit de l’experiència.
2- Atracció. Aconseguim atraure i captar l’atenció quan allò que oferim aconsegueix generar expectativa. 3 anys de Congrés han fet que l’expectativa sigui altíssima i qui hi assisteix sap que el retorn serà molt i nou coneixement.
3- Rigor i agilitat. La garantia del rigor i l’agilitat és una marca del Congrés que s’ha mantingut en cadascuna de les edicions. Les marques esdevenen promeses, perquè els qui la compren ja esperen allò que de forma implícita o explícita “han venut”.
4- Il·lusió. Participar del Congrés de Dones d’Empresa és il·lusionant. Perquè planteja reptes, perquè mostra possibilitats, perquè ensenya camins, però sobre tot perquè l’equip que ho organitza està il·lusionat (il·lusionades en aquest cas) i això s’encomana. Moltes felicitats