Joan Ramon Rodríguez
Codirector del Festival Jardins Terramar de Sitges
El Festival Jardins Terramar de Sitges arriba enguany a la seva cinquena edició, que tindrà lloc del 28 de juliol al 13 d’agost. S’espera que unes 30.000 persones passin pel festival i gaudeixin dels catorze concerts que es programen. El cartell musical, enguany protagonitzat per artistes nacionals, portarà al Garraf reconeguts cantants com Joan Manuel Serrat, Álvaro Soler, Rosario, Vanesa Martín o Hombres G, entre altres. El codirector del festival, Joan Ramon Rodríguez, ha manifestat que el públic ha rebut amb entusiasme l’edició d’enguany.
Com afronteu aquesta nova edició del festival, que pel que sembla, serà sense restriccions d’aforament i sense mascaretes?
Amb moltes ganes. El 2020 vam haver de cancel·lar el festival i l’any passat ho vam celebrar amb restriccions d’horaris i d’aforament, així que esperem que aquesta edició pugui ser normal i el públic pugui gaudir del territori.
Quines novetats hi haurà enguany?
La principal és que presentem un cartell amb artistes nacionals i només un grup internacional com és el grup tribut God Save The Queen. Una altra novetat molt important és la incorporació, per primera vegada, d’un espectacle de teatre en la nostra programació. Carles Sans, de Tricicle, vindrà a fer el seu xou Per fi sol!. A més, l’actor tancarà el festival, actuant el 13 d’agost. Li hem volgut donar un toc diferent a aquesta edició. Ens agrada ser eclèctics i creiem que amb aquest espectacle ho aconseguim.
A banda d’això, continuem apostant per fer espectacles familiars perquè els infants puguin gaudir del Festival Jardins Terramar, així que enguany actuarà El Pot Petit.
Per què heu preferit apostar pels artistes nacionals?
És degut a la sol·licitud de la gent. Després de cinc edicions hem vist que al públic del Festival Jardins Terramar el que més li agrada són els artistes d’aquí, tant catalans com espanyols. Ens hauria agradat poder portar algun artista internacional més, però amb la pandèmia hem sigut previnguts, per si la situació empitjorava i no podien venir. A més, enguany ens hem trobat amb un overbooking de gires, és com si s’haguessin ajuntat les gires del 2020, el 2021 i les d’aquest any en un sol període. De manera que molts artistes ja estaven signats amb anterioritat.
Hem detectat un canvi d’hàbits del públic molt important. ja no es compren entrades amb tant de temps d’anticipació
Com va la venda d’entrades?
La veritat és que estem molt contents. Tot just falten tres mesos perquè comenci el festival i ja tenim el 30% d’entrades venudes. Hem aconseguit el primer “sold out” amb Joan Manel Serrat. Això és molt significatiu perquè hem detectat un canvi d’hàbits del públic molt important. Ja no es compren entrades amb tant de temps d’anticipació. Actualment, molts concerts arriben a la darrera setmana encara amb entrades a la venda, quan fa anys, haurien penjat el cartell de “complet” mesos abans. És un fenomen que està passant en la cultura i també en el tema vacacional, en general.
Està completament tancat el cartell?
Podria sortir algun concert més. Ens hem posat el 30 de maig com a data límit per tancar el cartell. Ara mateix, el festival s’allarga 17 dies, dels quals 14 hi haurà concerts. Estem oberts a poder encabir més artistes, encara falten tres mesos i podríem fer-ho.
A més, el festival es complementa amb el cicle Imprescindibles, oi?
Sí, és un cicle amb artistes de proximitat, del Garraf i també del Penedès. Cada dia del festival, a partir de les 20h, hi haurà alguna actuació de música o dansa. És a dir, hi haurà 14 actuacions de proximitat. El públic hi podrà accedir per un preu de cinc euros i gaudir del Village, i els que tinguin entrada per al concert principal d’aquell dia hi podran anar gratuïtament.
Què creus que caracteritza a aquest festival?
Ens agrada dir que venir al Festival Jardins Terramar és una experiència completa. L’objectiu és que el públic pugui venir a passar el dia, que vegi artistes nous, que gaudeixi del seu cantant preferit, que sopin i fins i tot que després es puguin quedar a prendre una copa a les terrasses i a la llum de la lluna als jardins, que són espectaculars.
Per a l’any vinent tenim acords tancats amb artistes nacionals i també amb algun internacional molt potent
Això, a més, aporta turisme a Sitges.
