10 elements clau de la mentalitat emprenedora

    De tant en tant en aquest espai del quadern de l’emprenedor m’agrada fer una aturada en les entrevistes i aportar alguns suggeriments que donin valor a les persones que volen emprendre algun projecte. La meva activitat professional em porta a veure, entrevistar, parlar i formar un bon nombre d’emprenedors i també em demana llegir permanentment bibliografia relacionada amb el tema. Del que escolto, del que veig, del que llegeixo i del que penso en trec avui 7 elements essencials d’una mentalitat emprenedora.

    Quin és el teu PER QUÈ?
    Porto més de 25 anys veient persones que emprenen. Ho fan per a molts motius: alguns s’han quedat sense feina, d’altres han descobert una oportunitat, d’altres volen posar a prova la seva  habilitat... Tot això són motius, però el que realment importa, el que de veritat dóna la força per emprendre és descobrir la motivació, és a dir, allò pel que realment vols engegar el teu negoci. Descobrir l’autèntica motivació ajuda a superar moments en que les coses no van prou bé. Recordar el “perquè” empeny a trobar un “com”.

    No deixar mai d’aprendre. Si jutges, deixes d’aprendre
    L’aprenentatge permanent és absolutament imprescindible. Peter Senge, en el seu llibre de la Quinta Disciplina diu que la capacitat d’aprendre amb més rapidesa que els competidors serà potser l’única avantatge competitiva sostenible.
    El problema és que jutgem massa, jutgem les empreses, jutgem les idees, jutgem els suggeriments que rebem i quan ho fem posem una barrera en el nostre aprenentatge.
    Si volem aprendre cal que deixem espai mental per fer-ho i el judici omple aquest espai.

    Persistència intel·ligent, no tossuda.
    S’ha fet molt de mite de la necessària persistència de l’emprenedor per tirar endavant el seu projecte. És evident que la posada en marxa d’un nou negoci demana aquesta tenacitat. I que sovint el temps de maduració que demana un projecte no està en relació amb el temps que disposa l’emprenedor per ingressar una primera nòmina. Aquest fet fa que li doni una pressa innecessària al negoci.
    Ara bé, cal saber distingir entre la persistència lògica i necessària de fer funcionar l’empresa i la persistència tossuda, que ens ennuvola la visió de veure que potser hem equivocat l’estratègia o les eines que fem servir per sortir-nos-en.

    Prepara’t pel que sigui...
    Hi ha una tendència quasi malaltissa en els emprenedors d’aplicar un optimisme desmesurat en la visió del propi negoci.
    Difícilment es pot avançar sense una necessària visió positiva del negoci però cal fer un exercici de realitat que contempli tots els escenaris possibles.
    Fes-te la pregunta: Què pot sortir malament? I planteja escenaris de contingència possibles.

    Crea la teva marca
    Donem per fet que allò que faràs, ho faràs molt i molt bé. Malgrat això sabem que l’excel·lència no porta implícita la visibilitat. És necessària però no suficient.
    Definir bé la teva marca, no només del teu producte, sinó sobretot la teva marca personal, és com pujar dalt d’una cadira, aixecar la mà i moure-la avisant que ets aquí.
    La marca et permet posicionar-te en el mercat, explicar què fas, com i per a qui. Genera record, la marca és la imatge mental que la gent té de tu. Genera confiança i credibilitat.

    Deixa’t aconsellar
    Disposar de mentors ajuda a créixer i aporta més seguretat. Compartir et fa millorar.
    Compte però amb la relació que estableixes amb el mentor no es tracta d’impressionar-lo, sinó d’escoltar i compartir.

    Fes més amb menys temps
    La productivitat personal és el conjunt d’eines i estratègies que fas servir per gestionar el teu temps i la teva feina amb sensació real de control. Els emprenedors fem una mica de tot i esdevé fonamental la gestió del temps i de les tasques que hem de fer en aquest temps.
    La productivitat i concentració, igual que la creativitat són un múscul que, a còpia d’exercitar-los es fan més forts.

    La por de no tenir un sou fixe
    Possiblement una de les angoixes més grans quan emprens un projecte és la incertesa econòmica.
    No em canso d’explicar en els meus cursos que si tens la necessitat imperiosa d’ingressar una nòmina a finals del mes vinent, no obris un negoci. O dit d’una altra manera, sense un coixí econòmic, encara que sigui petit, no és prudent llençar-se a l’aventura.
    Ens han educat poc en temes financers i tenim una mala relació amb els diners.
    Fes-te un pla d’acció: quina és la teva fita d’ingressos? I la fita d’estalvi, i l’objectiu d’inversió i de donacions?

    Quin retorn aportes?
    En el camí d’obrir un negoci és molta la gent que t’ajuda. D’alguna forma has de plantejar-te com vols fer el retorn de tot allò que has rebut de la societat. No cal que el retorn sigui econòmic, pots aportar el teus temps, les teves idees, compartir el que saps...

    Gaudeix-ne!
    No és només una feina, és un estil de vida. Emprendre representa un camí possiblement solitari, amb entrebancs i dificultats. És el camí que has triat. Malgrat tot, gaudeix-ne i facis el que facis, fes-ho de tot cor!

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu