Javier Pagés Font
President del Consell Regulador del Cava
“Semblava impossible arribar a un acord en la nova regulació del cava”
El ple del Consell Regulador del Cava va aprovar el 15 de juliol la nova zonificació i segmentació qualitativa de la DO Cava, una norma que eleva les seves exigències qualitatives. A partir d’ara, els caves de més de 9 mesos se’ls denominarà Cava de Guarda i als de més de 18 mesos Cava de Guarda Superior. També s’han delimitat les zones Comtats de Barcelona, del Valle del Ebro, Viñedos de Almendralejo i Altos de Levante, a més de diverses subzones. L’aprovació de la normativa era una de les promeses de Pagés quan va accedir al càrrec, el juliol de 2018.
Javier Pagés Font dirigeix des del setembre de 2018 el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Cava però compta amb una llarga trajectòria professional després d’ocupar al llarg dels anys rellevants càrrecs. Així mateix, actualment és el president de la fira internacional del vi espanyol Barcelona Wine Week (BWW). Des de fa 11 anys és conseller del Grupo Saica, empresa europea líder en la fabricació de paper i embalatges reciclats. A més, Pagés ha desenvolupat part de la seva activitat com empresari dins del Grup Raventós Codorniu on ha estat el CEO de la companyia durant més de 13 anys. També ha estat president de Bodegas Bilbaínas S.A durant 12 anys. Del 2013 al 2018 va ser vicepresident i president de la Federación Española del Vino (FEV), vicepresident de l’Organización Interprofesional del Vino Español (OIVE) i president de l’Observatorio Español del Mundo del Vino (OEMV).
El debat del pla estratègic i de la zonificació del cava ha durat gairebé dos anys.
Sí, ha estat un procés llarg i fins i tot es podria dir que tediós. Hi ha hagut moments en què em semblava impossible que arribéssim a un acord, però les peces han acabat encallant miraculosament. Fins i tot m’ha sorprès una mica de què ho fessin, perquè no ho tenia del tot clar. Però, al final, ha anat tot bé, perquè hi ha hagut molt bona voluntat i predisposició de totes les parts implicades.
La decisió ha estat unànime.
Sí, això és el més important i el que més m’ha agradat de tot, perquè era una demanda des de sempre. Ara ens queda molta feina per endavant, que no serà ràpida. El món del vi no té res de ràpid, són processos lents, que cal anar executant. Diuen que una bona execució fa bo un pla, per tant falta aquesta part. Segur que sortiran alguns problemes, és evident, però sóc optimista, perquè crec que el sector està per la labor.
Quan es podran veure els primers caves amb les noves zonificacions?
A mitjans del 2021 es veuran algunes indicacions de guarda i guarda superior a totes les etiquetes, però fins a finals del 2022 no es podran veure els primers caves amb origen. Aleshores a les contraetiquetes hi haurà els logos de DO Cava, la zona i les subzones.
Quins canvis implicarà la nova normativa?
Hi ha una sèrie de coses que hem volgut fer com establir l’origen i les subzones del cava. Un altre aspecte important és que tot el Cava de Guarda Superior (reserva, gran reserva i de paratge) hem volgut que sigui ecològic. Aquest és un pas decisiu, perquè no és que sigui opcional, sinó que tot el sector unànimament accepta que totes les vinyes que siguin destinades a aquest tipus de cava. Al final té una cura especial i diferent respecte a la terra i el cultiu. Però no tothom ho veu igual, hi ha qui pensa que per ser ecològic no vol dir que sigui millor, però les coses es fan perquè es creu que són millors i el consumidor es preocupa pel clima, la terra i aquestes qüestions.
Hi ha hagut molt bona voluntat i predisposició per part de totes les parts implicades
Alguns noms han sobtat i altres han estat molt criticats, com els de la zona d’Altos de Levante, que han presentat dues propostes alternatives per canviar la denominació de la seva zona. Els preocupen els detractors?
Hi ha hagut una discussió llarga sobre els noms, perquè qualsevol nom té unes connotacions positives i també algunes que preocupen. El de Comtats de Barcelona, per exemple, va ser bastant debatut, però al final el sector ha pensat que aquest nom posiciona molt més ràpid el cava i això ha d’ajudar. Barcelona la situa tot el món i això ha pesat molt, sobretot pensant en l’estranger, perquè la gent sabrà on localitzar el cava. El nom de Comtats té una vessant històrica: el territori al qual fa referència va tenir diferents tamanys en el seu moment i abraçava pràcticament tots els territoris de la zona on vivim: el Penedès, Alella, la Conca, Lleida... Pel que fa a Altos de Levante, entenem les queixes manifestades i les estudiarem.
Què ha estat el més complicat a l’hora de definir i aprovar el pla estratègic del cava?
Cada tema tenia la seva importància. Jo el que he fet és escoltar tothom i intentar entendre les seves inquietuds. Hem creat grups i poc a poc les posicions han anat convergint.
Estarà satisfet, perquè l’aprovació del pla estratègic la zonificació del cava eren una de les seves promeses.
Jo crec que és un treball d’equip, perquè hi ha participat moltíssima gent i ho hem aconseguit entre tots. L’aprovació unànime d’aquestes mesures és una fita històrica que posa en valor la vinya, i també un pas molt important per al sector. Finalment s’han posat les bases per a aprovar una zonificació i una nova segmentació amb normatives qualitatives de gran exigència que han de permetre aconseguir encara majors cotes de qualitat i prestigi, juntament amb un sistema de classificació territorial que s’havia convertit en un dels principals anhels del sector.
Fins a finals de 2022 no es podran veure els primers caves amb les noves denominacions
Quines són aquestes exigències?
La zonificació de la DO Cava s’estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d’origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que vénen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents. Finalment, el tercer nivell de zonificació és el
del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el formen, havent
de comptar amb característiques edàfiques, climàtiques i de cultiu pròpies que les diferenciïn del
seu entorn.
L’aprovació del Pla Ha estat un treball d’equip en el qual hi ha participat moltíssima gent
La categoria Premium que hi havia fins ara desapareix amb la nova normativa?
El Cava de Guarda Superior substituiria el Premium, que era una menció artificial que es va posar temporalment i al final s’ha decidit unificar els caves de reserva, gran reserva i de paratge dins d’una categoria. Cadascuna de les tres té petites distincions, entre elles la del temps d’envelliment, però les tres tenen mesures comunes com les vinyes de més de deu anys, rendiments, etc.
La nova segmentació del cava té normatives Qualitatives de gran exigència
Ja ha parlat dels canvis del pla amb els cellers escindits per intentar acostar posicions?
És la meva obligació i deure parlar amb ells i intentar entendre’ns, però crec que la DO Cava ha donat un pas molt bo, ja és una super DO, molt important i reconeguda a tot el món. Tot i que té els seus reptes i coses a millorar, jo crec que ara s’ha fet més atractiva. Si algú entèn que sumar és millor que està dividits, en el futur podríem trobar encaixos i caminar junts. Per a mi seria un somni, perquè els cellers de Corpinnat i altres que també han marxat de la DO són molt bons, i el seu treball i esforç ens porten a tots més lluny. No sé si tinc la clau en això, però si hi puc influir, ho faré.