Sergi Vallès i Domingo

     

    Sergi Vallès i Domingo
    President de la Mancomunitat Penedès-Garraf

     “Volem créixer i oferir els nostres serveis a tota la Vegueria Penedès” 

    PE 91 | L’alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, és el president de la Mancomunitat Penedès-Garraf des del 25 de juliol, fruit de l’acord de govern entre JxCat i PSC, signat al claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès. Va ser escollit amb el suport de 25 dels 34 municipis que avui dia formen part de l’ens. Amb ell, retorna la presidència a la comarca de l’Alt Penedès, després dels quatre anys encapçalats per l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet. Durant l’entrevista, ens explica els serveis que ofereix la Mancomunitat i la seva previsió de creixement. 
     



    Sergi Vallès Domingo (Torrelles de Foix, 1988) és regidor de l’Ajuntament de Torrelles de Foix des del 2011 i alcalde des del 2016. Presideix la Mancomunitat Penedès-Garraf des del juliol d’aquest any.
    Des del 2008 a 2010 va ser coordinador tècnic a l’Ajuntament de Torrelles de Foix, cap comarcal de la JNC (2009-2012) i conseller nacional. També va ser president del Consorci Normalització Lingüística Penedès-Garraf (del 2011 al 2013), conseller comarcal de Joventut (del 2011 al 2015), de Promoció del Territori (2015 a 2019) i vicepresident segon (2017-2019). Va presidir el Consorci de Promoció Turística del Penedès (del 2015 al 2019).
    Té estudis en Dret per la Universitat de Barcelona i treballa a temps parcial en empresa familiar de serveis per a la pagesia Vinyapal. També va fundar l’associació de joves de Torrelles de Foix i l’associació per a la Promoció Cultural del seu municipi.

    És el nou president de la Mancomunitat Penedès-Garraf arran d’un pacte entre Junts x Cat i el PSC. És el segon cop que la presidència l’ocupa l’alcalde d’un municipi petit.
    Sempre s’intenta alternar la presidència entre els alcaldes de l’Alt Penedès i el Garraf. Històricament sempre l’assumien Vilanova i Vilafranca, però des que recau en el meu partit nosaltres vam canviar aquesta dinàmica, i fent que els municipis més petits també la poguessin presidir, perquè la Mancomunitat la formen tant municipis grans com petits. I en aquesta legislatura assumeixo el repte i l’oportunitat de liderar-la.

    També es va oferir a ERC la possibilitat d’entrar-hi, però finalment no ho va fer. Per quin motiu?
    No puc parlar en nom d’ells. Jo només sé que els vam oferir dues vicepresidències, però les van refusar. Sempre els hem dit que tenen les portes obertes de la Mancomunitat, perquè aquí no venim a fer política, sinó a gestionar els serveis pels ajuntaments amb l’objectiu de sumar esforços i ser més eficients. Treballem per tothom, sense cap distinció entre partits, perquè tots som alcaldes i alcaldesses.

    Recentment vau aprovar nous estatuts. Quins són els principals canvis respecte als anteriors?
    El canvi més important és que permeten obrir els nostres serveis a tota la Vegueria Penedès. Fins ara només treballàvem a l’Alt Penedès i el Garraf, però ara també s’hi podran sumar els municipis del Baix Penedès i l’Anoia que ho vulguin. De moment, del Baix Penedès només hi és Sant Jaume dels Domenys, però esperem que, de mica en mica, es vagin afegint nous municipis perquè mancomunant serveis hi guanyem tots.

    El canvi d’estatuts només s’ha fet per permetre que la Mancomunitat creixi o també regula altres aspectes?
    També normalitza altres qüestions, però el canvi més important és aquest. A les administracions públiques, ens controlen molt a causa de les barbaritats que s’havien fet durant molts anys. La llei de contractacions està bé perquè hem de ser transparents, però ens ha posat el peu al coll a molts ajuntament, perquè has de resoldre el que s’havia fet d’una altra manera durant anys. Ara, com que s’ha de contractar tot de cop, complica la gestió, perquè has de mirar a molt més llarg termini. Aquesta és la feina que s’ha anat fent, donar musculatura a la Mancomunitat des de la part administrativa i ara s’ha de muscular els serveis perquè el creixement de l’administració ha d’anar al ritme de les necessitats de la societat.

    El 9 de setembre es va aprovar el nou organigrama de govern i gestió, que compta amb deu àrees presidides per set vicepresidents. Vostè, com a president, té assignades diverses àrees: Comunicació, Projectes Estratègics i Oficina Tècnica, Gestió Forestal i Energia, Portada d’Aigües, Laboratori i Prevenció de Drogodependències, un increment considerable de responsabilitats respecte als anteriors presidents.
    La Mancomunitat ha fet un canvi molt gran en els darrers quatre anys perquè era una institució que s’ha hagut d’adaptar a tots els canvis normatius que hi ha hagut, que han estat considerables. Per tant, considero que l’anterior presidenta, la Rosa Huguet, va fer molta feina en els darrers quatre anys. Jo també sóc una persona que s’implica molt i que ve a treballar de valent. Ara volem créixer i posar en marxa molts projectes, per això vam considerar necessari una dedicació i implicació més gran per part de la presidència.

    Moltes persones no saben què feu exactament a la Mancomunitat.
    Aquest és un dels nostres reptes, per això una de les coses que volem fer és explicar que fem, com està estructurada, quanta gent hi treballa, etc., per tal que tothom se la senti més seva. Cal obrir més les portes, perquè és una institució important i amb un potencial increïble, i que té com a objectiu abaratir els costos de diferents serveis als ciutadans.

    Quins serveis presteu?
    Tenim dos grans àmbits pel que representen els residus, que van des de la recollida fins a la seva gestió, i l’aigua, que va des de la portada d’aigües fins al sanejament d’aigües residuals.
    Aquests àmbits van acompanyats d’una gran tasca per part dels Servei d’Educació Ambiental, on fem campanyes a escoles i municipis per fomentar l’ús responsable de l’aigua, i com saber reciclar i reduir residus. I també del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics on, per exemple, l’any passat van passar més de 1.000 gossos i gats, i els nostres professional acompanyats d’una gran xarxa de voluntaris cuiden, i ens ajuden. Fan una gran tasca també en adopcions d’animals.
    D’altra banda, tenim el Servei d’Iniciatives Econòmiques que compta amb una gran experiència assessorant a empreses i comerços, i tenen una visió global del nostre territori. També el servei de Laboratori que ajuda als nostres municipis amb els controls d’aigües i salut, i el de prevenció de les drogodependències que fan una gran feina sent presents amb una qüestió tan sensible com aquesta. Per últim, i no menys important, els serveis centrals, on hi ha la maquinària que fa possible que tot funcioni, on comptem amb un gran equip de professionals, amb una oficina tècnica, oficina gestió forestal i energia, un equip de secretaria i contractació, intervenció i Recursos Humans.

    A quants habitants dóna servei?
    Ara donem servei a 262.000 habitants i tenim un potencial de creixement de 215.000 més, això vol dir unes 477.000 persones, que són 1.900 km², més o menys el 6% del territori català. Aquest és un dels nostres grans reptes posar la Mancomunitat a punt al servei del Gran Penedès.

    Quines són les àrees més sanejades i els serveis més deficitaris?
    Personalment m’agrada parlar de serveis, tot i que sóc conscient que n’hi ha que ens generen recursos i altres no, però tots són serveis que s’han de donar, i la Mancomunitat dona l’oportunitat de fer-ho aprofitant les economies d’escala i la col·laboració entre tots els municipis. Som un exemple a nivell català, i la nostra responsabilitat és explicar als ciutadans més i millor com es donen els serveis, per prendre consciència, per exemple, del que suposen els residus per nosaltres i les generacions futures. Tenim molta feina a fer, i som conscients dels recursos econòmics que tenim, per això hem de fer els projectes pas a pas.

    Caldria reciclar més?
    A la Mancomunitat ajudem a través del servei d’educació ambiental als ajuntaments i escoles a prendre consciència, i fer que els seus ciutadans reciclin i hi hagi menys incivisme. Ens agradaria arribar a més ajuntaments, i especialment a la gent jove. Cal recordar que reciclar no només interessa per al medi ambient, sinó també per a la butxaca de cadascú, no excusar-se en que ja es paguen impostos. S’ha de ser conscient del que s’ha de fer.

    Quin és el pressupost d’enguany de l’ens?
    El pressupost per a aquest any és de 38 milions d’euros i tenim 15,5 milions d’obres adjudicades i en execució. La intenció de la Mancomunitat Penedès-Garraf és créixer de mica en mica, per tant, haurem de plantejar-nos moltes inversions per poder donar servei a tothom.

    Com es finança?
    La majoria del finançament prové de les quotes que paguen els ajuntaments pels serveis que ens contracten. A banda, rebem subvencions de diferents organismes com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per al servei de sanejament, o l’Agència de Residus de Catalunya per a la recollida i tractament.

     

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu