L’Esther fa 27 anys que va entrar a treballar a la botiga de moda Collectiv (ara TOKUT). Als 18 anys estudiava nocturn i durant els matins treballava. Ha anat creixent dins la mateixa empresa i allà ha anat desenvolupant la seva carrera professional. S’ha format com a personal shopper, en informàtica, en màrqueting, en atenció al públic, en aparadorisme... Sempre ha treballat per compte d’altres i des de fa poques setmanes ha obert la seva pròpia botiga.
Esther, com definiries la nova botiga Anther?
És una il·lusió, un somni. Des que vaig començar a treballar a la botiga, l’evolució ha estat una constant. Primer, evidentment era per necessitat, però mica en mica et vas fent teva la professió. M’agrada molt la moda i treballar de cara al públic. Així que Anther forma part del que més m’agrada i sé fer.
Gaudeixo del comerç, gaudeixo molt de la meva feina i d´ajudar en les necessitats de les meves clientes.
Anther és una botiga de roba de dona, una roba “desenfadada”, còmoda, dinàmica per a dones que van a treballar de manera informal i que busquen les tendències noves. A la botiga s’hi troba roba de tendència, femenina, amb disseny...
Com arribes a la idea de muntar la teva pròpia botiga?
No hi he arribat sola a aquesta idea. Fa 27 anys que treballo a Tokut (abans Collectiv). Conec el sector, la clientela, les marques... Hem detectat que hi havia una oportunitat per a un perfil de dona diferent. I per això la meva cap, l’Anna i jo vam decidir obrir Anther, aquesta nova botiga que us presentem.
Perquè creus que Vilafranca és un bon lloc per fer-ho?
Perquè conec el mercat i també per a una qüestió pràctica. No és fàcil conciliar la vida familiar (sóc mare de dos fills) i la vida de botiga. He tingut sempre la sort que a casa m’han donat tot el suport, ara ells ja són grans i m’he pogut plantejar aquest repte.
Sempre és un equilibri entre la vida personal i professional. Sento que ara és el moment.
Però feia ja dos anys que buscàvem local. No ha estat fàcil perquè els preus dels lloguers són molt alts.
Pensem que a Vilafranca hi ha cabuda. No tothom vol anar a comprar a les franquícies que es troben a tot arreu. Mirem de tenir producte de fabricació nacional i europea. Si podem tenir productes de proximitat millor. Això sumat al fet que hi ha molta gent a qui li agrada que l’assessorin i aconsellin de forma individualitzada. I això és el que fem a Anther.
Què és el que t’ha resultat més difícil de tot el procés?
Un cop has près la decisió aleshores comença una mena de vertigen. Genera por, però crec que és important saber pensar en positiu. És veritat que en el procés et vas trobant amb molts entrebancs: el local, els permisos per obrir, tota la burocràcia, les obres inacabables, etc. Jo he estat de sort perquè a casa m’han ajudat moltíssim.
El fet de ser dona, creus que et condiciona com a emprenedora?
Crec que necessites d’una organització molt més gran. Vols conciliar-ho tot i estar per tot, i encara que tinguis ajuda, és un no parar mai.
I pel que fa a la decisió de tirar endavant o no, crec que les dones tendim a buscar més l’aprovació de la parella del que ho fan els homes. Però és sobretot el tema de la conciliació el que representa més dificultat.
Quines creus que són les teves principals fortaleses que aportes a aquest projecte?
Sóc optimista i lluitadora, quan crec en alguna cosa ho lluito i penso que me’n puc sortir.
Hi ha una altra fortalesa que no ve de mi sinó de l’Anna. Si hagués hagut de tirar endavant en solitari hauria estat molt més difícil. Crec que fer-ho juntes ho fa molt més fàcil i ens genera millors avantatges per les dues parts.
Em sembla que han estat un conjunt de circumstàncies les que ho han fet possible.
Com imagines la botiga d’aquí a dos anys?
La botiga es va fent també a mesura que coneixes la teva clientela. Et vas adaptant al perfil dels clients. Vull ser capaç de saber-me adaptar i donar servei a la dona actual, del moment moderna.
I també m’agradaria saber mantenir aquesta idea d’una botiga amb caliu, on t’hi sentis a gust, molt natural, agradable, senzilla, acollidora i fresca.
M’inspiraré mirant molt a les xarxes, mirant altres botigues...També assessorament per experts. Així es veuen les tendències i vas veient quines són les coses que es porten i vas agafant el teu propi criteri.
També vull tenir més presència a les xarxes per donar visibilitat a la botiga.
I si haguessis de fer alguna recomanació a persones emprenedores que vulguin engegar el seu negoci, què els diries?
Primer de tot que t’agradi molt el que vols fer. Crec que això és bàsic perquè hi deixes moltes hores.
Després crec que és fonamental treballar amb coneixement i saber en què t’estàs posant, has de conèixer el producte i el sector.
També em sembla molt necessari fer un bon estudi de viabilitat econòmica.
Malgrat tot cal saber que hi ha coses imponderables, factors com la política, el temps depenent del tipus de negoci... Ha de saber que s’ha d’estar disposat a invertir moltes hores, ser constant, a sacrificar-se i a tenir molta paciència.
Has de creure amb tu i les teves possibilitats i gaudir molt fent el que fas.
Però la satisfacció més gran és que et funciona una cosa saps que has engegat tu.
Crec que la por és inevitable i has de saber que hi serà.
I per últim però crec que el més important és tenir un bon equip de treball. Jo el tinc i n’estic molt contenta.
Tant si funciona, com sinó, almenys no tindràs remordiments, ni pensaràs amb el “ i si...”.
Què podem aprendre d’aquesta experiència?
1- Coneixement del sector: emprendre des d’una activitat que coneixes molt bé, farà més fàcil el camí.
2- Conciliar: La posada en marxa d’un negoci és molt absorbent. Cal saber conciliar la vida personal i professional.
3- Adaptació constant: Els teus clients t’ajudaran a definir l’estratègia de creixement del negoci. Cal estar molt atents a les demandes d’aquests clients.
4- Equip: Envoltar-se d’un bon equip multiplica de forma exponencial les possibilitats d’èxit.