Coopsetània

    Coopsetània és l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i el Garraf i neix per fomentar i acompanyar la creació d’empreses d’economia social i cooperativa a l’Alt Penedès i Garraf. El Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va aprovar la seva creació a les nostres comarques a finals de l’any passat en el marc del programa de foment del cooperativisme AraCoop. Ja n’hi ha 11 a tot Catalunya desplegats per diferents comarques (Barcelonès, Baix Llobregat, Tarragonès, Catalunya Central, Terres gironines, Maresme, Terres de l’Ebre i Vallès Occidental)

     

    M’entrevisto amb els impulsors del projecte del Grup Entrem-hi, Facto Assessors, Actua i La Fura continguts. Avaladors tots ells d’una forma de treballar i d’una manera d’entendre l’economia i les relacions laborals

    Per nosaltres és una manera de posar en comú molta de la feina que ja s’està fent durant molts anys a les comarques nostres. Coopsetània té dues seus físiques l’Espai Z a Vilanova i a Vilafranca a Actua. Els qui l’impulsem som Entrem-hi, Actua Facto assessors i la Fura continguts i comptem amb un equip tècnic i un coordinador.

    Els nostres objectius són ambiciosos però possibles: Volem ser un punt de referència de totes les empreses del tercer sector i cooperativisme i economia social, volem potenciar la creació de noves iniciatives, atendre 1.000 persones en un any, donar informació i assessorament, i arribar a crear cooperatives a les 2 comarques i aconseguir generar 30 llocs de treball /any.

     

    Certament són objectius ambiciosos, com arribareu a captar tanta gent i com treballeu?

    Hem començat per fer una diagnosi de les cooperatives del nostre territori perquè no es disposa d’aquesta informació de forma fidel. Hem de saber del punt que partim.

    Treballarem donant suport directe a l’acompanyament a la creació d’aquesta tipologia d’empreses i volem ser també un suport per a les gestories i d’altres entorns professionals.

    Cal una enorme tasca de sensibilització per explicar en què consisteix l’economia social i què són les cooperatives. Avui podem donar molts exemples de com han generat treball estable i de qualitat fins i tot en moments tan complicats com aquests darrers anys. Farem una feina intensa de sensibilització en els entorns escolars.

     

    I per què vosaltres quatre us heu posat a impulsar aquest ambiciós projecte si tots els vostres, de forma individual, ja funcionen...

    Feia temps que Entrem-hi i Actua buscàvem més vinculació i en va  agradar la idea de treball en xarxa per promoure l’economia social i solidària i també la Fura aportava més visualització i tenir una pota des del Garraf i ens calia també el coneixement més específic de gestoria i també per tots els sectors.

    L’Ateneu arriba per donar un impuls a un tipus d’activitat que ja venim fent… Ara podem fer més coses i més ben fetes.

    Creieu que bufen bons vents per l’economia cooperativa en un moment en que sembla que la societat es va tornant mica en mica més individualista?

    Es fa difícil generalitzar però hi ha un moviment molt important, especialment entre els joves que opta per substituir la cultura individualista de  competència dura per una altra més win to win en que ningú vol ser superior a l’altre i es busca la col·laboració i la complementarietat.

    L’economia cooperativa és un model  que veu l’altre com un col·laborador i no com a competidor win to win, sinèrgies…

    Ens agradaria fer possible que les cooperatives que hi ha actualment creixin, que se’n puguin generar més i que es pugui veure una altra forma de fer economia amb molta més cooperació publica privada.

    És un canvi de paradigma amb  reptes més sostenibles per l’entorn, per les  persones i per l’ economia en general. Aquest model funciona.

    Ser cooperativa no es només un NIF, unes avantatges i unes dificultats… Es tracta d’arribar a consens de compartir recursos riscos.

    Els negocis així són molt més resistents, tenen més retorn a la comunitat, i estan molt més arrelats al terriotri.

    És una cultura de col·laboració, de governanaça repartida i de distribució de la renda.

     

    Les xifres que es mouen al voltant del moviment cooperatiu són poc conegudes i la veritat és que són impactants.

    Efectivament es parla de que el 15% del PIB català ve de l’economia social i que genera 180.000 llocs de treball directes a Catalunya. Dins el grup de cooperatives, les més nombroses són les de treball associat (en la qual els treballadors s’uneixen per crear béns i serveis i alhora són propietaris i gestors) que representen el 75% del total.

    La crisi ha servit per fer veure l’economia social com a alternativa al sistema capitalista i han demostrat que resisteixen millor la crisi. Respecte a l’any 2008 l’ocupació ha crescut un 15,5%  i el 2017 a més va tancar amb un augment de l’ocuapció del 3,5% dada que supera els nivells previs a la crisi.

     

    I mirant al futur, què hi veieu per Coopsetània?

    Aquest projecte només té sentit si l’arrelem al territori i a tots els seus agents, per això és imprescindible crear complicitats. Ara l’impulsem quatre cooperatives, però volem que se’l facin seu la resta d’entitats de l’economia social”.

    El cooperativisme és la punta de llança d’un canvi en la societat, que busca un nou model d’empresa i Coopsetània ha de servir també per demostrar que “el món cooperatiu és potent”.

     

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Treballar de forma cooperativa: sovint tenim una visió de l’emprenedor solitària. Emprendre en equip i de forma cooperativa és una possibilitat que val la pena explorar
    2- Economia social: activitat econòmica que genera valor social és i serà clarament una tendència en els temps que venen
    3- Col.laborar per créixer: Sovint el límit de creixement dels nostres negocis som nosaltres mateixos, una bona manera de fer-los avançar és col.laborant amb d’altres persones
    4- Equip: Envoltar-se d’un bon equip multiplica de forma exponencial les possibilitats d’èxit.



    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu