ESTER GARCIA ADRADOS

     

    ESTER GARCIA ADRADOS
    Directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i de la WineBS

    “L’enoturisme és un ecosistema de diferents tipus d’empreses”

     


    Ester Garcia Adrados, barcelonina afincada al Penedès des del 2007, ha estat més de vint anys vinculada al món de la formació.
    Va cursar Magisteri a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar en Psicopedagogia a la Universitat Ramon Llull. Té un Postgrau en Inserció social i laboral a la mateixa universitat, un de Cooperació Internacional (CIDOB-UAB); un altre de Multimèdia i educació (UAB), i un en direcció de Fundacions (ESADE).
    Atresora més de 20 anys d’experiència en la creació, l’impuls, la gestió i la direcció de projectes de formació. Va ser gerent de l’Associació Catalana de Cases de Colònies, va portar la direcció d’un centre educatiu i va ser copropietària del Restaurant Ú de Les Gunyoles, del 2008-2012.
    És directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya des del 2015, de l’Institut d’FP d’Enoturisme de Catalunya des del 2016 i de la Wine Business School des del 2016.

    L’Ester Garcia és la directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, amb seu a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca, des de l’octubre del 2015 i de la Wine Business School des del 2016. Es va incorporar a l’escola amb l’objectiu de convertir-la en una referència del sector al país, a més d’ampliar i perfeccionar l’oferta formativa que es realitza, tasques que està treballant per assolir. L’objectiu de l’escola és cobrir les necessitats de l’enoturisme a Catalunya i que els professionals tinguin el reconeixement social i laboral que necessiten.

    Quina és la missió de l’escola i quines accions formatives s’hi realitzen actualment?
    La vocació de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya és oferir formació integral de tipus inicial, ocupacional i continuada al sector, és a dir, que qualsevol persona interessada hi trobi una formació adient a les seves necessitats. Som un centre professionalitzador, que intenta apropar el màxim possible les competències en formació a les necessitats sectorials. Per això en el seu dia ja ens vam homologar per poder oferir formacions de qualitat a la gent que estava a l’atur. També ens encarreguem de la formació contínua del sector, d’entre 15 i 30 hores, per millorar les seves competències i capacitats o per obrir una finestra nova de coneixement o d’idees. Nosaltres pensem que la innovació ha de ser una de les potes presents a l’escola. Finalment, fa tres anys vam iniciar el Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, informació i assistència turística, especialitzat en enoturisme en modalitat dual.

    Què diferencia aquest cicle?
    La potencialitat professional que ja té el cicle, unida als professors experts que tenim i que cada alumne fa 1.000 hores de pràctiques remunerades a les empreses, la converteix en una formació única a Catalunya. Cada any busquem feina als nostres alumnes, una tasca molt important per a l’equip.
    Quins resultats té?
    Un 67% dels alumnes de la primera promoció han trobat feina i un 22% han continuat la seva formació a la universitat, fet que, per a nosaltres és un gran èxit. Un altre factor important és que els alumnes que estan fent ara segon ja tenen un lloc de pràctiques assignat i les hores que han de realitzar les començaran en breu, perquè malgrat la situació, les empreses en cap moment s’han desdit del seu compromís.

    El sector està vivint un moment complicat.
    Sí, però tots sabem que el turisme és una activitat de gaudi social i personal que tornarà, perquè és molt resilient. Segur que els formats canviaran i els anirem adaptant a mesura que passi el temps, perquè no és el mateix el que s’està fent ara que el que farà d’aquí a un any. No deixem mai de tenir ganes de fer turisme. Per això, en aquest temps d’impàs s’han de fer dues coses: formar-se en aquells elements que puguin ser un gap en el sector internacional, com ara els idiomes. És un requeriment de les empreses, tant a l’hora d’oferir feina com en la formació dual. Per això, l’escola fa una aposta en aquesta qüestió. Creiem que no és només parlar bé, sinó parlar en propietat dels nostres productes, tant en un tast, com una visita, un menjar, un maridatge, etc. L’altre element en què ens hem de preparar és en la innovació. Pensar bé què fem i com fer les coses diferents, estar sempre en alerta al que passa.

    Com per exemple?
    L’escola vol ajudar i acompanyar el sector perquè tingui una bona marca i reputació online i que captivi el client perquè vingui al nostre territori. A partir d’ara, hi haurà més activitat comercial a Internet, però la visita presencial la tindrem igualment. Per això s’ha de fer bé. També cal explicar bé els productes a la xarxa, fent vídeos interessants que atreguin els visitants. De cara a l’any vinent volem fer mòduls semipresencials, en què només es vagi a l’escola a fer els tasts, que seran en anglès i francès, especialitzats en turisme i en el món del vi. Seran cursos de 20 hores. Pensem que aquesta especialització pot ser molt interessant.

