VALENTÍ GRANÉ AULADELL
Director general de l’empresa Cales de Pachs
“Qualsevol pot fer calç, però per crear productes especials cal tècnica”
L’empresa penedesenca Cales de Pachs és líder a Catalunya en la fabricació i exportació d’òxid de càlcic (calç viva) i d’hidròxid càlcic (calç apagada). Tanmateix, l’empresa destaca pel seu esperit innovador i és que des de fa uns anys la seva estratègia d’investigació l’ha portat a desenvolupar nous productes que atorguen nous usos a la calç, relacionats amb el medi ambient, l’alimentació animal o l’agricultura. Això ha permès a aquesta empresa familiar, exportar els seus productes a més de 30 països diferents.
Valentí Grané Auladell (9 de febrer de 1960) és el director general de l’empresa penedesenca Cales de Pachs, juntament amb el seu germà Xavier Grané.
Valentí, diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona, va fer també un postgrau a ESADE anomenat Directors Propietaris: Estratègies de Desenvolupament.
L’any 1985 va entrar a la plantilla de Cales de Pachs realitzant feines d’Auxiliar Administratiu, responsable de compres i com a Cap del Departament financer i comptable, consecutivament. L’any 1988 va entrar a formar part del Consell d’Administració de l’empresa i l’any 1995 va ser nomenat conseller delegat fins el 2014 que, juntament amb el seu germà Xavier, van ser nomenats Administradors Solidaris.
Actualment també és president de Microlime; conseller de Química del Cinca, S.L.; i conseller de Sedq Healthy Crops, S.L.
Quan va començar la història de Cales de Pachs?
La nostra família fa calç des dels anys vint a la zona del Vallès. El nostre avi era forestal, i quan talava els pins, els bons els portava a la serradora i de les branques que no servien per fer fusta en feia dues matèries: carbó vegetal i calç. El procés va anar evolucionant i el nostre avi es va centrar en la fabricació de calç de forma més industrial. L’any 1966 va sorgir la oportunitat de llogar una petita fàbrica de calç que hi havia pràcticament al centre del poble de Pacs. A partir d’aquí es va anar evolucionant fins que ens vam traslladar a la muntanya de Sant Jaume, on hem anat creixent. Ara també tenim dues fàbriques més a Portugal.
Què feu a Pacs?
Hi tenim la fàbrica i també hi tenim una pedrera pròpia.
A quins nivells es troba la pedrera de Pacs?
Sempre hem funcionat amb la pedrera de Pacs, però té el temps limitat. Pràcticament està al final de la seva explotació. Per això el 2014 ens vam quedar l’antiga pedrera de ciment blanc a Vilanova, que estava abandonada i vam poder arribar a un acord amb els propietaris. Ara treballem amb les dues pedreres. Funcionem amb un 75% de pedra de Vilanova i amb un 25% de pedra de Pacs. A Portugal, tot i que tenim pedrera pròpia no l’explotem perquè hi ha d’altres explotacions properes que tenen excedent i de moment comprem la pedra a tercers.
Quina producció feu al llarg de l’any?
Podem produir unes 135.000 tones l’any, però en fem de mitjana al voltant d’unes 100.000. A Portugal vam començar amb una fàbrica petita que feia unes 40.000 tones i fa tres anys hem posat en marxa una segona més gran, que pot fer unes 120.000 tones més, però no l’hem posat mai a la màxima producció encara.
Estàvem i estem rodejats per multinacionals que ens collaven molt amb els preus i vam decidir buscar alternatives per diferenciar-nos
A quins països exporteu els vostres productes?
Pràcticament la meitat de la nostra producció se’n va a l’exterior. Segurament aquest any superarem el 50%. Els principals mercats que treballem són a Europa, sobretot a França. Aquí, conjuntament amb Centre i Sud-Amèrica hi exportem productes especials. També és molt important el continent africà perquè té molta activitat minera i per extreure or i coure cal fer servir cianur, que és molt tòxic, i la calç el neutralitza.
Quin és el procés d’obtenció de la calç?
Es necessita pedra calcària que s’extreu mitjançant voladures. Un cop arrencada, es tritura i es classifica. Per fer calç fem servir aquelles pedres que tenen més de 20mm de diàmetre. Les més petites, les aprofitem per fer àrids com sorra o grava, entre altres. Les pedres grans es calcinen i es transformen en calç viva. També fem calç apagada, que consisteix a addicionar aigua de forma controlada a la calç viva.
Hem Desenvolupat un nou producte que ha fet revifar l’ús de la calç en la construcció
Quins usos se’n fa de la calç?
El més conegut és que es destini a la construcció. Evidentment que a Cales de Pachs seguim fent material per a aquest sector, però ha quedat residual. Tot i així hem desenvolupat un nou producte que ha fet revifar l’ús de la calç en la construcció. Es tracta d’un additiu pel formigó, concretament. Un paviment de formigó es retrau quan frega i per tant se li han de fer talls perquè quan s’encongeixi no es trenqui. Nosaltres hem desenvolupat un additiu que compensa aquesta retracció així que no cal fer aquests talls. Això va molt bé per fer grans naus logístiques perquè tot vagi amb molta més fluïdesa. Estem exportant aquest producte a mig món i hem fet naus per a empreses com Ikea o Amazon.
És un material molt versàtil?
Sí, la calç també ha estat molt important en la siderúrgia. Serveix per a la depuració i la potabilització d’aigües, però també és molt important en el sector de l’alimentació animal, en el cautxú, en el reciclatge de plàstics, etc.
La calç té multitud d’usos i és imprescindible per aconseguir els productes del nostre dia a dia. per fer els nostres jerseis han hagut de tractar les aigües dels tints amb calç, per fer les sabates de pell també, el ferro de les cadires, el paper, els vidres, el plàstic reciclat... És força desconegut que la calç intervé en gairebé tot.
Cales de Pachs destaca per la seva aposta per la investigació. Quins nous usos heu desenvolupat de la calç?
El més important que hem desenvolupat és un hidròxid que serveix per al filtratge de fums. És un producte molt innovador, l’hem tret al mercat aquest any 2020, i es destina sobretot a incineradores o cimenteres. El seu objectiu és capturar el sofre i el clor que emeten aquests llocs, de manera que és un producte favorable al medi ambient. Només hi ha dues empreses en el món que el fabriquin i una som nosaltres.
La calç té multitud d’usos i és imprescindible per aconseguir els productes del nostre dia a dia
Com ha estat el procés fins a assolir aquest producte?
Fa més de quatre anys que vam començar a investigar per fabricar aquest producte. Moltes empreses han intentat confeccionar-lo, però no han aconseguit la qualitat que nosaltres hem assolit. Per fer-se una idea, aquest producte es mesura en Bets, les empreses que han intentat fabricar-lo han aconseguit arribar als 25 Bets i nosaltres hem passat de 50, superant fins i tot a la competència. De manera que, quants més Bets, més poder d’absorció dels gasos contaminants.
Per què vau decidir apostar per crear nous productes?
Estàvem i estem rodejats per multinacionals que ens collaven molt amb els preus i vam decidir començar a buscar alternatives per diferenciar-nos. Ens hem posicionat dintre del sector especial del món de la calç per poder subsistir i per aconseguir-ho hem hagut de treballar molt. Qualsevol pot fer calç, però per crear productes especials cal tècnica i nosaltres ja fa anys que vam decidir apostar-hi.
Ara que ja fa un temps que vau començar a investigar en aquest sector, com valores aquella decisió?
Estem molt satisfets del que hem aconseguit. Ha estat un procés llarg perquè comences amb una idea i fins que arribes a obtenir el resultat esperat, t’entrebanques moltes vegades. Al llarg de tots aquests anys ens han donat diversos reconeixements com el Segell a Pime Innovadora del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Tot el procés d’investigació es fa també a la planta de Pacs?
Sí, la fa la nostre gent, però també fem col·laboracions puntuals sobretot amb la Universitat Politècnica de Catalunya i el departament de materials de l’Escola d’Arquitectura Tècnica.
Quins projectes de futur té Cales de Pachs?
Estem centrats a buscar millores mediambientals. Som importants emissors de CO2 perquè per transformar una pedra en calç, has d’emetre CO2. Estem buscant maneres d’aprofitar aquest gas. També busquem consumir menys combustibles fòssils. Tot i això aquest 2020, el 40% del combustible que vam consumir va ser biomassa. Tenim altres inversions previstes per tirar endavant la companyia i fer-la créixer, com pots ser un planta solar fotovoltaica per el nostre consum que ens estalviaria un terç del consum elèctric.
És veritat que sou una empresa que té un impacte important, sobretot visualment, quines tasques realitzeu per reduir les molèsties?
Tot l’entorn que envolta la planta de Pacs l’hem omplert de pins. N’hem plantat més de 700 i volem omplir la muntanya perquè això evitarà l’impacte visual. A més, els pins són els arbres que mes CO2 absorbeixen, i tot i que no compensarem les emissions que fem, ajudem d’alguna manera a reduir aquest impacte.
D’altra banda, també hem treballat a reduir tot el possible les tremolors que provoquen les voladures per extreure la pedra de la muntanya. Hem fet molts invents en aquest sentit. Hem repartit les càrregues d’explosiu entre dos i tres detonadors, hem fet canvis de quadrícula per arrancar menys quantitat... tot això incrementa el cost, perquè el més fàcil és fer-ho amb un sol detonador, però això provoca molèsties i vibracions. Estem molt contents perquè ja fa molts anys que hem disminuït aquest problema i fa anys que no tenim queixes per això.
Positivament, què fa Cales de Pachs pel Penedès?
Hi aportem activitat. Només amb la planta de Pacs, facturem anualment 11 milions d’euros. Donem feina a més de 40 persones i també donem feina a 40 treballadors més de forma indirecta.