Sí, volem que la gent vingui al matí i pugui visitar Sitges i consumir als seus comerços i establiments de restauració. Per això, cada any intentem col·laborar amb els hotels oficials i creem packs d’habitació i entrades per als concerts. L’any passat va funcionar molt bé i ens agrada anar fent noves sinergies. A més, creiem que amb aquest tipus d’actes aportem un turisme amb poder adquisitiu mitjà, que també és el que busca Sitges. També els veïns de la ciutat estan molt contents amb el festival i això ens satisfà.
La ubicació és extraordinària, com aconseguiu mantenir els jardins?
Som conscients de l’entorn que tenim i és un element clau del festival. Cuidem els jardins centenaris, fem treballs de recuperació, estudis del seu estat i no hi fem cap modificació durant el festival. Ho deixem tot tal com ho trobem. A més, tenim la sort que el nostre públic també el cuida molt i no tenim problemes de brutícia. Som molt curosos amb l’entorn, enguany hem participat en la neteja de les platges de Sitges amb marc de l’acció Let’s Clean Up Europe. També fem altres accions solidàries com la recaptació de fons per al Centre de Distribució d’Aliments de Sitges. Instal·larem punts d’informació sobre aquesta entitat durant els dies del festival i també a la pàgina de venda de tiquets hi haurà un apartat per fer donacions. Passaran 30.000 persones pel festival i creiem que és un lloc ideal per donar-hi ressò. Sempre intentem posar el nostre granet de sorra per fer millor el territori.
Quants llocs de treball es creen durant el festival?
Cada dia del festival hi haurà 200 persones contractades. A més, els dies previs i posteriors als concerts també hi ha un equip contractat, tot i que de menor mida, per fer tasques de muntatge i desmuntatge. Aquest any estem molt contents perquè juntament amb l’Ajuntament de Sitges hem creat un conveni de col·laboració per contractar a les persones necessàries per poder dur a terme el festival. Estem molt satisfets per poder donar treball durant un temps a gent del municipi.
A més a més, treballeu amb diverses empreses del territori.
Sí, estem obsessionats en treballar amb empreses del territori i generar riquesa aquí. És l’aportació que podem fer des de la nostra postura. Per això col·laborem amb empreses com Família Torres, que serà present al festival oferint els seus vins. També tornarem a confiar en el càtering de Cal Blay i treballarem amb la ginebra Paó de Sitges, que s’elabora al municipi.
Ens fa molt contents sumar i contribuir a l’economia del Penedès i fer veure a la gent que la cultura també intervé en el PIB i ajuda a crear llocs de treball.
Quin és el retorn econòmic que genera el festival?
Justament l’any passat l’empresa Kantar Media ens va fer un estudi de marca i va determinar que el nostre valor com a marca es fixava en un milió i mig d’euros. Mentre que el 2019, que va ser un any normal sense restriccions per la pandèmia, el valor de marca era de dos 2,1 MEUR.
Imagino que aquesta edició la vau organitzar amb certes reticències per la covid, però l’any vinent ja es preveu pràcticament normal. Teniu ja alguna idea entre mans per la sisena edició?
Sí, ja tenim idees per l’any que ve. A més, esperem una relaxació de gires i que puguem atraure nous artistes. De moment ja et puc avançar que ja tenim acords tancats amb artistes nacionals i també amb algun internacional molt potent. Esperem poder fer un pas endavant l’any vinent i presentant un cartell normal, que per al Festival Jardins Terramar significa poder portar majoritàriament artistes nacionals, però tres o quatre d’internacionals també.
Joan Ramon Rodríguez (4 de juny de 1966) és codirector del Festivals Jardins de Terramar de Sitges.
La seva trajectòria professional arrenca a finals dels anys 80, i ha estat vinculada sempre al món de la música. Durant dues dècades va treballar en càrrecs de promoció i màrqueting de les discogràfiques Fonomusic, BMG Ariola, DRO, Warner, Max Music i Vale Music. El 2001 va emprendre un nou projecte en l’àmbit del management, producció i contractació de gires, com a gerent de l’Academia de Artistas, empresa que gestionava les carreres dels concursants de les quatre primeres edicions del programa de TVE, Operación Triunfo. El 2005 va posar en marxa un nou projecte, acompanyat pel seu soci Ferran Fanlo, i plegats promouen gires d’artistes nacionals i internacionals en grans recintes a tot l’Estat espanyol. Des de 2017, comparteixen la direcció executiva del Festival Jardins Terramar de Sitges.