“Vilanova té un gran potencial relacionat amb el mar i l’economia blava”

    Anna ribera i COS
    Regidora de Promoció Econòmica i Capitalitat, Empresa i Economia Social

    La Fira de Novembre, que se celebrarà del 10 al 12 de novembre a diferents indrets de la ciutat, ja és a les portes. Enguany hi haurà diverses novetats, entre els quals hi ha l’espai El batec del mar, ubicat a la plaça de la Vila, que esdevindrà l’epicentre de les activitats relacionades amb l’economia blava, per tal de donar a conèixer als vilanovins i als foranis tota l’activitat econòmica que gira a l’entorn del mar. Aquesta i altres novetats ens les detalla la regidora de Projecció de la Ciutat, Promoció Econòmica i Capitalitat en les properes pàgines.

    La de Vilanova és una fira multisectorial a cel obert, una de les poques que hi ha a Catalunya.

    Sí, és una fira que té 6,5 hectàrees i una superfície d’exposició  de 8.000 m2 en les quals hi haurà 141 estands i 34 carpes. Aquest any hi ha alguns expositors menys perquè hem hagut d’acotar els espais. Per això alguns s’han quedat fora.

    Quins són les principals novetats de la Fira de Novembre d’enguany?

    Una de les principals és que l’espai de la plaça de la Vila volem que sigui l’epicentre de l’economia blava, per recollir el llegat de la regata preliminar de la Copa Amèrica que vam celebrar al setembre a Vilanova. Volem donar a conèixer a la ciutat aquest llegat. Per això, a la plaça de la Vila hi haurà un itinerari on es veuran diferents subsectors de l’economia blava, des de la construcció naval, la innovació, el patrimoni relacionat amb el mar, la gastronomia marinera, la confraria de pescadors, el turisme de platja i de mar, etc. L’objectiu és conscienciar els ciutadans que Vilanova té un gran potencial relacionat amb el mar i que les empreses donen molts llocs de treball. També hi haurà moltes activitats que s’aniran succeint  a la plaça durant els tres dies.

     


    El recinte Firal té una superfície de 6,5 ha i els estands ocuparan gairebé 8.000 m2  

     

    Quins tipus d’activitats?

    El diumenge s’hi podran veure activitats relacionades amb els esports de la platja com el volei o el hàndbol. Seran espais efímers, on aniran passant coses, que s’aniran explicant a través de l’app i d’una pantalla gegant situada a la plaça.  

    Aquest any el tradicional Pòrtic de la Fira que es feia uns dies abans es farà el mateix dia de la fira i es reformularà.

    Sí, passarà a ser el primer dels actes de la fira, fins i tot abans de la inauguració oficial, que anirà a càrrec del conseller de Recerca i Universitats, de la Generalitat, Joaquim Nadal, i de l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz. A més, hem organitzat, conjuntament amb la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) tot un dia dedicat a temes d’economia blava. 

    En què consistirà aquest nou Pòrtic?

    Serà un espai de debat i reflexió que tindrà lloc al Teatre Principal en el qual diferents experts de la ciutat i també de l’àmbit català protagonitzaran una taula rodona sobre l’economia blava. Ho faran després de la ponència que anirà a càrrec de Lourdes Reig, vicerectora de Política Internacional de la UPC. A la tarda, de 18 a 20h, al mateix Teatre Principal, també hi haurà un espai de networking d’empreses relacionades amb l’economia blava, que explicaran què fan per veure si es pot establir entre elles sinergies de treball. Hi participaran una vintena d’empreses. La resta de dies de la fira, a l’Espai Negocis del teatre, també s’oferiran intervencions dels principals agents socioeconòmics i de l’ecosistema emprenedor local per abordar altres temes d’interès.

    Sembla que la fira s’expandeix.

    Sí, que hi ha els eixos més vertebradors, les rambles i la zona de Francesc Macià, però estem obrint altres espais com els de l’IMET, al carrer Unió, el Teatre Principal o el Museu del Ferrocarril, per visualitzar altres espais de la ciutat on es poden fer també activitats. 

    Quins altres espais hi haurà? També hi haurà un espai gastronòmic al mercat municipal, on s’oferiran diversos tallers de cuina i de maridatge, tant dissabte com diumenge de la fira.

    Un espai dedicat a Temps de Vi, que s’ubicarà a la plaça de les Neus, i al llarg de les rambles  Principal i de la Pau hi haurà parades d’entitats i expositors de venda. A la plaça Soler i Carbonell tindran lloc balls i activitats familiars. A Baix-a-mar hi serà l’espai de l’automoció, i a la rambla de la Pau; al voltant del monument a Francesc Macià, hi haurà l’espai FAC, que promou la Federació d’Associacions del Carnaval amb activitats vinculades a la promoció de la festa. Viu Comerç tindrà un estand a la rambla Principal i hi haurà cinc espais TECA, on hi seran totes les parades relacionades amb l’alimentació. També es farà una altra activitat nova que fa el Museu del Ferrocarril que es dirà “La ciutat de la infància”, on es faran tallers lúdics per a infants de 0 a 3 anys.  

    Una altra de les novetats d’enguany és l’espai Gira Feina. En què consistirà?

    És una acció que realitzarem amb la col·laboració de la Cambra de Comerç del Garraf, la regidoria d’Infància i Joventut de l’Ajuntament i l’Institut Municipal d’Educatió i Treball (IMET). Consistirà en un Speed Jobs Dating en el qual diverses empreses presentaran ofertes laborals, a les quals hi podran accedir els joves, per veure si casen l’oferta i la demanda.

    Que és el més complicat...

    Sí, sobretot en el cas dels joves. Com que hi col·labora l’IMET, es farà una selecció prèvia de perfils professionals que s’ajustin a les ofertes. Les entrevistes es faran el divendres al matí i duraran cinc minuts.  Alguns podrien  pensar que aquesta acció no lliga massa amb la temàtica de la Fira de Novembre, però la farem com una prova del que podria ser l’embrió d’una futura actuació. La nostra idea és fer una setmana o una fira de l’ocupació de cara a l’any vinent. Però ja ho veurem, perquè s’ha d’acabar de concretar.
    Abans parlava de donar a conèixer a la ciutat el llegat de l’economia blava. Creu que no hi ha prou consciència de la importància d’aquest llegat?
    Falta que la ciutat s’ho cregui, perquè sí que se’n parla, però crec que no es coneix. Hi ha moltes empreses que fan activitat econòmica a través de mar o com a reclam, com els esports nàutics, i la gent no sap  ni que existeixen. Per això creiem que els vilanovins no són conscients del potencial marítim que tenim.

     


    “La Fira va tenir l’any passat un impacte econòmic de 5,7 milions d’euros i un retorn de 18,58 euros per euro invertit” 

     

    Aquest protagonisme de l’economia blava va néixer arran de l’acollida de la regata preliminar de la Copa Amèrica?
    Sí, la Copa Amèrica ha ajudat als actors locals de la ciutat a conèixer-nos més, perquè fins ara mai havíem tingut un repte comú. La missió era la mateixa  per a tothom, que tot anés bé, i això va fer que es trenquessin diverses barreres. Ara hem vist que es poden fer moltes coses a l’entorn del mar. 

    Així en feu un balanç positiu? Perquè també hi van haver moltes crítiques respecte del seu impacte a la ciutat.

    Crec que ha estat positiva per les propostes i reptes a treballar que han sorgit arran d’aquest treball conjunt que comentava. Tanmateix l’impacte que va tenir va ser inferior al que ens pensàvem i esperàvem. Nosaltres vam treballar en base a unes projeccions de 30.000 persones que al final no van ser-hi. Tanmateix, els plans de seguretat i de mobilitat s’havien de fer per aquest número de persones, no per menys, per si de cas passava alguna cosa. 

    Quin és l’impacte econòmic de la fira?

    El de  l’any passat va ser de 5.757.110,45 euros. A partir de la xifra d’impacte econòmic total es calcula per cada euro de despesa quin és el retorn generat, que, en aquest cas, és de 18,58 euros per euro invertit. També es va generar una ocupació de 45,3 llocs de treball equivalents a temps complert.

    Quina despesa realitzen els visitants a la ciutat?

    L’any passat van fer una despesa de 3.467.019€.

    Quins són els sectors que van sortir més beneficiats o amb més vendes?

    Els espais TECA i  el de Temps de vi són els que tenen sempre més gent, perquè a tothom els agrada menjar i beure durant la fira, però també els restaurants es van omplir.  A més, com que la gent tomba molt, el comerç ven molt i el sector de l’automoció també ven força vehicles. 

    Quin és el  públic objectiu de la Fira de Novembre?

    El 67% dels visitants són de Vilanova i la Geltrú i 13% de la resta de la comarca del Garraf. D’altres indrets en venen molts pocs. 

    A part de la Fira, quins altres reptes o prioritats té la regidoria de Promoció Econòmica?

    Una línia que volem treballar força és l’emprenedoria, però no la inicial, sinó dels autònoms  amb empreses que porten tres o quatre anys de vida. La nostra voluntat és veure com les podem ajudar, perquè encara els costa consolidar-se i créixer i ho volem fer a través de cursos de mentoratge adreçats a Pimes, ja que les empreses grans ja se’ls poden permetre.

    Vilanova és molt emprenedora? En quin àmbit ho és més?

    Encara continuen sent més emprenedors en l’àmibt dels serveis, sobretot relacionats amb el turisme. Però també ens agradaria que es gestessin més empreses  relacionades amb la innovació. A més, a la ciutat tenim Neàpolis, que ens podria ajudar a fomentar aquest tipus d’emprenedoria. També col·laborem amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per incentivar les formacions en STEM. 

    Quin és l’estat de salut de les empreses de Vilanova?

    Crec que és bastant bo, perquè nosaltres estem visitant ara bastantes empreses i ens comenten que tenen potencial per créixer. Les que hem visitat fins ara són punteres en la seva activitat, i estan funcionant molt bé, però els costa trobar personal perquè el relleu generacional en alguns sectors més tècnics és complicat. Tanmateix, el gran problema del Garraf és la manca de sòl industrial, perquè les empreses necessiten créixer i no hi ha espai suficient per fer-ho.

    Per on podria créixer?

    Per l’Eixample, a prop de l’hospital, hi ha espai per créixer, però crec que ens hem de mirar  la comarca en global, no només Vilanova i actuar conjuntament.

      

    Anna Ribera és regidora de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú des de juny de 2023.
    Nascuda a Igualada el 12 de febrer de 1968, és llicenciada en Ciències de l’Educació i Filosofia. Ha ampliat els seus estudis amb dos màsters: Expert Europeu en Formació de Formadors i Intel·ligència Emocional.  També disposa d’estudis de Desenvolupament Local. 
    El juliol del 2009 fixà la seva residència familiar a Vilanova i la Geltrú, on va néixer el seu fill. A partir d’aquí la seva vida personal i laboral es desenvolupa a cavall de dues ciutats, Igualada i Vilanova i la Geltrú.
    Ha treballat a l’administració pública local, on ha exercit les següents funcions: directora d’Escoles Taller, cap d’àrea de Formació i Ocupació, tècnica en Desenvolupament Econòmic Local, cap d’àrea d’Empresa i Emprenedoria i coordinadora nacional de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees ACTE. 
    Ha format interns i internes de La Model i Can Brians.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu