“El gran valor que tenim al Penedès és el nostre territori i la seva gent”

    Núria Sala Rius
    Directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès 

    El Consorci de Promoció Turística del Penedès va presentar el 26 de gener a l’auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès el Pla d’Accions 2023. A l’acte hi van assistir un centenar de persones vinculades al teixit turístic del territori. El president, Ramon Riera, va animar a afrontar el 2023 amb “optimisme i il·lusió” i la directora, Núria Sala, va detallar els principals projectes i objectius en els quals treballaran aquest any.

    Quines de les accions organitzades per enguany en el Pla d’Accions són les més destacades?

    Per a nosaltres aquest 2023 les accions clau i que marquen un abans i un després són els projectes de territori, que tenen capacitat de transformar i de generar un impacte positiu per als visitants i per a les persones que vivim a la comarca. L’altra acció clau és l’estratègia del pla de màrqueting digital. El Consorci el que fa és aliar-se amb una entitat com és el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, que lidera i gestiona els grans projectes, mentre que nosaltres actuem de braç executor.

    Quins són aquests projectes?

    Tenim tres grans projectes. El primer és el Pla de sostenibilitat turística, uns plans que s’han atorgat a diferents destinacions de Catalunya. Vam fer una presentació detallada del projecte que s’executarà entre el 2023 i el 2025 i que incorporarà fons Next Generation. Consisteix en construir un eix ciclable al vial de servei de la C-15 per donar un major ús, endreçar i donar seguretat als ciclistes que vagin per aquest vial i que permetin obrir-nos cap a altres rutes que es troben a l’interior del territori, a banda i banda de la carretera, i també connectar-nos en el futur cap a la costa i cap a l’Anoia, on hi ha les Vies Blaves. Podria ser una bona manera de generar mobilitat. És un projecte molt ambiciós que ens fa il·lusió perquè pot generar de retruc molta més connexió a tota la destinació, fet que ens ajudarà a posicionar-nos. Això se sumarà a altres projectes que ja tenim com la Via Augusta o el Penedès 360.

    Quins són els altres dos projectes que prioritzeu per aquest any?

    El segon és “Experiencias”, un projecte que liderem des del Consorci i al qual hi hem optat perquè som Ruta del Vi certificada a nivell espanyol.  Hem fet una agrupació amb 33 rutes del vi de l’Estat per optar a una subvenció dels fons Next Generation per a un projecte que ens  ajudarà en accions de promoció i màrqueting d’aspectes de digitalització de l’observatori enoturístic que tenim i en propostes més enllà dels nostres límits territorials. El tercer és una proposta basada en la digitalització, orientada a la realitat augmentada, per promocionar el turisme a través de les ampolles de vi. Consisteix en aprofitar les ampolles per explicar tot el que hi ha al territori.

     

    “Es farà un eix ciclable de 15 km al vial de la c-15  per donar un major ús a la carretera i seguretat als ciclistes”

     

    Les experiències a la nostra zona estan molt ben valorades.

    Sí, la digitalització està de moda, però el gran valor que tenim és el territori i la seva gent. Als turistes els seduim aquí. Moltes vegades els visitants no saben ben bé què es trobaran perquè encara generem aquest efecte wow i inesperat. Els nostres establiments obren les portes de casa seva i la gent s’hi sent molt  a gust, fet que dóna molta personalitat a l’oferta i es valora molt. Si a més hi afegeixes un paisatge que t’acompanya i una accessibilitat còmoda, molt a prop de Barcelona, tot suma. L’oferta que tenim i els serveis complementaris estan en un moment molt bo perquè hi ha moltes activitats als municipis que pots complementar amb les visites turístiques.

     

    “Volem aglutinar tota l’oferta turística familiar en un espai específic al nostre web perquè sigui més accessible”

     

    El turisme i l’oferta a la nostra zona ha evolucionat molt en els darrers anys.

    I tant. Fa 20 anys, el nostre territori va posar el focus absolut de creixement turístic en la creació d’una ruta del vi. Aquest eix va anar arrossegant tot un teixit empresarial i d’allotjaments rurals i va despertar que els municipis tinguessin una oferta ben estructurada, i de mica en mica, es va anar construint destinació. Per això es va crear Penedès Turisme, que és un gran paraigües que agafa una amplitud d’oferta turística molt gran. Ara es pot endreçar molt bé l’oferta i presentar-la el millor possible al visitant.

    Des del Consorci de Promoció Turística del Penedès voleu apostar més pel turisme familiar.

    El turisme familiar és molt exigent perquè has de complir les expectatives de viatjar en família, de gaudir de les activitats tots junts, i això no és tan fàcil, perquè has d’articular un producte que ha de ser compatible amb altres ofertes. Els municipis i els gestor de patrimonis culturals han estat capdavanters en aquest tipus d’activitats i les han dinamitzat. Nosaltres el que volem fer enguany és aglutinar tota aquesta oferta en un espai específic al web perquè sigui més accessible per a tothom, però serem molt exigents en les condicions a complir, perquè siguin reconegudes com a activitats familiars. Anem molt en la línia de Turisme de Catalunya, que vol treballar molt l’enoturisme i el turisme familiar, perquè així ens tenen en compte i podem generar sinèrgies.

     

    “L’oferta que tenim i els serveis complementaris que oferim  estan en un moment molt bo”

     

    També heu aglutinat el turisme de reunions en un mateix espai a la vostra web.

    Sí, aquest és un perfil molt específic que no podem aglutinar en tota l’oferta i ara es troba a la web sota el nom de Penedès Events amb tota la informació d’una seixantena d’empreses.

    Ara volem generar un club de producte al voltant d’aquest servei, perquè està generant interès i volem obrir-ho més perquè si algú té un teatre, un auditori, un castell, espais singulars que se sumin als que ja tenim poden ajudar a tenir una oferta més bona. És un tipus de públic molt interessant perquè sempre ve entre setmana, fet que desestacionalitza molt el turisme, fan despesa aquí i després sempre poden tornar a les nostres comarques.  

    Núria Sala Rius (Barcelona, 1977) és la directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès des de l’any 2010, ens on treballava des del 2002 com a tècnica en Turisme.
    Diplomada en Turisme per la Universitat de Girona, i amb un grau superior en Formació Professional Administratiu a l’Escola Institut Camprubí, també va realitar un postgrau en Direcció d’Empreses Turístiques per la University of Hertfordshire, impartit a l’Escola Universitària de Turisme.
    Les seves primeres experiències van tenir lloc l’any 1998, quan va formar-se com a agent de viatges a Viatges Marsans i a Ultramar Express. Deprés, des de l’any 2000 fins al 2002 va treballar a e-Dreams.
    Es definieix com a inquieta i curiosa, i amb ganes d’aprendre. Els darrers anys ha estat participant de formacions específiques en cursos i tallers d’especialització vinculats al turisme, la promoció, la comercialització, l’enoturisme i la comunicació, entre altres.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu