Joaquim Tosas Auguet
President de la patronal del cava
Joaquim Tosas va ser nomenat a principis de novembre nou president de la patronal AECAVA en substitució de Damià Deàs (Vilarnau), després de quatre anys de trajectòria. El relleu arriba en un moment clau: en la primera fase del desplegament del Pla Estratègic de la DO Cava. Per això, tant ell com la resta de la junta directiva de la patronal creuen que caldrà” unitat, fermesa, consistència i constància” durant aquest procés amb l’objectiu final de prestigiar el cava.
El nou president ha presentat els seus cinc objectius clau per al mandat, que ens detalla en l’entrevista.
Expliqui’ns com ha estat el relleu al capdavant de la patronal, tenint en compte que el president sortint, el Damià Deàs, va ser reescollit l’any passat.
Ha estat un relleu ràpid, però acordat entre tots. El Damià Deàs ja havia manifestat la seva intenció de deixar la presidència, i un cop celebrades les eleccions al consell i ara que s’ha de desplegar la primera fase del Pla Estratègic del Cava era un bon moment per a fer-lo.
Jo formava part de la vocalia del consell i vaig mostrar la meva predisposició d’ajudar el grup en tot el que pugui, comptant sempre amb la resta. L’AECAVA no és gens presidencialista, treballem molt per comissions, perquè creiem que és a partir del talent i el talant de moltes persones que s’aconsegueixen els objectius.
Quins són els objectius que s’ha marcat per als propers anys?
La meva intenció és continuar la extraordinària feina que ha realitzar la presidència i la junta directiva de la patronal. Ara toca donar a conèixer la primera fase del pla estratègic a tota la cadena de valor i als actors claus. Hem de treballar de manera conjunta atenent a la diversitat i legítims interessos de tots el que formem part de l’AECAVA, buscant el que ens uneix, que és prestigiar la DO entront a altres propostes de valor per incrementar els beneficis i que aquests puguin repercutir en tots els agents de la cadena. També hem de promocionar el coneixement i la formació entre les empreses que en formem part; incentivar el diàleg amb els altres actors del sector i fer saber a la societat, actors econòmics i actors polítics els nostres compromisos amb la qualitat del producte que ha de portar al cava a ser un referent global.
“Des de la DO i la patronal del cava hem treballat per un nou plec de condicions que dona cabuda a tots els interessos del sector”
Un altres dels reptes de la patronal és complir amb els objectius de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
Sí, aquesta podria ser una manera de definir i ordenar el que ja estan fent individualment les empreses. En això hi estem, perquè molts productors també som elaboradors. Vivim i treballem perquè la pagesia i el seus productes siguin sans i bons. Depenem del clima, per això som els primers interessats en emprendre iniciatives que ajudin en aquest sentit. De totes maneres, no és important només l’impacte que produim en el medi ambient, sinó també l’impacte social que tenim.
Envers el consumidor.
Les marques ja ho fan amb diferents posicionaments, la DO també com a garant de la marca cava, i la patronal fem la nostra feina de transmissió de valors relacionats amb tres nivells d’impacte que tant el cava com la patronal tenim: econòmic, social i mediambiental. Som la DO que més exporta, per tant tenim un clar deure social i econòmic a complir.
Abans parlava d’unió del sector. Una qüestió complicada i controvertida, després de la sortida de Corpinnat i d’altres elaboradors de la DO Cava.
Ara hi ha un punt de desordre al sector que fa que el consumidor no acabi d’entendre bé quina diferència hi ha entre els productes que té al lineal. Per això hem de buscar els punts en comú i d’interès per a tots els agents del sector. Històricament hi ha hagut interessos divergents a causa de la història de la regió del cava, però des del Consell Regulador de la DO del Cava i des de la patronal hem treballat per un nou plec de condicions que dona cabuda a tots els interessos del sector. Tanmateix, encara hi ha moltes coses a fer. Per exemple intentar facilitar a la gent jove poder treballar amb la DO.
“Som la DO que més exporta, per tant tenim un deure social i econòmic a complir”
De quina manera?
Alguns ho veuen difícil perquè els costos d’entrada són alts i complir tota la normativa que tenim també. Aquest és un debat que hem de posar sobre la taula del sector per veure com emparar la joventut que vol fer un escumós a la DO Cava, però que no troba facilitats per un tema normatiu. Cal veure com ho fem, perquè hi hagin actors nous i frescos en el sector perquè són el nostre futur. Nosaltres mateixos ens posem aquest repte intern per poder millorar com a grup.
La comunicació del producte també és important. Cal invertir més en aquest aspecte?
És clau. El nostre és un sector que fa moltes coses, però que no sempre ha sabut fer-les saber, és a dir, comunicar-les bé. S’està fent un esforç en aquest aspecte, amb els mitjans que tenim, però cal seguir-ho fent, amb constància i consistència.
“Hem de posar sobre la taula del sector com emparar la joventut que vol fer un escumós a la do cAva però que no troba facilitats per un tema normatiu”
Des de la patronal del cava es fa algun tipus d’accions per millorar la situació de la pagesia i dels preus del raïm?
L’administració pública, que és la competent en la matèria, està fent estudis sobre el preu mínim econòmic viable del raïm i del vi tant a nivell de producció com d’elaboració. Per això, ja s’han fet taules del vi i del cava per parlar sobre aquesta qüestió entre tots.
Nosaltres el que hem de fer és estar amatents i facilitar el diàleg entre totes les parts. Cadascú té la seva estratègia, però el nostre discurs sempre estarà a favor d’uns preus justos del raïm i del vi per tal que tota la cadena de valor s’hi pugui guanyar bé la vida, perquè sinó és així no tindrem proveidors ni futur.
Joaquim Tosas Auguet (Girona, 6 de juliol de 1972) és el director general de Bodegues Sumarroca des del març del 2020. També és membre de la junta directiva de la patronal AECAVA des del mateix any.
Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per l’IQS de la Universitat Ramon Llull i en el Programa de Direcció General per l’IESE, ha estat vocal del Consell Regulador del Cava durant els dos darrers anys.
Tosas ha desenvolupat la seva carrera en l’àmbit comercial, de màrqueting, comunicació i de direcció en l’entorn de l’alimentació i està vinculat al sector del vins i caves des de fa més de 12 anys.
Es defineix com un foodie i un wine lover.
A banda de la seva trajectòria en el empreses de l’àmbit agroalimentari, també ha treballat en altres sectors.
És el fundador de Gráfico RoofBreak Consulting (2017) i cofundador i membre de Mondays PDG Invest (2017). També va ser director de màrqueting i vendes de VKH Lloreda (2018-2020), l’empresa coneguda pels seus productes de neteja, entre els quals el famós KH7.
També va fer mentor d’empreses del programa FEM IESE-CaixaBank (2018- 2020), va ser Corporate Marketing Officer a Miguel Torres S.A. del 2009 al 2017), Brand Marketing & AFH Manager de Danone (2003-2009), i Marketing, Trade and Sales a l’empresa Frigo (Unilever) des de l’any 1998 a 2003.
Va ser cofundador i membre de l’observatori Expertise (2018-2022).