“FIDEM dona suport i finançament a dones emprenedores”

    Queta Domènech Vidal
    Vicepresidenta de la fundació FIDEM

    Les dones cada vegada juguen un paper més important en l’emprenedoria. Per això, des de Fidem, Fundació Internacional de la Dona Emprenedora, els hi donen suport i referència abans de llençar-se a una nova aventura professional o fer créixer el seu negoci. 
    La penedesenca Queta Domènech va ser premiada per la fundació, i des d’aleshores, es va anar implicant cada cop més fins esdevenir-ne la vicepresidenta. També forma part de la comissió de valors, un aspecte en el qual sempre s’hi ha involucrat intensament.

    Quan vas entrar en contacte amb FIDEM?

    Des de la mort del meu marit, aviat farà 15 anys, em vaig comprometre amb la societat amb accions focalitzades a recollir fons per a la lluita contra el càncer i a projectes socials destinats a ajudar el món de la dona en diferents vessants. I va ser precisament FIDEM qui em va premiar per la meva tasca, i on vaig conèixer per primer cop la fundació. Després em vaig fer sòcia, i més tard, vaig entrar com a patrona i a la junta directiva.

    Quina és la seva tasca?

    FIDEM és una fundació internacional que va ser creada l’any 1996 per donar suport i finançar dones emprenedores que es troben limitades a l’hora de realitzar els seus objectius. Tenim mentores que les ajuden i guien perquè puguin tirar endavant els seus projectes. També volem potenciar la seva influència i visibilitat a la societat. 

    Quin tipus d’assessorament reben?
    Sobre diferents aspectes, entre els quals portar l’empresa, la tresoreria, com gestionar-la, on buscar ajudes, etc. No tots els projectes prosperen, però hi ha molts que sí que tiren endavant.

     

    “Volem convertir fidem en una eina per potenciar la influència i la visibilitat de la dona Als principals espais de decisió de la societat”

     

    Quin percentatge de dones són emprenedores?
    Actualment quatre de cada deu dones, i ho són en àmbits molt diferents. 

    Quin tipus d’activitats realizeu?

    Volem esdevenir una xarxa de negocis dinàmica. Per això fem trobades de networking i de formació, visitem empreses i fem moltes altres activitats, a més d’ajudar-nos entre nosaltres. També escoltem experiències d’empresàries per aprendre unes de les altres de diferents situacions.  Durant el temps de la covid, per exemple, es va fer una sessió d’una sòcia a qui li havia anat molt bé i una altra molt malament i vam comparar les diferències.  També vam impulsar l’acció “12 mesos, 12 valors”, en el qual cada mes una sòcia explicava un valor. La intenció era fer coses per  mantenir-nos connectades i no perdre el nostre vincle. A banda, vam impulsar Copersona, una associació per teixir una xarxa de col·laboració i suport per la corresponsabilitat social adaptada a les necessitats del segle XXI.  En aquesta xarxa hi intervenen 35 entitats de diferents àmbits. 

    Creus que s’ha avançat en la igualtat?

    Jo crec que sí, i hi ha molts homes que hi estan d’acord, però encara queda molt per fer, sobretot pel que fa als comitès de direcció de les grans empreses, que, en la majoria de casos, estan formats per homes. Encara hi ha un sostre de vidre força gruixut que s’ha de trencar.

    Es necessiten referents en molts àmbits per a les joves en el lideratge i el camí de l’emprenedoria?

    Sí, sobretot en algunes àrees més científiques i tecnològiques. Ara a FIDEM hem creat un mapa digital Referentsfemenins.cat, un espai de referència per a les futures generacions que va néixer en un principi per donar a conèixer les nostres 175 premiades al món. Es tracta d’un projecte amb el suport del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat consistent en un portal d’influència de les dones referents de Catalunya, amb l’objectiu de trobar-les i donar-les visibilitat. Aquest espai es vol anar ampliant i posar-se al servei de les escoles, instituts i universitats.

    Quines són les principals dificultats amb les quals es troben?

    Sobretot la joventut necessita una mica de guia perquè hi ha molta gent perduda. Nosaltres els expliquem tot el que necessiten. La maternitat també acostuma a ser un hàndicap en alguns 
    casos. Coneixem moltes dones que estan aparcant la maternitat pel seu negoci, perquè sinó no arribaran on volen arribar i això no pot ser. És un tema que s’ha de treballar encara molt perquè no hagin de renunciar a res.

    Però encara les baixes maternals les acostumen a agafar més les dones.​
    Sí, tot i que cada cop els homes també les van agafant. Aquest petit canvi també és important.  Depèn del càrrec que tingui cadascú, però es va veient que els homes es van implicant més i és important que sigui així, perquè hi hagi aquesta igualtat. Nosaltres no volem ser més que ningú, sinó iguals. 

    Quantes sòcies sou?

    Actualment tenim més de 150 sòcies. 

    I us distribuïu en diferents comissions

    Sí, tenim diferents comissions com comunicació, emprenedoria, legal o internacional. Jo estic a la de valors, que està formada per set dones. 

     

    “Moltes dones estan aparcant la maternitat per poder millorar en les seves feines i negocis”

    “Els homes cada cop es van implicant mes en la igualtat i això és molt important”

     

    Quin tipus d’activitats es fan en aquesta comissió?

    Recentment hem obert una càpsula que és una caminada solidària, i ara volem fer-ne una de cultura, en la qual organitzem esdeveniments. Cada dos anys fem un viatge per ajudar la dona a nivell internacional. Per exemple, vam fer dos viatges a l’Índia, a la fundació Vicenç Ferrer, on vam recollir 105.000 euros perquè vam impulsar un projecte molt important durant set anys que es deia “Dona a dona”, que consistia en què les dones tinguessin una casa a nom seu, perquè dispossessin d’un recurs  econòmic i no les fessin fora. Dos anys  després vam anar a la República Dominicana i vam ajudar una associació que es diu “Nous camins”. Cada sòcia que fa un viatge ha de fer una aportació de diners per impulsar el projecte que es realitza.  De cada projecte fem una llibreta personal de record. Aquest any hem donat tres beques a noies del Senegal que viuen a Catalunya i que estan estudiant una carrera i a l’octubre volem anar al país i ajudar a muntar corrals amb gallines perquè venguin els ous.

    La caminada solidària que vau fer a Sumarroca va aconseguir recaptar 8.000 euros.

    Sí, normalment es fa pel càncer de mama metastàtic, perquè s’ajuda a la investigació que es  realitza sobre la malaltia a l’hospital de la Vall d’Hebron. També cada any s’ajuda a una entitat i aquest any va ser per a la tasca que realitza Sor Lucía Caram al convent de Santa Clara de  Manresa per a les persones necessitades. Per això es van lliurar dos xecs, de 4.000 euros.

    Com uns financeu?

    A través de les aportacions de les sòcies, però també rebem subvencions com a fundació. 

    Quina relació teniu amb altres associacions i col·lectius?

    La nostra presidenta, la Joana Amat, s’ha implicat en moltes associacions des de l’ICO, ajuntaments,  fundacions, etc., perquè creiem que és molt important la col·laboració institucional i perquè la unió fa la força.

    També col·laboreu amb Respon.cat. En què consisteix?

    És una associació empresarial que vol implicar les empreses i les organitzacions empresarials més compromeses amb la responsabilitat social, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de la Responsabilitat Social Corporativa a Catalunya.

    A banda de FIDEM també estàs  implicada en altres associacions i entitats.

    Sí, estic a la junta de “People help” una associació de voluntariat internacional que ajuda les dones afganeses per treure-les del país i portar-les al Pakistan,  on volem muntar una escola. A més, soc padrina d’una família de Lleida de nou persones a qui ajudo en les gestions que necessiten. També estem creant una fundació que es diu “Rema contra el càncer”, que fan campionats internacionals, perquè a les dones que han tingut càncer de mama remar els va molt bé per reforçar el pit.

     

    Queta Domènech va ser CEO i presidenta de les caves Vallformosa de Vilobí del Penedès durant diversos anys i presidenta de la fundació per a la lluita contra el càncer, amb la finalitat de recollir fons amb diferents aspectes solidaris com caminades, sopars i premis, fins a la seva jubilació. Va formar part de la junta rectora del Consorci Hospitalari de de l’Alt Penedès durant cinc anys i va ser vicepresidenta de la Unió Empresarial del Penedès (UEP) fins que es va fusionar com una sola entitat amb la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP). 

    Va formar part de l’associació Talent Femení per ajudar al món de la dona amb un projecte social “Terra, Vina i Dona” per ajudar a dones maltractades i de la que també en va ser vicepresidenta. Actualment, forma part de FIDEM des de diverses vessants. En concret, n’és la vicepresidenta, forma part del patronat i del consell, de la junta directiva, així com de la comissió de valors. 

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu