Mireia Juvé i Marta Milà
Empresàries del sector vitivinícola penedesenc
Dues reconegudes empresàries del sector dels vins i escumosos penedesencs, la Mireia Juvé, copropietària de les caves Pere Ventura Family Wine Estates, de Sant Sadurní d’Anoia, i la Marta Milà, gerent de Mas Comtal, d’Avinyonet del Penedès, van ser entrevistades fa unes setmanes al Vinseum de Vilafranca pel programa “Via Augusta” d’ETV-Terramar. Van explicar la seva visió sobre el sector i sobre la presència de les dones en els diferents àmbits que l’integren. També van parlar del futur, que veuen amb optimisme, sobretot per la presència de gent jove que està agafant el relleu dels seus avis i emprenent nous projectes que el revitalitzen.
Per començar, expliqueu-nos la vostra trajectòria i vinculació amb el món del cava
Marta Milà: En el meu cas, Mas Comtal és un negoci familiar i vaig créixer allà. El meu pare es va posar a fer vi al principi dels 80 i el meu avi havia sigut fundador de la cooperativa de Covides, així que sempre he estat involucrada d’una manera o altra en l’àmbit. A principis dels 90, amb la transformació dels cellers familiars i amb la idea de tornar a fer vins de casa, és quan em vaig començar a involucrar totalment en l’empresa.
Mireia Juvé: La meva vinculació també està relacionada amb l’aspecte generacional. Al final, el negoci del vi i el cava sempre té aquest vessant generacional i et sents amb la responsabilitat i el compromís de seguir allò que els avantpassats han iniciat. En el meu cas, el vincle amb el món del cava ve arran de la meva parella, en Pere Ventura. La seva família ja porta quatre generacions vinculada directament al sector. Des del moment que el vaig conèixer, em vaig sentir part del projecte, primer amb menor mesura i finalment amb una dedicació total. Ara mateix ja fa uns quinze anys que estic vinculada a l’empresa.
En l’actualitat, un dels temes rellevants que caracteritzen Pere Ventura és tema l’enoturisme…
Mireia Juvé: L’empresa neix més amb una vocació comercial i d’internacionalitzar la marca. És cert que quan fundem el celler ja hi ha moltes marques consolidades i conegudes i la intenció era intentar projectar bé el que ja estàvem fem. Personalment, vaig pensar que el millor camí per fer aquesta projecció era fer-ho de cara a fora. A partir d’aquí, hem realitzat una feina des de fa més de 30 anys amb una consolidació potent, en diferents mercats i amb un reconeixement exterior que potser encara no hem aconseguit aquí. El meu rol dins de Pere Ventura ha sigut, principalment, desenvolupar el vessant del turisme enològic, que s’enfoca cap a aquell turista internacional que visita el nostre país i que té una intenció molt clara de tenir connexió amb el món vitivinícola. Nosaltres posem les eines, creem el concepte i apliquem l’estil de treball per atendre aquest turisme.
“El negoci del vi i el cava sempre té aquest vessant generacional i ets sents amb la responsabilitat i el compromís de seguir allò que els avantpassats han iniciat”
En el cas de Mas Comtal, quin seria el vostre tret diferencial?
Marta Milà: Hem patit diverses evolucions. A principis dels anys 80, quan el meu pare va abandonar la cooperativa de Covides, la finca estava tota enfocada a les tres grans varietats: Macabeu, Xarel·lo i Parellada, que són les que es destinen a fer vins escumosos. En aquell moment, també es va apostar més per fer vins tranquils, amb un valor afegit i es comencen a substituir les varietats de Macabeu i Parellada, ja que no eren varietats de la zona on teníem la finca, per varietats negres, sobretot Merlot. Tot i això, també vam mantenir el Xarel·lo.
A principis dels 90 comencem amb l’elaboració d’un primer blanc, un primer negre i un primer rosat jove, que ens va ajudar moltíssim a fer-nos un lloc dins el mercat. Arribat l’any 2000, aproximadament, també comencem a elaborar vins escumosos amb la DO Penedès. Ara bé, a nosaltres sempre se’ns ha reconegut com a elaboradors de vins tranquils.
Quin creieu que és el moment actual de la dona dintre del món del vi i el cava?
Mireia Juvé: Jo crec que la dona sempre ha tingut el seu paper. Per exemple, històricament, sabem que, en períodes de guerra i postguerra, la dona havia hagut de donar el relleu en molts casos a l’home en les tasques del sector. La dona ha sigut històricament pagesa. Avui en dia, en la majoria dels cellers, les dones potser ocupem departaments on es treballa una mica més la sensibilitat i on es decideixen els storytellings o les estratègies de marca, conceptes que tenen una mica més a veure amb la part subjectiva del vi. En els quatre grans àmbits del món del vi: viticultura, vinicultura, elaboració i comercialització, hi ha presència de les dones, i crec que el més important és que la dona hagi aconseguit la llibertat de decidir allò a què vol dedicar a la seva vida i com la vol projectar professionalment. El valor de la dona és tan rellevant com el de l’home i la presència de dones pageses, dones tècniques o dones més creatives és molt destacable.
Marta Milà: Avui en dia en tots els diferents àmbits hi ha dones, i ho veig molt normalitzat. En l’àmbit comercial potser n’hi ha moltes més, però jo crec que és un àmbit força femení, ja que la comunicació sempre s’associa més aviat cap a nosaltres.
Com heu vist l’evolució de la presència femenina en el sector en els darrers anys?
Mireia Juvé: Tot s’ha igualat força. L’àmbit on hi havia més diferència era el tècnic, però la normativització dels estudis ha ajudat a contrarestar les diferències. En l’actualitat, hi ha la carrera d’enologia, a la qual hi accedeixen tant homes com dones.
“Els Joves tenen la il·lusió de fer coses bones i de fer bons productes, i això ens ajuda molt als cellers”
Encoratgeu a noies i dones a formar part del món del vi i el cava?
Mireia Juvé: Precisament, avui en dia veig viticultores que estan liderant grans projectes de viticultura. Els àmbits dins del sector són amplíssims, ja que hi és present la creativitat, els laboratoris, el medi ambient, la qualitat…
Marta Milà: També és crucial el tema administratiu dins dels cellers, però tothom acaba trobant l’àmbit on se sent més còmode. El més important és haver assolit nivells de llibertat per projectar-se professionalment. Actualment, hi ha moltes noies que estudien somilleria i crec que està molt normalitzat.
“El més important és que la dona hagi aconseguit la llibertat de decidir allò a què vol dedicar la seva vida”
De cara al futur, veieu optimisme al sector?
Marta Milà: Jo estic il·lusionada, ja que veig que hi ha una nova generació de gent jove al Penedès que està donant relleu a la que havia estat, segurament, la feina dels seus avis. Per tant, s’està intentant donar valor i transformar aquest raïm de les vinyes, dels avis, del qual els pares potser havien desconnectat.
Els i les joves tenen la il·lusió de fer coses bones i de fer bons productes, i això ens ajuda molt als cellers força consolidats a donar una imatge d’una zona dinàmica i oberta. Hem de ser optimistes perquè hi ha molta gent jove amb ganes de fer coses molt interessants al nostre voltant. També veig que, en l’àmbit de mercats en general, l’etiqueta del Penedès està agafant el caràcter d’una zona molt dinàmica, innovadora i diferent. Aquella etiqueta de zona de cava o de zona només de vi blanc està canviant cap a una cosa molt més fresca.
Mireia Juvé: Jo soc molt optimista. Personalment, crec que hem de continuar potenciant el vi escumós, ja que suposa el gran vi de la celebració a tot el món. Tothom, en moments feliços i de celebració decideix celebrar-ho amb una beguda de bombolles. Això em fa pensar amb l’optimisme que hem de tenir, perquè hi ha unes grans possibilitats de present i de futur.
Entrevista realitzada per Joan Enric Vidal al programa Via Augusta del grup ETV-Terrramar.
Transcripció d’Enric Vidal Mach.
Marta Milà Ràfols és gerent de l’empresa Mas Comtal d’Avinyonet del Penedès des de l’any 2010.
Va créixer entre vinyes i tractors a la finca. Del 1992 al 1995 va estudiar Enologia a l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell i Domènch d’Espiells, a Sant Sadurní d’Anoia, aleshores una formació professional de segon grau. També va cursar un mòdul de Grau Superior en Gestió Comercial i Marketing a la mateixa escola, focalitzat amb el sector del vi i els escumosos.
Posteriorment va estar 18 mesos a Alemanya, a la zona del Palatinat, en dos cellers diferents en un contracte de pràctiques. Una d’elles va ser Reichsrat von Buhl (celler membre de l’associació alemana VDP).
Des del 1998 es va sumar al negoci familiar d’elaboració i embotellat de vins tranquils i escumosos que el seu pare i el seu germà Joan van iniciar amb la collita del 1993, i a on realitza tot tipus de tasques.
Mireia Juvé Udina (Vilafranca, 1965) és cofundadora del grup Pere Ventura Family Wine Estates. Casada amb l’empresari Pere Ventura és mare de 4 fills.
La seva formació inicial va ser en l’àmbit de les humanitats. Llicenciada en geografia i història i diplomada en biblioteconomia i documentació, va fer nombrosos cursos i formacions relacionades amb la història i la cultura del vi.
La seva curiositat per aquest món es va despertar fa 37 anys, en conèixer al seu marit, amb qui va participar activament en la fundació, projecció
i expansió dels tres cellers- Pere Ventura, Can Bas Domini Vinícola i Mervm Priorati- i l’adquisició de les finques.
Amb els anys, la curiositat es va transformar en una gran passió i en un estil de vida.
Professionalment en un inici va compaginar la docència i els projectes d’àmbit cultural amb els del món del vi, però actualment es dedica íntegrament als cellers, on dirigeix diversos departaments.