Ser freelance

     

    Sovint des d’aquest privilegiat espai parlo de persones que obren un negoci, una botiga o qualsevol altre tipologia d’empresa.

    Poques vegades he parlat del “freelance” com a tipologia d’emprenedor i en realitat és una categoria professional que cada cop serà més habitual. El que avui s’anomena “nòmada del coneixement” té molt a veure amb  aquest tipus de treball al qual avui dedico el post. Estic parlant de gent autònoma sense una clientela fixa, que ven els seus serveis i el seu coneixement i que fa d’home o dona orquestra en el sentit que toca les tecles de tot el negoci.

    Jo mateixa pertanyo a aquesta categoria i com tantes altres formes de treball, té coses molt bones i d’altres de complexes.

    Serveixi doncs l’entrada del mes de juliol per aportar alguns suggeriments a aquesta apassionant forma de treball.

     

    1- La clau està en l’especialització i la diferenciació

    És ben cert que aquest “consell” podria ser bo per a qualsevol altre tipologia de  negoci, però esdevé fonamental en el cas dels freelance. En què pots ser clarament un referent? Per què t’agradaria que els teus clients ideals t’identifiquessin? En què ets realment bo/na? Què fas de diferent respecte a altres professionals competidors teus? Es fa visible a la teva web?

    Saber respondre sense dubtar d’aquestes quatre preguntes et permetrà prendre el pols a l’especialització del teu negoci.

     

    2- La innovació com a repte permanent

    Ens cal ser més ràpids que la resta. Ens contracten els coneixements i la forma de treballar però també la novetat i la capacitat  d’estar sempre una passa per endavant.

    Adquirir la destresa de paquetitzar serveis que resolguin el problema principal dels clients ens farà molt més atractius.

     

    3- El maldecap permanent de saber posar preus correctes (rendibles per nosaltres i assequibles pels clients)

    Disposar de diferents tarifes de preus per a diferents tipus de necessitats. Val la pena esmerçar esforços per dissenyar la nostra política de preus, sabent que “rebentar preus” és la pitjor de les estratègies. És normal a l’inici pensar que si no ho fem barat ningú no ens comprarà, però és que vendre per preu i exclusivament per preu, és el camí més directe al fracàs. Sempre hi haurà algú disposat/a de fer-ho més bé de preu i més ràpid.

     

    4- La presència on-line

    Tenim avui l’enorme sort de disposar d’eines online que ens permeten tenir un gran altaveu fins allà on ens vulguem fer sentir. Per aconseguir-ho cal tenir una plataforma online que expliqui bé qui ets, què fas i per a qui ho fas i paral·lelament dinamitzar un blog especialitzat sobre el teu sector amb entrades setmanals que generin tràfic al web

     

    5- Petits regals per als visitants

    Els freelance ens caracteritzem per tenir coneixement profund i especialitzat sobre algun tema. I justament això és el que ens fa especials. Un cop tinguis aquesta plataforma online i amb l’objectiu de fidelitzar els visitants i potencials clients, és molt recomanable “regalar informació” en format de pdf desagregables  (sempre amb la contrapartida de que et deixin els seus mails).

     

    6- Treballar amb estratègia

    Quin és el teu objectiu? Em refereixo a identificar clarament amb quina tipologia de clients voldries treballar i quina és la feina que més et satisfà i quin seria el preu hora ideal al qual vols arribar.

    És possible que en aquest moments et sentis lluny d’aquest ideal. Però cal definir-lo per poder corregir tot allò que t’allunya del camí per arribar-hi.

    Potser fins i tot per aconseguir-ho et caldrà “filtrar clients”. Em refereixo a saber discernir quan ens convé o no treballar per determinats clients si el que ens estan fent és allunyar-nos del nostre repte.

    Quan vas triar l’opció de ser freelance, possiblement una de les motivacions principals era no tenir un cap. Si des d’aquesta modalitat acabes treballant un munt d’hores bé pot passar que els teus nous “jefes” esdevinguin els teus clients senzillament perquè se’n sentin.

     

    7- Fidelitza clients

    No és estrany que dediquem més esforços a aixecar clients nous que a pensar estratègies per tenir cura dels existents.

    Costa molt més convèncer un nou client que no pas tenir content el qui ja ens ha fet confiança i ens coneix.

    És per això que suggereixo “mimar aquells clients que de veritat voldries fidelitzar.

     

    8- Construeix la teva marca personal

    El freelance viu de la seva marca personal i crear-la i cuidar-la no és tan difícil.

    Forma part de la nostra marca tot allò que ens identifica, des de la nostra presència física fins a la virtual. Per tant ens cal elaborar una doble estratègia  en ambdós espais.

    Cm vestim, com són els nostres documents, la nostra presència, la nostra educació, la puntualitat, el com parlem... absolutament tot construeix marca. Però possiblement on més treballem de  forma conscient la marca és a través d’Internet.

    Què mostres al món de la teva persona? Com gestiones les teves xarxes socials? I la teva web i el blog?

    Potser no cal ser a 4 xarxes si no les podem gestionar, però en aquella/es en la qual estiguis, ens convé definir molt bé l’estratègia.

    Personalment recomano molt que el domini del mail porti el teu nom.

     

    9- I, posats a parlar de nom, l’eterna pregunta: quin nom li posem al negoci, el nostre propi o en busquem un altre?

    No hi ha una recepta única i universal, però val la pena tenir en compte alguns pros i contres del fet que el negoci porti el teu nom i cognoms.

    En el cantó dels pros i tenim que el client s’emporta la imatge que la relació serà directa, i sense intermediaris, s’estableix una millor connexió a nivell emocional, dóna una sensació de molta més transparència, flexibilitat, proximitat i fins i tot credibilitat. En el cantó dels contres podríem destacar que si el negoci porta el teu nom pot ser que limiti una mica el creixement i que si algú vol fer un atac a la teva reputació professional acabi també embrutant en teu nom. Has d’estar disposat a deixar enrere la timidesa perquè té un punt de fer molt públic el teu nom, més quan més actiu/va siguis a les xarxes. I per últim pot passar que si el teu nom és molt comú costi de trobar i de diferenciar-se.

       

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Ser freelance és una bona manera de “vendre el teu coneixement i saber fer”
    2- Cal una estratègia per donar-se a conèixer molt laboriosa i constant
    3- Esdevé clau tenir una forta especialització
    4- Els nostres valors humans i professionals es barregen i som transparents en aquest sentit.



    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu