Joan Anton Romero Castells
Impulsor de l’empresa Glass Canned Wines
El sadurninenc Joan Anton Romero va llançar, fa gairebé un any, l’empresa de vins en llauna Glass Canned Wines. La marca ja té cinc referències al mercat i aquest mes de febrer espera ampliar el seu ventall de productes amb dues noves incorporacions. Amb l’objectiu d’incentivar el consum de vi, Romero va impulsar Glass Canned Wines, després d’observar l’èxit que el producte ja tenia als Estats Units, sobretot entre els joves. El vi en llauna, és un producte amb una infinitat de possibilitats que pot agradar des de persones joves fins a adultes i pot consumir-se a qualsevol lloc que ens imaginem, tant amb copa com mitjançant la llauna.
Com va sorgir Glass Canned Wines?
Realment Glass Canned Wines va néixer el 2018 en un viatge a Silicon Valley (Califòrnia) quan cursava el meu màster de Màrqueting i Vendes d’ESADE. Visitant cellers, vaig veure que hi havia gent bevent llaunes i vaig pensar “quin poc respecte beure qualsevol producte enllaunat en un celler”. La curiositat em matava i em vaig apropar i vaig descobrir que era Chardonnay. En aquell moment vaig pensar que “com podia ser que aquí no en tinguéssim”. Vaig començar a donar voltes a la idea i amb la pandèmia em vaig animar a tirar endavant el projecte.
Cultiveu les vostres vinyes o compreu el raïm?
La meva utopia era tenir vinyes, però vaig pensar que si un any la collita anava malament, no podria fer ni una llauna. Així que vaig decidir que compraria el vi. Un cop decidit això, vaig tenir clar que sent del Penedès, el producte havia de ser d’aquí.
Ara mateix teniu una gamma de cinc referències.
Sí, tenim un blanc, un negre, un rosat, un escumós blanc i un altre de rosat. El vi blanc és un cupatge de chardonnay, xarel·lo i muscat. El negre està elaborat amb Cabernet Sauvignon, Merlot i Ull de Llebre, mentre que el rosat porta Merlot, Ull de Llebre i Cabernet. Pel que fa als escumosos, el blanc té Chardonnay, Xarel·lo i Moscat i el rosat, Merlot, Ull de Llebre i Cabernet.
Ens vam decantar per vins que tinguessin un paladar molt comercial i que poguessin agradar qualsevol consumidor, ja que el públic del vi en llauna és molt divers. També vam decidir triar els raïms més tradicionals perquè es poguessin exportar amb facilitat i tothom els conegués.
S’ampliarà properament?
Sí, ja tenim dos productes nous que veuran la llum el mes de febrer i altres projectes, però no puc avançar res.
CAL ENTENDRE LA LLAUNA COM UN PACKAGING, PERÒ TÉ LA POLIVALÈNCIA DE PODER PRENDRE’S AMB COPA
Quins són els avantatges d’aquest producte?
En té molts. Com a consumidors tenim unes necessitats que a vegades no estan cobertes. Quan estàs a cert lloc i vols prendre’t una copa de vi has de portar l’ampolla de vidre, ja que no hi ha cap més opció, a més, en alguns espais estan prohibides o ens pesen massa i són incòmodes...
El vi en llauna és un producte del segle XXI, polivalent i sostenible. Les llaunes estan fetes amb un 70% d’alumini reciclat i són 100% reciclables, mentre que el vidre només ho és en un 23% abans que perdi la transparència i modifiqui el color. El seu transport també redueix molt les emissions de CO2, perquè el seu pes és un 40% inferior al del vidre. També es redueix el CO2 a l’hora de refredar el producte perquè cal molta menys energia gràcies a l’alumini.
Altres avantatges de les nostres llaunes és que demanem als nostres proveïdors que treballin seguint els criteris de l’agricultura ecològica i estem compromesos amb pagar un preu just pel raïm, és per això que comprem el vi a cooperatives. A més, fem un producte vegà i gràcies al nostre format monodosi fomentem el consum responsable, ja que de cada llauna en surten pràcticament dues copes.
Com vau fer per enllaunar els vins?
La veritat és que tot i tenir-ho molt estudiat, tot i haver parlat amb altres cellers de Califòrnia que ja ho estaven fent i tenien més experiència, la primera tirada va funcionar sota el mètode de prova i error, I+D+I que en diuen. Vam llogar una sala blanca, que és un espai certificat per Sanitat per poder treballar, vam llogar totes les màquines (des de la mateixa màquina d’enllaunat fins a una carbonatadora, dipòsits, tancs, etc.) i les vam anar ajustant fins que vam obtenir un resultat òptim. Vam fer una tirada de 15.000 llaunes de cada referència, és a dir un total de 75.000.
S’adreça a un perfil de públic específic?
La llauna és un format que s’anomena RTD (ready to drink - llest per prendre), un format al qual els joves estan molt acostumats, però tothom el pot necessitar. Per a la gent de mitjana edat pot ser útil perquè a vegades obres una ampolla i, si no te l’acabes, l’endemà ja ha perdut els aromes o les bombolles. La llauna, en canvi, equival a una copa llarga i te la beus amb facilitat. D’altra banda, és adient per a parelles quan un vol un vi negre i l’altre un vi blanc. Per a la gent gran, és més lleuger emportar-se de la botiga una o dues llaunes que una ampolla de vi per la diferència de pes, i obrir-lo és molt més senzill. També és ideal pels restaurants que fan take away, delivery, etc.
Cal entendre la llauna com un packaging, però té la polivalència de poder prendre’s amb copa, depèn d’on siguis. M’agrada fer la comparativa amb el bric de llet. La gent compra brics de llet, però com se la beuen? La gran majoria en got, tot i que també es podria beure directament del bric... Doncs el mateix pot passar amb les llaunes de vi.
Creus que pot cridar l’atenció dels joves especialment?
Sí, el món del vi en aquests moments està lluny dels sectors més joves i crec que les llaunes podrien servir per apropar-se a aquest públic. De fet, als Estats Units és el que ha passat, han estat els joves sobretot els que han apostat per aquest producte i se l’han fet seu. Fins i tot, es ven a les discoteques on normalment no es consumeix vi, les llaunes ho faciliten.
LES LLAUNES ESTAN FETES AMB UN 70% D’ALUMINI RECICLAT I SÓN 100% RECICLABLES, MENTRE QUE EL VIDRE NOMÉS HO ÉS EN UN 23%
El sabor del vi no canvia per estar enllaunat?
Tothom al·lucina quan veu la nostra llauna, pel packaging i per la innovació que suposa un producte d’aquestes característiques. Però encara al·lucinen més quan tasten el nostre vi, no s’esperen pas trobar un vi del Penedès de qualitat fet amb varietals ben treballats, des de la vinya al celler, i això en boca es nota.
Hem d’entendre que la llauna està tractada interiorment per tal que no hi hagi cap migració de gust i el vi també està preparat tecnològicament perquè així sigui. Fins i tot s’han fet estudis tècnics de laboratori i tastos a cegues amb enòlegs i sommeliers comparant el mateix vi procedent d’ampolla i de llauna i no s’ha descobert diferència de sabors entre el mateix producte en un altre format.
De fet, heu rebut un premi pel vostre packaging, oi?
Sí, hem rebut dos premis al Concurs Internacional dels Vins en Llauna que es va celebrar el passat mes d’agost a Califòrnia (Estats Units). Per una banda, vam obtenir una Medalla d’or pel nostre Vi Escumós i una altra Medalla d’or pel nostre packaging.
Al mes de setembre també vam rebre a Anglaterra un premi Pentawards de Plata, el premi més prestigiós que hi ha de packaging a nivell internacional... La veritat és que encara no ens en podem avenir!
Què cal perquè el vi en llauna es popularitzi?
Un canvi de mentalitat. Històricament, sempre n’hi ha hagut: els primers ibers emmagatzemaven el vi en pells d’animals tractades, després els romans el van transportar i emmagatzemar en àmfores, durant l’edat mitjana en botes de roure... cada canvi suposa dubtes pels consumidors i un temps d’adaptació, és normal que sigui així, però estem en una societat responsable amb el medi ambient i molt avançada mentalment, així doncs, el futur del vi és aquest.
On es pot adquirir ara mateix Glass Canned Wines?
En aquests moments estem treballant amb diversos distribuïdors i agents per tot Espanya, arribant a botigues gurmet, a restauració i a algunes benzineres. Pel que fa al món digital, estem a la plataforma de supermercats online Gorillas i òbviament es pot comprar a la nostra pàgina web.
D’altra banda, hem arribat a diversos mercats internacionals com a Holanda, Bèlgica, Ucraïna, Geòrgia... A més, tenim acords de distribució per aquest 2022 a països propers com Alemanya, Portugal, Anglaterra, Itàlia, Suècia i a llocs tan llunyans com el Japó, Estats Units, Mèxic, Brasil, Paraguay, la Xina...
Estem molt il·lusionats i la veritat és que treballem molt i molt per tal d’estar cada dia a més llocs i popularitzar el consum del vi de casa nostra. Creiem que en uns anys la llauna de vi serà un objecte del dia a dia de tots els amants del vi pels beneficis que ens aporta.
Ni la DO Penedès ni la DO Cava permeten encabir vins enllaunats. T’agradaria poder format part d’aquestes denominacions d’origen?
Òbviament que m’agradaria, són les DOs que tenim al nostre territori i res em faria més il·lusió que formar-ne part i fer-ne bandera, però crec que tot és qüestió de temps. Penso que les tradicions són bones, ja que defineixen d’on som, el nostre tarannà, la nostra manera de ser com a societat... però si no les adaptem al temps i les fem evolucionar com cal no ens poden ajudar a definir a on anem.
Al llarg de la seva carrera formativa, ha cursat el Grau de Disseny Gràfic a Elisava i el d’Administració i Direcció d’Empreses a la UOC. També té un màster en Sommelier (UB) i ha realitzat els postgraus Comerç i Negocis Internacionals (UdVic) i Direcció de PIMES Vitivinícoles (URV). Darrerament, també ha completat un Executive Master en Marquèting i Vendes a ESADE, un Programa en Direcció Comercial i equips de Vendes i un Programa de Gestió de Persones a l’IESE.
En el món del vi ha sigut director de màrqueting i vendes d’una empresa d’embalatge i adjunt d’un celler del Penedès. També ha treballat en altres sectors com a director de comunicació en una empresa elèctrica o com a gerent de vendes en el sector electromèdic.