“Volem ser útils per aconseguir oportunitats per al territori”

    Mònica Gallardo Montornés
    Presidenta del Consell Comarcal del Garraf

     

    La presidenta del Consell Comarcal del Garraf des de l’abril d’aquest any, després d’agafar el relleu a la socialista Abigail Garrido, arran del pacte de govern entre Junts x Catalunya i el PSC, té clar que la cooperació entre administracions i el teixit econòmic i social de la comarca és clau per generar oportunitats i encarar els reptes de futur que els fons europeus suposaran per al territori. Assegura que des de l’ens estan preparats i que les prioritats són molt clares.

    El Consell Comarcal del Garraf va aprovar al novembre un pressupost per al 2022 de gairebé 9 milions d’euros, el 59% del qual es destina a l’àmbit social. Això vol dir que encara estem lluny de la recuperació econòmica?
    L’àmbit social té un pes molt important en el pressupost, però més enllà de la cojuntura actual, això sempre ha estat així, i no és perquè hi hagi una manca de voluntat de projectes estratègics de territori, sinó perquè tots els consells comarcals tenim les competències delegades en aquesta qüestió. És la columna vertebral, però també ho és tot l’àmbit de desenvolupament econòmic, perquè si no som capaços de cooperar amb altres administracions i també amb el sector privat, i de generar projectes que crein oportunitats per la comarca, no té cap sentit ser-hi. Al final és molt important que siguem facilitadors de projectes. El consell comarcal vol ser útil per aconseguir les oportunitats que necessitem per al territori i que l’àmbit social no hagi de tenir un pes tan reactiu, sinó més preventiu, perquè vol dir que la situació és positiva.

    Abans parlava de la importància de la cooperació entre administracions.
    Sí, sempre cal cooperar amb diferents administracions, agents privats i també amb la patronal. Hi ha accions que han de sobrepassar els colors polítics de cada administració i ser capaços de tenir una base sòlida que ens permeti treballar conjuntament. Després cadascú se centrarà en els projectes concrets de cada municipi. Això lliga molt amb l’instrument que tenim al Garraf, el Pacte Comarcal per l’Ocupació, on hi han representats els ajuntaments, el Consell Comarcal, la patronal els sindicats, ensenyament, i d’aquí va sorgir la necessitat de crear un pla de desenvolupament econòmic, que des del plenari del Consell Comarcal ja es va aprovar i que ara requereix que tots junts treballem per fer-lo possible.

     

    HEM DE COOPERAR AMB ALTRES ADMINISTRACIONS I AGENTS DEL SECTOR PRIVAT DEL TERRITORI

     

    Recentment vau signar un conveni amb la FEGP per donar suport a l’automoció.
    Sí, vam signar un conveni amb una petita vinculació econòmica, perquè el sector de l’automoció viu un moment complicat, i fa unes setmanes s’anunciava el tancament de l’empresa Mahle, un referent al territori que dóna ocupació a moltes persones. Hem d’estar al costat dels treballadors que estan a la planta i les empreses a les quals donen servei, a més de a tota la cadena de valor que suposa l’àmbit de l’automoció a la comarca. El que hem fet ara és crear un espai de treball, veure d’on podem treure recursos i escoltar les parts implicades, perquè les nostres accions siguin el màxim d’assertives possibles. El que no ens podem permetre des de l’administració pública és que hi hagi ni un euro que es destini sense una utilitat i efiència clara, i amb aquesta voluntat se signen convenis com el que vam signar amb la federació. Aquest és important, perquè ens farà una diagnosi clara del que està passant i amb eines i indicadors de cap a on podem anar en aquest sector concret.

    Alguns sectors estan molt afectats al Garraf per la pandèmia. Hi veu indicis de recuperació?
    La nostra comarca està especiament tocada, perquè depenem molt del sector serveis, sobretot pel pes de l’activitat turística, amb municipis com Sitges, que és un motor clar en aquest aspecte. No podem relaxar-nos de cap manera. Continua havent-hi preocupació, perquè venim d’un estiu que s’ha tingut una certa normalitat, però darrerament s’han produit moltes cancel·lacions per les recomanacions de Salut. Hem d’estar sempre atents i elaborar estratègies per continuar sent referents i acompanyar en la promoció i tot el que estigui al nostre abast en l’àmbit turístic i tots els serveis que se’n deriven. El 2022 hem de presentar-nos a plans de sostenibilitat turística que ens donaran un valor afegit i de qualitat com a destinació de referència a tot el territori. I això no només al Garraf, sinó que s’han fet passes importants en la visió de vegueria, perquè la nostra oferta vagi més enllà del sol i platja.

    Com creu que serà el 2022?
    Serà un any clau, en què esperem que hi hagi una recuperació, que la pandèmia deixi de fer-nos la guitza permamentment per poder recuperar l’activitat i tenir projectes que permetin accedir als recursos europeus, que són una oportunitat i una necessitat també per a nosaltres, no només pel que fa als Next Generation, sinó també altres línies d’ajut que han de servir per treballar en qualsevol àmbit, com el de les energies renovables o la dependència. En aquest sentit, és molt estrategica la creació de l’Oficina tècnica europea.

    VOLEM SER UNS ACTORS IMPORTANTS EN LA LÍNIA DE LA DEPENDÈNCIA I L’ENVELLIMENT ACTIU

    A quins projectes aspireu?
    Van en la línia del mandat actual. Tenim un problema amb els Next Generation, perquè no estan definides del tot com seran les línies d’ajuda. Al pla estratègic del Garraf tenim tots els colors de l’economia (la blava, la taronja, la verda, etc). Tenim dissenyat l’escenari i sabem cap a on anar. Per tant, estarem preparats per accedir a qualsevol línia d’ajut que pugui arribar des d’Europa. Les prioritats són diverses i es treballen en paral·lel, d’acord a les línies del Pla de mandat, però se centren en l’activitat turística, els serveis i l’àmbit social. Volem ser uns actors importants en la línia de la dependència i l’envellament actiu i impulsar projectes que posicionin la comarca com a referent en els serveis adreçats a la gent gran.
    Són qüestions que no són ràpides d’aconseguir, però ja hi ha projectes pilot en marxa.

    Com per exemple?
    En l’àmbit de la dependència, ja hi ha projectes en marxa amb la Fundació Ave Maria i l’Institut per la Robòtica, a Sant Pere de Ribes com el “Never alone”, que consisteix en un dispositiu per monotoritzar què els passa a les persones grans a casa seva, i que es vol implantar ràpidament a molts altres llocs. També amb el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf treballem en com podem generar pautes i recursos de benestar perquè les persones tinguin cada cop menys necessitat de desplaçar-se als centres hospitalaris. Un altre projecte estragègic és tot allò que té a veure amb les energies renovables. Totes les accions que fem treballen en els paràmetres dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda Urbana 2030.

    El fet de que al capdavant de les principals institucions del Garraf sigueu totes dones facilita o complica l’entesa?
    Sí, a la nostra comarca som sis alcaldesses i una presidenta. No hi ha cap referent igual a tot el país. És una oportunitat que hem d’aprofitar en positiu. Jo em sento satisfeta per com està funcionant tot plegat. Segurament les dones tenim una manera diferent de fer les coses que facilita l’entesa. Això no vol dir que no hi hagi temes en què costi arribar a un acord, fet que implica que ens prenem molt seriosament la feina que estem fent.

    Quina és la seva carta als Reis?
    Que ens trobem tots bé i gaudim d’una bona salut. M’encantaria que portés xifres de covid inexistent, i després d’acabar l’any amb l’anunci de tancament de Mahle, poder explicar que tenim un recorregut pròsper i de futur per a les persones que segurament perdran el seu lloc de treball. També que portessin un sac pleníssim de cooperació, de treball conjunt entre diferents administracions, perquè voldrà dir que som una comarca referent. A més, ja que en el 2022 rebrem recursos d’Europa, que poguem tirar endavant actuacions que generin activitat econòmica i igualtat d’oportunitats per tothom. És una carta molt llarga, ho sé, però hem de pensar en gran; les rebaixes ja les aplicaran uns altres. L’ambició perquè tot això sigui possible i l’esperança no la podem perdre mai de cap manera.

      

    Mònica Gallardo (Sitges, 8 de maig de 1971) és la presidenta del Consell Comarcal del Garraf des de l’abril de 2021 i regidora de Junts per Sitges a l’Ajuntament.
    Amb estudis en Relacions Públiques de Barcelona i Direcció Estratègia de la Comunicació per ESADE, té una dilatada trajectòria en el món del periodisme. Va ser redactora de Ràdio Maricel durant cinc anys (1989-1994), redactora/presentadora dels serveis informatius de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació durant tres anys (1996-1999); directora de Comptes de Diseño Comunicación (1999-2001), directora de Comunicació de l’àrea Mass Market del Grup Planeta (2002-2011), directora de Comunicació de l’Ajuntament de Sitges (2011-2015), consultora a l’assessoria de comunicació “Comunicar és fàcil” (2015-2016), i directora de Comunicació de la Diputació de Barcelona des del 2016.
    També exerceix com a professora de comunicació a EAE, Ostelea, Editrain i CECOT.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu