“Volem créixer, ja que com més empresaris siguem, més força tindrem com a federació”

    Neus Lloveras i Massana
    Presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP)

    Com arribes a aquest càrrec després d’haver estat alcaldessa de Vilanova i la Geltrú?

    Bé, jo sóc coaccionista d’una empresa de Sant Pere de Ribes que, ara mateix, disposa d’un centenar de treballadors. Per tant, sóc empresària. No obstant això, l’any 2011 vaig començar a ser l’alcaldessa de la capital del Garraf, càrrec que vaig ocupar fins el 2019. Al cap de poc temps de no continuar dins el món polític, em van proposar  ser presidenta de la Federació d’Empresaris del gran Penedès i ho vaig acceptar. Aquest és un càrrec representatiu, ja que jo tinc la meva empresa i, conjuntament, sóc la presidenta de l’entitat.

    Quantes persones o empreses es gestionen des d’aquesta federació?

    Gairebé un miler. Crec que som la quarta associació empresarial de Catalunya, aspecte que és realment destacat. Tenim tres seus: Una a Vilanova, una a Vilafranca i també una al Vendrell.

     

    Quan vas arribar a ser presidenta, tot estava en marxa o hi havia força feina a fer?

    Sempre hi ha feina a fer, però cal dir que aquesta és una entitat que ja ha dut a terme una bona tasca durant força anys. El meu equip i jo hem volgut modernitzar una mica la Federació. Hem millorat tot l’equip tècnic i els objectius de l’associació.

     

    “Les tres comarques són diferents i cadascuna té la seva peculiaritat. Això fa que es complementin molt bé.”

     

    Quin és el dia a dia de la Federació?

    Com a presidenta, bàsicament, faig actes representatius. Pel que fa a l’entitat, ofereix un gran suport a tots els afiliats. Qualsevol problema que es pugui tenir per part d’un associat es pot solucionar contactant amb la FEGP. També, com no podia ser d’una altra manera, defensem els drets i tot el que estigui relacionat amb els empresaris del Gran Penedès.

     

    Com es veu l’actualitat del món laboral des de l’àmbit empresarial?

    És evident que hem de ser optimistes. Després d’una crisi com la que hem viscut, hi ha riscos, però també moltes oportunitats.

     

    De les tres comarques que s’abasten, quina creus que és la més activa?

    Són tres comarques molt diferents. L’Alt Penedès, des del meu punt de vista, té una barreja comercial molt interessant, ja que disposa d’una indústria important i també d’un turisme molt bo, sobretot en l’àmbit enològic. Aquest és un turisme de proximitat i, alhora, de molta qualitat. El Garraf, en canvi, no disposa d’una indústria tan potent. Cada cop és més potent en turisme i comerç i, per tant, s’està encaminant cap a una visió orientada als serveis. Aquest aspecte pot arribar a ser negatiu, ja que seria més vulnerable si passés alguna cosa. Per últim, crec que el Baix Penedès és la gran comarca oblidada del nostre país. S’han rebut molts nous habitants amb residència, però aquest factor no ha anat acompanyat d’un augment de l’activitat econòmica. Això provoca el gran atur existent o la gran dependència del turisme. La seva ubicació és privilegiada, però considero que caldria donar-li més importància i protagonisme.

     

    “Des de la Federació, gestionem gairebé un miler de persones i empreses”

     

    La relació entre les comarques amb les quals es treballa és bona?

    Com que cadascuna té les seves peculiaritats, la relació és bona i permet que totes tres es puguin complementar molt bé. A més, la rivalitat existent fa alguns anys ha disminuït.

     

    Ets optimista de cara al futur?

    La veritat és que sí. Actualment, tenim diversos aspectes a solucionar com la inflació, la manca de subministraments o allò que passarà quan s’acabin els ERTOs. D’altra banda, cal tenir en compte l’arribada dels fons Next Generation, que és una gran inversió realitzada per part d’Europa. Si l’Estat Espanyol és capaç de distribuir bé aquests diners, pot ser una gran oportunitat per a créixer moltíssim en diversos àmbits.

     

    “Els fons Next Generation poden ser una oportunitat per a créixer”

     

    Creus que la situació política actual pot afectar l’activitat empresarial de Catalunya?

    Jo crec que no. Es rumoreja que moltes empreses estan marxant de Catalunya, però considero que no en són tantes. El territori català continua sent un lloc molt interessant per invertir-hi. No obstant això, la inestabilitat política existent aquí des de fa massa temps no és bona per a les empreses i, per tant, considero que s’hauria d’intentar millorar aquest aspecte.

    Teniu alguna mena de contacte amb la resta d’associacions empresarials de Catalunya?

    A Catalunya tenim força contacte amb Foment de Treball, ja que aquesta entitat dona suport a totes les agrupacions territorials. També mantenim un cert contacte amb aquestes associacions territorials que, personalment, crec que són les que realitzen una millor tasca per als empresaris corresponents. Entre nosaltres ens coordinem d’una manera molt bona.

     

    “Defensem els drets i tot el que estigui relacionat amb els empresaris del Gran Penedès”

     

    Quin és el vostre mètode per captar nous empresaris?

    Els empresaris associats, si estan contents amb el servei rebut, ens recomanen a d’altres empresaris que podrien estar interessats en entrar dins l’entitat. Ens interessa créixer, ja que com més empresaris siguem, més força tindrem com a associació empresarial. Cal que tots aportem el nostre granet de sorra per tal de defensar els nostres interessos.

     

    Entrevista realitzada al

    programa “Via Augusta” del grup ETV - Terramar, per

    Joan Enric Vidal

                   

    Transcripció d’Enric Vidal Jr. 

      

    Neus Lloveras i Massana (Vilanova i la Geltrú, 1963). A causa de la professió del seu pare, el tenor Joan Lloveras, va viure a Tel Aviv (1967-1969), a Essen (1971-1973) i a Hamburg (1973-1980). Des de llavors viu a la capital del Garraf. Diplomada en Direcció Financera, va treballar a l’empresa Ako Electromecànica, SAL, com a directora d’administració i finances (1985-2011) i actualment n’és la consellera delegada i responsable de relacions exteriors.

    Respecte de la seva trajectòria política, va ser regidora del grup municipal de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (2003-2011), va ser-ne l’alcaldessa des de l’11 de juny del 2011 fins el 15 de juny de 2019. Fou diputada al Parlament de Catalunya des del 26 d’octubre de 2015 fins el 27 d’octubre de 2017. Des del 8 d’abril de 2016 fins el gener de 2018 va presidir l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu