MARTÍ SOLÉ BORDES
President de la Fundació Pinnae
“La pandèmia de la Covid-19 ha generat noves exclusions socials”
La Fundació Pinnae ha presentat la tercera Convocatòria de Projectes a l’Impuls Social pel Territori. Enguany, aquests ajuts s’han dotat amb 300.000 euros, una xifra que triplica el pressupost de la primera convocatòria i que permetrà donar major cobertura a les necessitats de les persones grans, infància i perfils vulnerables de la Vegueria Penedès. El president de la fundació ha donat a conèixer les novetats d’aquestes ajudes, que arriben en un moment clau per ajudar les entitats socials en l’escenari post-Covid-19.
Martí Solé Bordes (22 de gener de 1958) és el president de la Fundació Pinnae des de l’any 2014. Actualment també és el president del patronat de la Fundació Inglada Via de Vilafranca des de fa nou anys.
És advocat especialitzat en dret privat llicenciat per la Universitat de Barcelona. La seva vida professional l’ha dotat d’àmplia experiència en dret dels negocis i en particular de qüestions financeres, ja que durant més de 25 anys ha col·laborat amb els departaments jurídics de diversos bancs i caixes d’estalvi i ha format part dels òrgans de govern d’empreses i entitats.
Concretament ha sigut president de la Caixa d’Estalvis del Penedès, ha sigut membre del consell rector del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès durant nou anys, també va ser president en la Institució Cultural Montagut, SA de Vilafranca i va ser membre del consell d’administració del Servei Municipalitzat d’Aigües de Vilafranca.
La principal novetat d’enguany és que els ajuts s’han dividit en dues modalitats. En què consisteixen?
Exacte, hi ha la ‘Modalitat A’, a la qual Pinnae aporta a cadascun dels projectes presentats 10.000 euros. L’entitat haurà d’aportar un mínim del 10% de recursos propis o externs al projecte presentat.
D’altra banda, a la ‘Modalitat B’, Pinnae aportarà entre el 50% i el 80% del cost total del projecte, amb un límit de 25.000 euros d’ajuda.
L’objectiu d’aquesta divisió és seguir donant suport a grans projectes però també volem donar més cobertura als projectes més petits, que son igualment necessaris. L’experiència d’altres anys ens va fer adonar que projectes més petits o modestos quedaven fora del plantejament que fèiem servir. Com que també els volem ajudar perquè son rellevants, creiem que la ‘Modalitat A’ els servirà per presentar-se.
La dotació de 300.000 euros a quantes entitats ajudarà?
Calculem que l’ampliació econòmica de les ajudes podrà abastar una quinzena de projectes, tot i que caldrà esperar a veure com son els projectes que s’estan presentant.
El primer any es van presentar 40 projectes diferents i es van subvencionar 6. Després hem anat incrementant el pressupost i l’any passat van rebre l’ajuda de la Fundació Pinnae un total de 10 projectes.
La primera convocatòria va subvencionar sis projectes, enguany es preveu arribar a la quinzena
Quines són la resta de novetats
incorporades enguany?
Els projectes que es presentin hauran de vincular-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides amb l’Agenda 2030, en referència a l’erradicació de la pobresa, la lluita per un treball digne i la reducció de desigualtats. A més, també es tindrà en compte que els projectes siguin amables amb el medi ambient i contra la contaminació.
A més, després de la situació viscuda arran de la crisi sanitària de la pandèmia de Covid-19 es tindran especialment en compte els projectes compromesos amb totes les entitats i amb totes les persones en risc d’exclusió social més vulnerables per aquesta circumstància.
Quins són els objectius principals d’aquesta ajuda?
Amb l’obertura d’aquesta línia d’ajuts a projectes socials volem donar valor al teixit social més vulnerable del nostre territori, i que ara més que mai necessita recursos per adaptar o reorientar la seva activitat a favor dels col·lectius en risc d’exclusió social. L’objectiu és ajudar a les entitats del tercer sector, prioritàriament a aquelles que treballen per millorar la situació de les a persones en risc de pobresa o en risc d’exclusió social, persones en situació de malaltia, persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental, persones grans i persones amb necessitats sòcioeducatives.
Preveu que la pandèmia que estem vivint pugui afectar especialment a les entitats socials?
Després de viure altres crisis, l’experiència ens demostra que uns dels sectors que més impacte negatiu rep és aquest.
Les ajudes socials i diners públics
es destinen a altres sectors i les entitats socials pateixen molt. Per mi és un error que les entitats socials siguin un dels sectors més afectats per la crisi però em temo que es tornarà a produir. De fet, aquesta convocatòria que fem des de Pinnae va sorgir arran d’una crisi anterior, potser no va ser tan intensa com la que viurem ara, però ja va afectar força les entitats socials.
A Pinnae valorem la tasca de les entitats socials que treballen per millorar la situació de les persones en risc d’exclusió social.
La seva feina és difícil perquè sovint treballen amb pocs recursos. Sempre ens han agraït la convocatòria d’aquestes ajudes però nosaltres al final només fem la part fàcil que és posar els diners: ells fan la tasca complicada que és treballar-hi cada dia.
ÉS un error que les entitats socials siguin un dels sectors més afectats per les crisis
Preveu que puguin sorgir noves vulnerabilitats arran de la crisi de la Covid-19?
Sí, sense dubte. La pandèmia de la Covid-19 ha generat noves exclusions socials i noves situacions de risc per a determinats sectors de la població.
De fet, crec que enguany es presentaran a la nostra convocatòria noves empreses que fins ara no havien participat. Per exemple, crec que els Bancs d’Aliments tindran més demanda que anteriorment i això s’ha de tenir en compte.
Espero que quan puguem, ens reunim per discutir noves activitats per quan la pandèmia passi i puguem tenir dissenyat el panorama
posterior. A més, espero que aquestes ajudes que acabem de convocar no siguin les úniques i que es puguin crear d’altres perquè les entitats socials les necessitaran.
Fins quan es poden presentar els projectes?
La convocatòria es va obrir el passat cinc de maig i es tancarà el dia dos de juny. Tots els tràmits s’han de fer a través de la web de la Fundació Pinnae a través de l’apartat “Presentació de projectes” (www.pinnae.cat/convocatories). A la mateixa pàgina s’hi poden trobar les bases i els formularis de presentació.
Qui es pot acollir a aquestes ajudes?
La convocatòria s’adreça a tots aquells projectes que es desenvolupin a les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, El Baix Penedès i el Garraf, liderats per organitzacions de l’economia social, incloent-hi entitats privades no lucratives. Hem limitat la presentació de projectes a un únic treball per entitat però les entitats que ja han rebut l’ajut de Pinnae en anteriors edicions podran presentar-se amb un projecte diferent.
Cal que la societat tingui presents les entitats socials i que reconeguin la gran tasca que fan
Com es decideixen els guanyadors?
Des del primer any confiem en la Fundació Pere Tarrés, una entitat reconeguda i amb una llarga experiència en aquest tipus d’accions, la qual analitza els projectes i selecciona els més adequats. Aquesta fundació elabora un rànquing amb tots els projectes després d’analitzar detalladament diversos aspectes dels projectes i els ordena de més interessants a menys.
Després el patronat de la fundació es reuneix i en fa la valoració. Es té força en compte l’experiència de l’empresa i que tingui certa trajectòria perquè dona garantia sobre la seva capacitat de gestió d’activitats i de la seva feina per les persones en risc d’exclusió social.
Com son d’importants aquestes ajudes per a les entitats?
A banda de l’ajuda econòmica que reben les entitats premiades, també tenim l’objectiu de donar-los visibilitat. Intentem posar a l’aparador a tots aquests col·lectius que es dediquen a cuidar la gent que més ho necessita del nostre territori perquè cal que la societat tingui presents les entitats socials i que reconeguin la gran tasca que fan. La gent ha de saber que moltes vegades aquestes entitats estan molt mancades de recursos.
Quins projectes han guanyat altres anys?
En les passades convocatòries han guanyat, entre d’altres, projectes com el de l’Associació AECC- Catalunya Contra el Càncer, que va presentar un projecte per posar en marxa un servei de suport psicològic al malalt oncològic de la comarca del Garraf i l’Alt Penedès. També es va premiar el projecte Joves Actius de l’entitat El Turó – Salut Mental – Associació de Familiars i Amics, que tenia per objectiu generar oportunitats de lleure i espais de socialització per a joves amb problemes de salut mental.
D’altra banda, el primer any vam ajudar a la Fundació Mas Albornà a posar en marxa el seu projecte d’Embotits Mallart, que crea oportunitats per a les persones amb discapacitat i trastorn mental. També vam poder ajudar a la Fundació l’Espiga que tenia com a objectiu, adquirir un vehicle adaptat per poder millorar la situació dels seus usuaris.