Neus Lloveras i Massana

     

    Neus Lloveras i Massana
    Presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP)

    “Treballarem per ser útils als nostres associats i per modernitzar la FEGP”

    PE 92 | L’exalcaldessa de Vilanova i la Geltrú és, des de l’1 d’octubre, la nova presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) després de les primeres eleccions realitzades en trenta anys d’història. Es tracta de la primera dona que agafa les regnes de la patronal i assegura estar molt motivada i amb ganes de fer canvis estructurals que ajudin a actualitzar i donar més visibilitat a la tasca de la quarta federació catalana i fer valer la força de les més de 900 empreses i professionals associats.   
     



    Neus Lloveras i Massana (Vilanova i la Geltrú, 1963). Per motiu de la professió del seu pare, el tenor Joan Lloveras, va viure a Tel Aviv (1967-1969), a Essen (1971-1973) i a Hamburg (1973-1980). A partir d’aleshores viu a la capital del Garraf. Diplomada en direcció financera, va treballar a l’empresa Ako Electromecànica, SAL, com a directora d’administració i finances (1985-2011) i actualment n’és la consellera delegada i responsable de relacions exteriors.
    Respecte a la seva trajectòria política, va ser regidora del grup municipal de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (2003-2011), va ser-ne l’alcaldessa des de l’11 de juny del 2011 fins al 15 de juny de 2019. Diputada al Parlament de Catalunya des de el 26 d’octubre de 2015 fins al 27 d’octubre de 2017. Des de l’8 d’abril de 2016 fins al gener de 2018 va presidir l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

    El dia 1 d’octubre va ser nomenada presidenta de la FEGP després d’unes eleccions molt participades, que va guanyar àmpliament. S’ho esperava?
    No sabíem què podria passar perquè era la primera vegada que es feien unes eleccions en trenta anys d’història de la patronal. El fet que rebés el 71% dels vots va ser una sorpresa per a mi i per la gent del meu equip perquè només vam tenir uns dies per presentar el nostre programa als associats. El que ens va fer més contents és que hi anessin 300 socis a l’assemblea, fet que indica que els socis es van mobilitzar i que tenien interès en participar a les eleccions.

    Què creu que va motivar els associats a fer un canvi?
    Crec que els resultats demostren que hi havia ganes de que hi hagués un revulsiu a la federació, algú amb empenta, que donés un aire fresc i amb voluntat de canviar les coses. La reacció per part dels associats, un cop coneguts els resultats, ha estat molt bona. Molts es preguntaven des de feia temps per a què servia la quota que estaven pagant i això no és gens bo. Els socis han de notar que la federació és útil per a ells, més enllà de fer uns cursos formatius o visites a empreses i actes gremials. En el cas de la formació, cal revisar la que s’ofereix actualment per saber si s’ajusta a la demanda de les nostres empreses.

    Per primer cop la federació empresarial del Gran Penedès la presideix una dona. És una senyal que els temps estan començant a canviar?
    Jo crec que sí, perquè per primer cop en la història de la federació hi han hagut eleccions i també perquè per primer cop la presideix una dona, fet que no és gaire habitual en cap patronal. Tanmateix, un dels meus objectius era tenir una junta directiva paritària, equilibrada sectorialment i territorialment i, en el primer cas, no ho he aconseguit, perquè només en formen part un 30% de dones. Hem tingut problemes a l’hora de trobar representants que volguessin o poguessin estar al capdvant de la junta, fet que lamento. Això indica que encara hi ha moltes diferències entre homes i dones, sobretot en els càrrecs directius. Per això volem impulsar iniciatives per fer visible les desigualtats i per intentar que desapareguin.

     

    Molts socis es preguntaven per a què servia ser a la patronal

     

    Creu que el canvi de junta acabarà amb les divisions internes que s’havien produït darrerament al si de la patronal?
    Tenir diferències d’opinió és normal en el si de qualsevol associació i patronal, però totes les veus han de ser escoltades i valorades i més si hi havia inquietuds que no s’havien canalitzat correctament durant la fusió de les dues patronals penedesenques. Crec que ara és el moment d’anar tots junts, treballar en equip i evitar noves discrepàncies. Catalunya és petita i crec que hem d’aixecar la vista a un punt de vista més global. Sols tots som petits, però junts som molt potents. Si sumem podem impulsar un treball conjunt que beneficiï les tres comarques en les quals tenim presència.

    Les primeres setmanes en el càrrec hauran estat molt intenses.
    Sí, he tingut moltes entrevistes amb tot tipus de persones que volien conèixer la meva opinió. He fet una primera presa de contacte amb molta gent, també amb els treballadors de l’ens, així com amb algunes empreses que hem començat a visitar per escoltar les seves necessitats i treballar per ajudar-les o transmetre les seves demandes allà on correpongui.

    Compaginar la seva feina amb la presidència de la patronal no deu ser fàcil.
    Fa anys que intento compaginar feines diferents, per tant no em ve de nou. És qüestió de saber prioritzar, tenir les idees molt clares i dirigir bé l’equip tècnic que ha de fer la feina. El càrrec no és retribuït, de fet cap membre de la junta directiva cobra, per tant és compaginable amb qualsevol feina.

     

    No he vingut a canviar-ho tot. aprofitarem el potencial humà que tenim de la millor manera 

     

    Quins canvis organitzatius impulsareu?
    No hem vingut a canviar-ho tot, com algú havia insinuat durant la campanya electoral. Aprofitarem el potencial humà que tenim de la millor manera possible. Segurament farem algun canvi organitzatiu per aprofitar-lo millor, però el que està clar és que no prescindirem de les persones que tenen una dilatada experiència i trajectòria a la patronal. Seria un error.

    Vau presentar un programa basat en tres eixos principals i tretze accions concretes. Quines seran les prioritats més immediates a impulsar?
    A mitjans de novembre farem unes jornades de debat obertes als socis que seran la base per les accions a realitzar en els propers anys. Nosaltres tenim un programa, però abans d’aplicar-lo, el volem sotmetre a l’aprovació dels nostres associats. A partir d’aquí treballarem en diferents aspectes.

    En quins?
    Crearem unes comissions de treball sectorial, perquè no té cap sentit barrejar l’activitat de les tres comarques. Així, hi haurà un responsable perquè tiri endavant els temes en l’àmbit de la indústria, el turisme i els serveis. Respecte als polígons industrials, hem de treballar per solucionar les mancances i necessitats que tinguin. Per això volem promoure una associació de propietaris de polígons.

    Un dels principals punts del programa amb el qual us vau presentar a les eleccions era tenir més presència i veu als grans llocs de decisió.
    Sí, hem de tenir més pes allà on es prenen les decisions. Volem participar en els grans temes i debats del país i que l’opinió de la nostra patronal s’escolti i es tingui en compte. Hem de fer sentir la força de les més de 900 empreses que tenim al darrera i el fet que som la quarta patronal catalana en importància a Catalunya.

     

    Ens volem fer escoltar i participar en els grans temes i debats del país

     

    El fet que hagi estat alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, diputada al Parlament i presidenta de l’AMI deu obrir moltes portes en alguns àmbits.
    Sí, un dels aspectes que potser els socis de la FEGP han tingut en compte a l’hora d’escollir-me és que conec bé les administracions locals i la Generalitat, fet que ajudarà a tenir més capacitat d’influència. A la federació no fem política, però sí que aprofitarem els recursos i potencials que tinguem al nostre abast per influir en aquelles qüestions que afectin a les nostres comarques.

    Un dels primers comunicats que ha fet la federació des del canvi de presidència va ser sobre el polígon de Sant Marçal-Can Vies, que en les darreres setmanes ha generat un gran nombre de comunicats i posicionaments contraris al Penedès.
    Sí, considerem que era necessari donar a conèixer la nostra opinió sobre aquest tema que tanta controvèrsia està generant al territori. És important que defensem el nostre paisatge, que no el malmetem amb propostes logístiques que no aporten gaire valor afegit i també la feina dels pagesos.

    També la federació s’ha posicionat sobre la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes pels fets de l’1-0. En ell manifesteu que els conflictes polítics exigeixen solucions polítiques. Què creu que s’hauria de fer per sortir en la situació d’atzucac en què ens trobem?
    Des de la nostra federació apelem al diàleg. Creiem que s’ha de reprendre i restablir els ponts de comunicació entre el governs de l’estat espanyol i català, que ara estan trencats. Pel que fa als fets que es van produir arran de la sentència i a la vaga general del 18 d’octubre, creiem que el dret a la manifestació s’ha de respectar, però sempre de forma pacífica i amb respecte, tant a les persones com a les empreses que vulguin treballar. Si som pacífics, tot anirà bé.

     

     

     

     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu