“Volem que la ciutadania conegui la feina que fem al Consell Comarcal”

    Albert Tort Pugibet
    Vicepresident primer del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

    El portaveu del govern, vicepresident primer i president de l’Àrea de Plans Transversals i Comunicació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va presentar aquest mes el Pla d’Acció Comarcal (PAC) Alt Penedès 2024-2027. Un dels objectius d’aquest pla és aproximar el Consell Comarcal a la ciutadania, una tasca que es vol impulsar a través de diverses iniciatives que permetin visibilitzar tot el que es fa des de la institució. Sobre aquests i altres aspectes en parlem en l’entrevista. 

    És enginyer en informàtica i CTO en una multinacional. Expliqui’ns en què consisteix  exactament la seva feina.
    La meva feina principal és a l’empresa privada, com a CTO i responsable d’innovació a Espanya d’una de les marques d’un grup multinacional de consultoria informàtica, que opera a més de 100 ciutats i 15 països. A Espanya som 600 treballadors en diverses oficines (Barcelona, Madrid i Màlaga). Desenvolupem solucions amb tecnologia Microsoft i apliquem enginyeria de qualitat per validar que les aplicacions funcionin com s’espera (en diferents sectors, ja siguin bancs, aerolínies, asseguradores, etc.) Creem solucions personalitzades a partir de tecnologies existents i emergents per oferir resultats de valor a gran velocitat.

     

    Com compagina la feina amb la política?
    Dedico moltes hores a la feina, així que la política la deixo principalment per als vespres i els caps de setmana. També aprofito els dissabtes de bon matí per sortir a cavall i distreure’m.

     

    Al Consell Comarcal hi és des de la legislatura anterior, on va exercir com a conseller d’ensenyament. Ara torna a dur aquesta cartera i la de comunicació, dins de l’Àrea de Plans Transversals i de Comunicació, que presideix.
    Sí, la legislatura passada hi va haver molta feina. Per exemple, en l’àmbit educatiu, vam afrontar la licitació del transport escolar, de digitalització amb un nou programa de gestió de transport i de menjador, vam dinamitzar l’Escola de Música del Penedès (inclús durant la pandèmia amb creativitat), de la qual n’estem molt orgullosos perquè aquest curs hem arribat ja a 600 alumnes. Per tant, el juliol passat, quan es van distribuir les noves carteres, em feia il·lusió continuar la tasca que havia impulsat. Ara també cal posar el focus en explicar a la ciutadania què fa el Consell Comarcal en la seva globalitat. Per això la segona decisió va ser posar la figura del portaveu del govern per impulsar la comunicació.

     

    Quants alumnes utilitzen les beques menjador?
    Va variant perquè es gestionen beques durant tot el curs. Aquest curs n’hem gestionat més de 3.000 ja. Les beques les gestionem sempre seguint els criteris de la Generalitat i aquest any s’ha apujat el pressupost perquè amb els criteris actuals n’hi ha més del 100%.  Pel que fa al transport escolar, cada dia transportem uns 1.700 alumnes, la majoria de secundària, i uns 180 aprofitant places vacants per a ensenyaments postobligatoris (batxillerat i cicles formatius).  Cal tenir en compte que la cartera d’ensenyament és la part més important del pressupost, amb una dotació de més de 5 milions d’euros, i que només la gestió de les beques menjador i el transport escolar s’enduen gairebé tot el pressupost.

     

    Parlem del Pla d’Acció Comarcal Alt Penedès 2024-2027 que vau presentar aquest mes. Quants àmbits de treball i objectius estratègics té?
    El pla està format per 13 àmbits clau de treball i deu objectius estratègics, dels quals pengen una vuitantena d’accions. Els objectius són potenciar la transició energètica i el medi ambient; ser un agent clau per a la política territorial i la mobilitat; donar suport i fer xarxa amb els ajuntaments; contribuir a articular l’escut social, la igualtat i l’habitatge; gestionar els ajuts de menjador, el transport escolar i l’Escola de Música de l’Alt Penedès; articular la promoció econòmica, l’ocupació i el turisme de l’Alt Penedès; fer més eficient l’administració del Consell Comarcal; dinamitzar i assessorar sectorialment en joventut, gent gran, consum i habitatge; aproximar el Consell Comarcal a la ciutadania i la col·laboració institucional amb la resta d’administracions.

     

    Quines seran les prioritats?
    Un dels punts principals serà la transició energètica i el medi ambient i l’altre la nova seu dels Serveis Socials, que s’ubicarà a la Casa Jané, i que esperem inaugurar abans de l’estiu. En promoció econòmica, així com en d’altres àrees, la legislatura passada es va fer molta feina i ara hi ha d’haver un treball de continuïtat i d’ambició renovada, també relacionat amb la promoció turística. Aquí ja tenim el pla del Consorci de Promoció Turística, però donem suport a activitats per dinamitzar i posicionar la comarca.

     

    El grup d’ERC es va queixar de que no l’heu deixat participar i que s’ha assabentat per la premsa de la seva presentació.
    És normal que sigui el govern qui treballi amb les àrees del Consell i presenti el pla, i ara està obert el procés de participació. Si no haguéssim volgut participació l’hauríem portat a aprovació al ple de gener i això no estava contemplat, perquè es portarà al de febrer. El 25 de gener es va fer la presentació del Pla al Consell d’Alcaldies i es va enviar la documentació a tots els grups. Així que, si volen participar poden fer-ho i, de fet, esperem que ho facin. Cal serenor, tot requereix el seu temps. El Consell Comarcal ha de ser un espai en el que estem pel que estem, no volem debats estèrils. La queixa està bé, ara esperem la contribució.

     

    El pla pot modificar-se?
    I tant, és un pla viu, que podria canviar amb les aportacions que es realitzin i durant el debat previ a la seva aprovació al Ple. A més, segurament també evolucionarà durant la legislatura perquè poden aparèixer subvencions que facin canviar l’ordre de prioritats o generar noves iniciatives. Ara tenim una base del que volem fer. A partir d’aquí, tota l’evolució que es faci, benvinguda serà. Durant la legislatura passada es va intentar que l’ens no estés condicionat per la batalla política, com acostuma a passar en institucions superiors. Esperem que continuï així.

     

    Com valora el pacte entre el PSC i Impulsem-Junts?
    El pacte va funcionar molt bé durant la legislatura passada, per això vam voler reiterar l’acord, garantir l’estabilitat institucional i continuar amb el treball realitzat fins aleshores.

     

    Com voleu impulsar la comunicació del que es fa des del Consell Comarcal?
    Farem diverses iniciatives per tal de visibilitzar tota la feina que fem, perquè hi ha serveis com per exemple el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i sobre violència masclista, o el de mediació, o el de joventut, habitatge, Serveis Socials, Ensenyament, Serveis tècnics... (per posar només alguns exemples) en què es fa molt bona feina i amb professionals excel·lents i que no es coneix suficientment. Cal fer una feina de pedagogia cap a la ciutadania per facilitar l’accés als serveis. Hi ha serveis pels quals hi ha ciutadans que hi han de passar necessàriament, però altres, perquè tinguin utilitat i s’ hi pugui accedir, s’ha de saber que existeixen.

     

    Tanmateix, molta gent encara es pregunta de què serveix.
    El debat si el Consell Comarcal serveix o no d’alguna cosa crec que ja està superat, perquè la majoria de municipis no podrien dur a terme moltes polítiques sense el suport del CCAP. Seria molt difícil que cadascú tingués la seva pròpia escola de música, o que s’encarregués dels serveis socials bàsics, de les polítiques d’habitatge o de la teleassistència per a la gent gran, per posar només algun exemple, sense aquesta col·laboració. En la majoria de municipis això s’articula a través de convenis amb el Consell Comarcal, fet que implica una quantitat de treballadors important.

     

    De quants parlem?
    Tenim més de 170 treballadors, 61 dels quals són de Serveis Socials. Per això és important tenir un espai on es pugui atendre bé i que sigui independent, perquè així es millora l’atenció.

     

    Perquè no s’ha fet fins ara aquesta difusió dels serveis?
    Comunicació dels serveis sí que n’hi havia, però s’ha d’impulsar més i intentar-la organitzar perquè són molts els serveis que hi ha i un es pot perdre. Quan ens adrecem a les institucions mai sabem ben bé a quina porta hem d’anar a picar, per això volem explicar-nos bé. El Consell Comarcal ha de ser un espai institucional que es dediqui a fer comarca, a gestionar els projectes estratègics, l’assessorament i atenció que es dona a la ciutadania i el suport tècnic als ajuntaments. 

     

    Què vol dir “fer comarca”?
    En tota aquesta feina de planificació hem de ser molt conscients que no podem ser els del no a tot, fet que condueix a la paràlisi, hem de ser els del sí en equilibri i en condicions. Hem de generar oportunitats, preservar el paisatge, l’activitat vitivinícola i industrial. Però quan parlem de fer comarca, per a mi també és que tinguem un projecte d’Escola de Música comarcal que cohesiona el terriotri, buscant la interacció entre alumnes de diferents municipis. Els serveis socials bàsics, els alumnes que transportem, les polítiques d’habitatge coordinades, les de joventut, gent gran, promoció econòmica, etc., són fer comarca, no una altra cosa.  
    Això no vol dir que no haguem d’aplicar el sí en equilibri. En tema de la MAT el Consell Comarcal va presentar recursos  davant les administracions superiors, en col·laboració amb altres consells comarcals. 

      

    Albert Tort és enginyer en informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 2008), màster en Computació, i doctorat en Enginyeria del Software. Va ser professor de la UPC i actualment és coordinador d’un postgrau a la UPC School. És diretor tècnic i responsable d’innovació d’una de les marques d’una empresa multinacional de consultoria de tecnologies de la informació.
    Membre de l’executiva de la Federació Alt Penedès-Garraf des del 2004, actualment n’és el secretari. 
    És regidor de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca des de 2015, conseller del Consell Comarcal de l’Alt Penedès des del 2019, i portaveu del govern i vicepresident primer des del 2023.
    És cantaire de la Coral Laroc, col·labora amb l’associació d’Amants dels Cavalls Sant Antoni Penedès i ha participat anteriorment en diferents entitats i associacions locals i comarcals.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu