Ton Amat Ibáñez
Alcalde de Sant Sadurní d’Anoia
El sadurninenc Ton Amat encara els seus darrers mesos de la legislatura política 2019-2023 com a alcalde de Sant Sadurní d’Anoia. Vinculat a molts àmbits del municipi penedesenc, com les Fires i Festes o el món del cava, Amat podria tornar a ser el candidat de cara a les pròximes eleccions municipals del mes de maig vinent, on es decidirà la nova composició consistorial del municipi. Abans, però, ha d’acabar de liderar diversos projectes i iniciatives corresponents a molts sectors de la localitat.
Per començar, quin balanç fa dels tres anys que portem de legislatura, on ha compaginat l’alcaldia amb ERC?
És evident que ha sigut una legislatura molt complicada a causa de la pandèmia, principalment. Al principi, molts regidors érem nous i vam haver d’adaptar-nos molt ràpid a la situació. Com no pot ser d’una altra manera, vam intentar prendre les millors decisions possibles, tot i que, quan es fa balanç, sempre es veuen coses que es podrien haver fet diferent. En tot cas, s’han alentit molts projectes que teníem previstos, però de mica en mica ho anem executant tot.
Què queda per fer fins les eleccions del pròxim mes de maig?
Hi ha força coses per fer, però tenim alguns projectes principals: Hi ha les obres dels vestidors del camp de futbol municipal, la rehabilitació de la Casa dels Avis, la intervenció al pavelló de l’Ateneu o les diverses accions d’asfaltatge que ja es fan sovint. També tenim present la manca d’un teatre al municipi, i a causa de la reestructuració de la zona de l’Ateneu, pretenem posar les bases d’un equipament d’aquestes característiques.
L’edifici de Can Guineu també és un projecte destacat…
Exacte. És una intervenció força important, ja que l’edifici té unes dimensions grans i s’hi ha de realitzar una forta inversió. En aquests moments, com a mínim, hem evitat el deteriorament de l’espai, però ara hem de buscar la manera de continuar la iniciativa amb diversos suports financers. És complicat que l’ajuntament pugui assumir el cost total de la intervenció, ja que hem de tenir en compte molts altres projectes. En tot cas, tenim clar que és un edifici històric i patrimonial del municipi i que li hem de donar un valor rellevant.
Molta gent es qüestiona la problemàtica existent de les direccions de circulació dels carrers del municipi, així com la seguretat existent. Com es gestionen aquests aspectes?
Pel que fa a les direccions, cal tenir en compte que aquest problema és present a totes les localitats que disposin d’un nucli antic. El nostre cas és complicat, ja que tenim unes travessies força llargues amb molt poques interseccions. Crec que no hi ha massa marge de millora, però cal remarcar que algunes d’aquestes vies potser seran exclusives per a vianants en un futur.
S’ha d’acabar d’estructurar tot plegat, però remarco que no som els únics que patim aquesta problemàtica. Pel que fa a la seguretat, s’ha detectat un increment important d’incidents a tot Catalunya, i crec que la Generalitat ha d’actuar amb força, cosa que no podem fer els ajuntaments.
“Hem d’evitar el deteriorament de l’espai de can guineu i buscar la manera de continuar la iniciativa amb diversos suports financers”
Fa unes setmanes es va celebrar el Cavatast a Sant Sadurní d’Anoia. Quina valoració fa del nou format incorporat enguany a l’esdeveniment?
Enguany, hem fet un canvi important, i sempre és complicat acabar efectuant certes decisions. Ara és un moment on hem de valorar tot el que ha succeït i trobar els punts positius i els punts negatius per tal de saber com ha anat tot. No obstant això, hem rebut unes valoracions realment positives per part de tothom i, personalment, crec que el nou emplaçament ha funcionat i la fira ha fet un salt qualitatiu de caràcter positiu. Per tant, interpreto que el pròxim any es repetirà el format que hem adoptat el 2022.
Des de la seva perspectiva, com veu el món del cava?
Considero que el sector està vivint un moment dolç en els àmbits de la qualitat i de les vendes. La pandèmia ha fet evolucionar en molts elements les empreses de la branca, i crec que això és positiu. Ara bé, si molts aspectes estan experimentant màxims històrics, hem d’aconseguir que tots els agents implicats puguin aconseguir recompenses dignes i adequades a productes de gran qualitat. Penso que existeix un problema des de fa molt temps amb certs productes (avellanes, raïm, fruita dolça…). En aquest punt, la Generalitat de Catalunya ha d’aconseguir fer un salt i revalorar el treball del camp per tal d’intentar aconseguir-ne una revalorització.
Quin nombre d’empreses dedicades al món del cava hi ha a Sant Sadurní d’Anoia?
Aproximadament, comptem amb una seixantena de caves d’un total d’unes dues-centes que hi ha en l’àmbit català.
“Intentem treballar sempre de manera conjunta amb altres punts del territori per generar un cert interès a tothom que ens visiti”
Quines accions es porten a terme des de l’ajuntament per promocionar el Penedès i el món del cava?
N’hi ha força. Primerament, hi ha museus que estan molt lligats al sector, com el Cava Centre, el Vinseum o el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. Intentem treballar sempre de manera conjunta amb altres punts del territori per tractar de generar un cert interès a tothom qui ens visiti.
D’altra banda, també s’estan realitzant promocions d’activitats com els Camins del Cava o Penedès 360, on es vol relacionar el sector amb un desenvolupament sostenible, el qual és molt important per al Penedès.
Sempre s’ha rumorejat que el vi i el cava són dos mons diferents, però potser tot ha canviat amb el pas del temps…
Sí, actualment són dos mons que es compenetren totalment l’un amb l’altre, tot i ser productes força diferents. Fa anys, les empreses es dedicaven a un únic producte, però els canvis de tendència i de mercat fan que tothom s’hagi d’adaptar a les circumstàncies.
Com valoreu l’aportació al sector que efectua la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia?
Tot aquell que ajudi a millorar l’àmbit és benvingut. Hem realitzat iniciatives i projectes conjunts, així que mantenim una bona relació. Totes les sinergies que vagin arribant per part de les entitats, seran benvingudes.
“Tots els agents implicats en els treballs del camp han de poder aconseguir recompenses dignes i adequades a productes de gran qualitat”
Es tornarà a presentar a les pròximes eleccions del 28 de maig del 2023?
De moment, estem molt centrats a fer la nostra feina durant aquest darrer tram de legislatura que estem vivint. Des del meu partit, Junts, estem acabant de valorar totes les possibilitats i, en breu, farem pública la decisió. Per part meva, pot haver-hi predisposició, però s’ha de parlar i consensuar.
Quin és el context actual de la política al municipi?
L’anterior legislatura es va caracteritzar per ser força complexa. En aquesta, una renovació important de càrrecs va facilitar des del primer moment una millor entesa de totes les parts involucrades en l’ajuntament. Sempre, evidentment, hi ha discrepàncies, però en general hi ha un bon clima de treball i una relació correcta i cordial.
Per acabar, com analitza la situació política actual de Catalunya?
El moment és molt complex, i, de vegades, la situació que viu el Parlament pot reflectir la manera de ser dels catalans i catalanes. S’ha demostrat que, quan es fan les coses junts, el país ha anat endavant d’una manera correcta, però que quan cadascú va per lliure, les coses no van bé. Malauradament, fa cinc anys que no anem bé, i amb un govern feble com l’actual serà impossible fer les coses ben fetes.
Gràcies, Ton
A vosaltres.
Entrevista realitzada al programa “Via Augusta” del Grup ETV-Terramar per Joan Enric Vidal.
Enregistrada al saló de plens de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia.
Transcripció d’Enric Vidal Mach
Ton Amat Ibáñez va néixer a Sant Sadurní el 4 de maig de 1968. Casat i amb dues filles, està diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona i treballa al departament financer d’una empresa del sector de la restauració. És fill de Joan Amat Solé, que va ser alcalde de Sant Sadurní des de 1995 fins el 2011.
Durant més de 15 anys va ser president de l’Associació Festa de la Fil.loxera.
En les darreres eleccions municipals es va presentar com a cap de llista de la nova formació Junts per Sant Sadurní, sent la segona força més votada. Al juny de 2019 va iniciar la seva primera experiència al consistori sadurninenc i ha ocupat el càrrec al govern com a primer tinent d’alcalde, regidor de Turisme i Comerç, Recursos Humans i Noves Tecnologies.
Va ser escollit nou alcalde de Sant Sadurní d’Anoia al ple municipal extraordinari celebrat el 18 de desembre de 2021, amb els vots d’ERC (5) i Junts per Sant Sadurní (4).