    Quines altres necessitats té el sector?
    Ara estem iniciant un estudi d’aquestes necessitats, amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Parlarem amb els diferents agents del sector. L’estudi tindrà diferents fases. Farem una anàlisi quantitativa amb enquestes, focus grups de cada territori, conjuntament amb la ruta o l’interlocutor de l’enoturisme corresponent, formació específica amb les DO i entrevistes personalitzades amb referents del sector a Catalunya. La idea és tenir una visió d’on som i cap a on volen anar les empreses, i trobar uns indicadors propis que ens expliquin l’enoturisme a Catalunya. També farem una fotografia de les empreses per tal que la foto final sigui útil i transferible.

    Quins terminis té aquest estudi i qui en forma part?
    L’estudi durarà fins a la Setmana Santa. Fa uns dies es va configurar un grup motor que farà de consell assessor a l’hora de fer propostes i d’acompanyar l’estudi. Hi formen part una quinzena de persones, entre les quals un representant de les rutes enoturístiques, l’INCAVI, INNOVI, i les patronals del sector, l’AECava i l’Associació Vinícola Catalana.

    Aquest estiu van venir pocs turistes internacionals al nostre territori, un fet que s’ha notat.
    Els cellers ens van dir que aquest estiu van vendre poc vi, però que van tenir moltes visites. Un cop s’obri més el turisme internacional el que es buscaran són espais oberts, amb poca aglomeració de gent. Al nostre territori hi ha molts cellers que tenen visites controlades i contractades prèviament, fet que és una garantia per als visitants. El producte que tenim al territori és molt interessant, de qualitat, a tot el Penedès. Hi ha una diversitat tan gran, que el que hem de fer és explicar bé què tenim, perquè la persona que vingui hi torni.

    Els cellers són el pal de paller del turisme penedesenc.
    Jo sempre dic que l’enoturisme és un ecosistema de diferents tipus d’empreses. La punta de l’iceberg són els cellers, perquè sense la part de la producció no es podrien fer els tastos ni les visites. El que cal és aconseguir que els turistes vinguin i s’hi estiguin el màxim de temps, gaudint del vi, però també de la resta de propostes gastronòmiques, culturals, patrimonials, paisatgístiques i experiencials que els hi pot oferir el territori.

    Quants alumnes teniu als Cicles Formatius?
    En tenim tretze en aquesta tercera edició. Estem molt contents, perquè tal com està la situació econòmica i anímica en el moment actual no ajuda a que algunes persones pensin en la formació és una eina de millora que ens pot ajudar a avançar en la situació que estem vivint.
    El que ens ha sorprès és el nombre de consultes internacionals de persones que han vist la informació i han trobat interessant la formació que realitzem. Suposo que és perquè no hi ha un cicle oficial reconegut d’aquesta especialització i menys en modalitat dual. El que hem incorporat nosaltres és la vessant més enoturística. Amb el professor Lluís Tolosa, per exemple, anem a veure cellers o empreses turístiques de les diferents Rutes al voltant de les DO catalanes.

    Trepitgeu tots els territoris vitivinícoles de Catalunya.
    Des de l’Escola d’Enoturisme sempre hem tingut la vocació d’estar molt a prop del territori. Ens agrada molt treballar en xarxa, construir coses de manera conjunta amb el territori, i apropar els alumnes al territori. Això és una línia molt important que tenim i l’altra és tota la part de tastos. Nosaltres vam incorporar un mòdul propi de sommelleria i també una de coneixedor del vi i el cava de les DO de Catalunya, amb els professors César Cánovas i Èric Enguita. Tenim uns docents molt bons que motiven els alumnes a continuar aprenent. Per mi això és clau, perquè avui dia la formació contínua és imprescindible.

    Quants alumnes han passat per l’escola des dels inicis?
    Des del temps que fa que porto la direcció de l’escola, el 2015, han passat més de 4.000 alumnes. Nosaltres vam començar a fer formació per a les persones que tenim al voltant. Però la missió és fer-ho a tot Catalunya.

    Com us heu adaptat a l’escola a la Covid?
    Des que vam crear el cicle ja vam preveure un entorn virtual d’aprenentatge perquè els continguts volíem que fossin online, no físics, per tal de ser una escola sostenible i, per tant, no tenir paper. Des d’aquest entorn virtual es proposen les tasques a fer, les entregues dels treballs. Per tant, teníem una part important organitzada. El confinament ens va fer analitzar quines plataformes eren les més adients per poder fer la formació en streaming. Això ens va permetre continuar les classes durant el confinament a distància, fins a finals de curs.

    Esteu pensant en fer una formació 100% virtual?
    En la mesura del possible la nostra formació ha de ser presencial per poder treballar millor en equip i, en el nostre cas, els tastos són més rics així. Per això vam adaptar-nos per tal de poder-los fer. Tenim unes instal·lacions privilegiades, amb aules de 60 m2 a 130 m2. Hem incorporat les mesures que Salut ha promogut per a tots els centres educatius amb, espais ventilats entre hores, punts de gel, i tothom va amb mascareta, tant alumnes com docents. A més, disposem d’una webcam que ens permet la bidireccionalitat. Així, si tenim un docent que no pot fer la formació presencialment o un alumne que no pot venir, pot seguir-la des de casa seva sense cap problema.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu