Abigail Garrido Tinta
Alcaldessa de Sant Pere de Ribes
Sant Pere de Ribes vol aprofitar el seu enclavament estratègic i proper a Sitges per atraure més turistes amb una oferta slow, lligada a la natura i als hàbits saludables. Altres dels reptes principals són la dinamització econòmica, ocupacional i habitacional del municipi. Per això, es va replantejar el projecte de la rambla del Garraf, s’ampliarà els polígons per atraure empreses especialitzades en els sectors de la innovació i la tecnologia, i s’estan promovent habitatges de lloguer assequible. Ens ho explica l’alcaldessa, Abigail Garrido.
Com va afectar la pandèmia el pla de mandat previst?
Al principi no sabíem què havíem de fer exactament perquè les informacions eren contradictòries, i en moltes ocasions, el que avui servia demà ja no. Per tant, vam haver de reorganitzar l’ajuntament, sobretot per donar sortida a les primeres necessitats que havien sorgit arran de la pandèmia, principalment per la gent gran que estava confinada i que utilitzava els nostres serveis.
Ens van canviar ràpidament totes les prioritats, també en l’àmbit econòmic. Vam elaborar un pla de xoc per donar suport als sectors més afectats, amb ajuts directes. Per això vam haver de fer modificacions de pressupost en tres línies: el comerç de proximitat, els autònoms i la petita i mitjana empresa. Vam mobilitzar partides econòmiques per fer front a la situació, però paral·lelament no vam deixar de treballar en el compliment del que teníem planificat per al municipi.
Quines són les prioritats actualment?
Des de l’inici de la legislatura hem treballat per donar sortida a les necessitats habitacionals que té la nostra població. En aquest sentit ja hem començat les obres de construcció de més de 200 habitatges a la zona del Parc Central de les Roquetes en diferents promocions d’habitatge de protecció oficial de lloguer assequible. També hem adquirit, conjuntament amb la Generalitat, un edifici de 12 habitatges que pertanyia a una entitat bancària per posar-los a disposició de la ciutadania i també s’han adjudicat 16 més. En l’àmbit de l’educació, tot i que no tenim competències pròpies, estem posant en marxa ajuts en material escolar i hem avançat de pressupost propi gairebé quatre milions d’euros per construir l’institut-escola que porta deu anys en mòduls prefabricats. També hem fet una aposta clara pels equipaments culturals i esportius. Hem construït un nou equipament esportiu, s’ha ampliat la biblioteca de les Roquetes, hem rehabilitat el teatre, s’ha obert el Castell de Ribes i l’ermita de Sant Pau, i en breu, el Centre d’Interpretació dels Indians, perquè sigui un triangle d’atracció de visitants.
El turisme és un reclam important per al vostre municipi.
Sí, volem oferir als visitants que han escollit Sitges com a destinació els atractius dels municipis que són al seu voltant, per donar una oferta turística molt més àmplia, variada i diversificada. La nostra gastronomia, l’enoturisme, el patrimoni històric i el fet que tenim part del parc del Garraf al nostre terme municipal formen uns actius turístics que volem posar en valor i coordinar-los amb la marca principal d’atracció, que és Sitges i Costa de Barcelona. També poden allotjar-se al municipi en un tipus de turisme molt més slow, lligat a la natura i als hàbits saludables. Aquesta és la línia per la qual estem apostant en el nostre municipi.
Trobar una feina al municipi o propera deu ser un dels hàndicaps.
Aquest és un altre dels reptes que tenim, la dinamització econòmica que permeti trobar feina. Per això estem treballant insistentment en la rambla del Garraf i en l’ampliació del polígon industrial. També en alguns projectes específics en la línia d’aconseguir un hub de tecnologia en la cadena del fred, en la lluita contra el malbaratament alimentari per garantir que els aliments, des del camp fins a la taula arribin en bones condicions i que la cadena del fred no es trenqui. Volem atraure empreses que treballin en aquestes sinergies de la cadena del fred, perquè aquest polígon sigui molt més especialitzat i tingui a veure amb aquest àmbit de la innovació i de la tecnologia aplicada a la cadena del fred.
Com incentivareu que puguin venir aquest tipus d’empreses?
La idea és generar un espai de laboratoris d’investigació lligats a aquesta especialitat i ser molt atractius perquè puguin venir o formar-se noves empreses dedicades a aquesta línia.
La rambla del Garraf s’ha ampliat molt en els darrers anys amb noves empreses i establiments comercials. Hi ha encara força demanda d’empreses per ubicar-se a la zona?
Sí, en els últims anys hem viscut la transformació positiva d’aquest espai, que havia estat industrial i artesanal, però que havia quedat fora de la demanda actual del mercat. Per tant, l’havíem de reconvertir. El replantejament que hem realitzat ha estat d’èxit, per això, està donant fruits i estem veient com empreses mitjanes obren les seves portes, fet que genera ocupació i dinamisme social, a més d’atracció d’altres públics, no només del nostre municipi, sinó també de fora que venen a comprar i a passar l’estona en aquest espai.
Estem vivint un bon moment i crec que hem de continuar picant pedra, perquè encara queden espais per oferir en un futur immediat i també a mitjà termini, per continuar creixent. De fet, nosaltres sempre hem cregut que aquest ha de ser un eix comarcal, que generi una relació interessant entre l’interior i la costa.
“Volem impulsar un hub relacionat amb la cadena del fred i atraure-hi empreses relacionades”
La C-15 ha facilitat molt aquesta relació.
L’obertura de la C-15 ens va donar l’oportunitat d’anar i tornar ràpidament entre el Penedès, el Garraf i Manresa, fet que ha afavorit molt la interrelació entre els municipis, tot i que cal reforçar-la encara més. Per això hem de reforçar el transport públic i fer realitat un projecte que fa temps que es va posar sobre la taula: el tren orbital. Hem de fer una aposta clara en aquest sentit, i més en aquests moments en els quals els fons europeus Next Generations tenen a veure amb la sostenibilitat i la mobilitat sostenible. Aquesta és una demanda directa que faig a la Generalitat en tots els fòrums als quals hi assisteixo, perquè posi en marxa aquest projecte i el faci efectiu.
En l’àmbit de la mobilitat, el problema continuen sent els peatges de la C-32, pels garrafencs que treballen a Barcelona, una qüestió en la qual no s’ha avançat gaire.
Des del territori continuem demanant solucions, perquè s’han fet una sèrie de bonificacions, però reivindiquem que hi hagi més pressupost, perquè el que no poden fer és treure les bonificacions que existien per posar-ne d’altres. S’ha afavorit els viatges d’anada i tornada en 24 hores, però queden altres col·lectius que tenien abans més descomptes que no pas ara. Per tant, continuem demanant més inversió a la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Tenim un front creat, el Penedès Marítim, un grup de treball format per alcaldes, associacions i entitats d’empresaris que ens reunim regularment per aconseguir millores. La nostra pressió com a territori es nota, però hem de trobar entre tots una sortida que encaixi bé amb la realitat que tenim.
“Hem de realitzar una aposta clara per fer realitat el projecte del tren orbital”
La bona sintonia entre les alcaldesses i el Consell Comarcal afavoreix aquestes millores?
La cooperació entre els municipis a través del Consell Comarcal és un treball que es va iniciar fa un temps enrere. Fa dos anys vaig ser-ne la presidenta i vaig tenir l’oportunitat de tenir aquesta responsabilitat i continuar treballant per aquesta cooperació que ara la Mònica Gallardo continua. Les alcaldesses que en formem part tenim clar que hem de cooperar per fer avenços pel bé econòmic de la comarca. És en aquest sentit que ens hem posat d’acord en alguns projectes que han obtingut fons europeus Next Generation, com un projecte de turisme compartit.
En què consisteix?
Tenim Sitges que és un municipi tractor, però amb la idea que Sitges és molt més, volem poder sumar tota la comarca en un projecte conjunt per poder-nos posicionar i treballar en termes de digitalització, concentració del turisme, relació costa-interior, zones verdes i platges, etc. Per tant, fer una aposta turística que serveixi també per fer una transformació econòmica del territori.
I en el cas de Sant Pere de Ribes com s’aplicaran el fons Next Generation?
Pel que fa als fons de turisme estem valorant com posem a disposició el ric patrimoni que tenim i com connectem a nivell de mobilitat sostenible Sitges amb Ribes o amb la rambla del Garraf. A través de les dues carreteres tenim la possibilitat de fer una línia de bicicletes i de vianants que sigui fàcil de transitar a nivell de mobilitat sostenible, i per altra banda, com això es connecta també amb els camins i les experiències que hem preparat al parc natural del Garraf. Per exemple, tenim un taller de bany de bosc, que està tenint molt d’èxit, que ajuda a baixar els nivells d’estrès i tornar a reconnectar amb tots els nostres sentits.
I en altres àmbits?
També hi ha un projecte en el qual estem especialment il·lusionats, que és veure com el Garraf es converteix en comarca cuidadora. Tenim un projecte que té a veure amb l’envelliment actiu i saludable. Sant Pere de Ribes vol impulsar aquesta línia de treball per enfortir l’hospital comarcal i també tot l’àmbit sociosanitari, en el qual hi ha una necessitat. Veiem que, a més, és una font d’ocupació molt interessant i d’oportunitats econòmiques. Per això volem treballar en la formació de les persones que han de treballar en aquest sector.
Mestra d’escola de professió. és regidora a l’Ajuntament des de l’any 1999 i ha exercit diversos càrrecs amb responsabilitats de govern.
És alcaldessa de Sant Pere de Ribes des de 2015 i diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona des de 2021. També va ser presidenta del Consell Comarcal del Garraf entre els anys 2019 i 2021.
Militant del PSC, actualment, és la primera secretària del PSC al municipi, vicesecretària primera de Relacions Institucionals a la Federació del Penedès-Garraf i membre de l’executiva nacional, així com, secretària nacional de Moviments Socials (ha estat, també, d’Habitatge).
Té un Màster en Lideratge per a la Gestió Política, un Postgrau en Gestió i Administració Pública i un Màster Practitioner en Programació Neurolingüística i Coaching. Va ser cofundadora del Col·lectiu de Dones Progressistes a Sant Pere de Ribes.