PERE PONS MACÍAS
Director artístic del Vijazz Vilafranca
“El cartell del Vijazz és d’alta qualitat i dona projecció al jazz de casa”
Després d’un any en blanc per culpa de la pandèmia, el Vijazz Vilafranca torna amb més ganes que mai. Enguany es programa un cartell musical, dissenyat a mida per Pere Pons, on predominen els noms nacionals, però de projecció internacional. L’objectiu del director artístic ha estat precisament aquest, donar protagonisme al jazz que es fa al país i mostrar la seva qualitat. Com no pot ser d’una altra manera, el Vijazz Vilafranca patirà enguany algunes modificacions per tal de garantir la seguretat del públic, en destaca l’eliminació de la fira de vi.
Pere Pons Macías (1965) és l’actual director artístic del Vijazz Vilafranca, càrrec que ocupa des del 2017. Actualment també és director i conductor del programa L’home del jazz i Planeta Omega a Ràdio Nacional d’Espanya a Catalunya. Així mateix, compagina les seves tasques amb l’equip de producció i management de la cantant Mariola Membrives.
De la seva trajectòria anterior destaca que entre el 2012 i el 2017 va ser el director artístic del Jamboree Jazz Club de Barcelona i del San Miguel Mas i Mas Festival.
Llicenciat en Història Moderna i Contemporània a la UAB, ha treballat com a periodista cultural i crític musical entre els anys 1990 i 2000 a diferents mitjans. Va fundar la revista Jaç i és l’autor dels llibres Jazz (Ediciones Celeste), Els millors discos del jazz català (Cossetània) i El cas Jamboree (Pagès Editors) i dels documentals Ovidi Montllor. Crònica d’un artista i Tete Montoliu. Una mirada, entre altres.
Ha estat difícil tirar endavant aquesta edició del Vijazz?
El que ens ho ha posat més difícil ha estat l’evolució de la pandèmia i els constants canvis de normatives. Finalment, sembla que la situació ha millorat i podem celebrar l’edició d’enguany, tal com ha estat dissenyada.
És veritat que ja tenim l’experiència de l’any passat, quan vam arribar a tenir entre mans fins a tres versions diferents de l’esdeveniment. Malgrat tot, finalment vam optar per cancel·lar-ho perquè la situació va empitjorar.
Aquest any també, hem intentat buscar les màximes vies possibles, per intentar garantir la seguretat pels assistents i poder també mantenir l’esperit i la idea del Vijazz.
Quines són les novetats d’aquesta edició?
Principalment, hem ampliat els dies de la fira. Enguany s’allargarà durant cinc dies, del 30 de juny al 4 de juliol. També destaca que hem sacrificat la fira de vins perquè era l’element més problemàtic, però ho hem fet perquè no volíem estar un altre any sense activitat. Així que ens hem reinventat i hem buscat la complicitat dels músics, de manera que d’alguns concert es faran dues sessions. Amb l’objectiu que els actes musicals puguin acollir el mateix nombre de persones que altres vegades, ja que enguany l’aforament als concerts serà del 50%. Els concerts a la plaça Jaume I se celebraran a les a 21h i a les 23h, i els concerts del Claustre tindran lloc a les 20h i a les 22h.
També portarem els vins als concerts, així que amb l’entrada, que tindrà un preu de 15 euros, els assistents tindran dret a la cadira per gaudir dels concerts, a un tast i a la copa Riedel, que enguany ha augmentat de categoria.
Així que a la plaça Jaume I es podrà veure una imatge insòlita, que recordarà una mica als concerts dels clubs de jazz, ja que les cadires s’espaiaran per tot el recinte i per primera vegada es col·locaran taules per poder fer el tast de vi.
A la plaça jaume I es podrà veure una imatge insòlita, que recordarà als concerts dels clubs de jazz
Que els artistes accedeixin a fer dos passis és un luxe.
Sí, en els clubs de jazz és habitual, però en aquests espais tan grans, no. Al final, els mateixos artistes són conscients de la situació i també s’adapten a les mesures de cada festival.
La zona de tast dels concerts del festival, podria ser un element candidat a consolidar-se en les properes edicions?
Aquesta és una novetat que haurem d’estudiar enguany i analitzar com funcionaria en una edició normal. Sense dubte, aquesta situació especial ens servirà per aprendre i veure quines aportacions podem realitzar a les edicions futures.
Quins artistes es podran veure al Vijazz Vilafranca?
L’escenari principal l’inaugurarà la big band més veterana de Catalunya, i jo diria que d’Europa, perquè 50 anys de trajectòria no són habituals. Es tracta de La Locomotora Negra, que actuarà dijous 1 de juliol. Enguany s’acomiaden dels escenaris i tancaran un cercle, ja que la primera actuació que van fer fora de Barcelona, en els seus inicis, va ser a Vilafranca. És un concert que ha generat molta expectació i ha estat el primer que ha esgotat totes les entrades.
Divendres 2 de juliol, acollirem al trio Benavent-Di Geraldo- Pardo. Tres dels músics més internacionals a nivell de jazz fusió. Aques trio posa en comú el jazz, el flamenc i les sonoritats mediterrànies. Han compartit escenari amb Miles Davies i Paco de Lucia, entre altres.
D’altra banda, tindrem a Juan Perro, icona del pop amb Radio Futura, el 3 de juliol. El músic ara s’ha reinventat amb un repertori de jazz, blues, soul i rock amb música afrollatina.
Finalment, diumenge 4 de juliol clourà el festival amb l’actuació de Cécile McLorin, la veu del jazz, guanyadora de tres Grammy. A més, vindrà a duet amb un gran pianista, Sullivant Fortner, els quals s’entenen a la perfecció. És un luxe.
Volem continuar posant el focus en el món de la dona i mostrar la qualitat del jazz femení
És un cartell amb molta presència d’artistes nacionals.
Sí, són artistes nacionals, però de projecció mundial. El cartell d’enguany del Vijazz Vilafranca és de màxima qualitat i ens permet donar projecció al jazz que es fa a casa nostra. De fet, és un dels objectius que teníem l’any passat abans que esclatés la pandèmia. Volíem que el jazz d’aquí tingués espai a l’escenari gran.
A això se suma que el cartell s’ha de treballar amb un any vista, i no sabíem si les fronteres estarien obertes perquè els artistes poguessin venir.
Quin ha estat el teu objectiu amb el cartell d’enguany?
Que tingui diversitat i qualitat en totes les propostes. Creiem que el cartell d’enguany del Vijazz suma i portarà públic de diferents generacions. Les propostes d’aquesta edició són molt diverses i això pot fer que agradi a tots els públics.
Quin tipus de públic espereu que es mobilitzi enguany?
Aquesta edició serà diferent i no podrem acollir a 60.000 persones com en la darrera edició, malauradament. Tanmateix, esperem que vingui gent de tot arreu, amb menys proporció. Potser sí que el públic serà més comarcal, però amb la programació que hi ha, vindrà gent de tot Catalunya i de fora perquè són propostes úniques.
Les propostes d’aquesta edició són molt diverses i això pot fer que agradi a tots els públics
A més, continua el cicle Elles i el Jazz.
Sí, és el cicle que s’organitza al Claustre de Sant Francesc i tornarà a donar protagonisme al jazz femení. També s’oferirà una copa d’algun escumós de la DO Cava al públic assistent.
Com a novetat, enguany al Claustre hi haurà un piano fix perquè vindran pianistes d’excepció. Volem continuar posant el focus en el món de la dona i mostrar la qualitat del jazz femení. Enguany tindrem a tres pianistes de referència del món del piano jazz a casa nostra: Divendres 2 de juliol actuarà Gemma Abrié i Manel Camp, dissabte dia 3 pujarà a l’escenari Elisabet Raspall Quartet i diumenge dia 4 tancarà el cicle Irene Reig & The Bop Collective.
També es va anunciar que el primer dia de festival, el 30 de juny, se celebrarà una edició especial de l’Enojazz. En què consistirà?
L’Enojazz és el clàssic maridatge de vins i música jazz. En aquesta ocasió es maridaran els grans vins de Família Torres amb la música de les dues big bands de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca.
A través d’aquest acte volem donar més projecció al talent de casa amb aquesta fase preliminar del festival. Es podrà veure als professors i als alumnes de l’escola fent de les seves.