“Al sector tech, les empreses i el territori són els que s’han de vendre, no els treballadors”

    Josep Maria Vives Córdoba
    CEO de l’empresa Gestinet 

    L’empresa Gestinet, fundada l’any 1996 pel vilafranquí Josep Maria Vives, ofereix serveis informàtics, d’internet, seguretat i consultoria tecnològica a tota Catalunya des del cor del Penedès. A principis d’any es va traslladar a un edifici d’oficines de cinc plantes i 2.250m2 a Vilafranca, que vol esdevenir un hub d’empreses i startups. 
    Amb ell hem parlat dels projectes de futur de l’empresa, de les necessitats formatives, empresarials i del mercat actuals  i de què cal fer per millorar la situació que fa anys que s’arrossega de manca d’encaix entre l’oferta i la demanda en l’àmbit laboral, entre moltes altres qüestions.

    Com va néixer Gestinet?
    Vaig començar fa 26 anys, quan en tenia 21. No existia ni Google llavors. Estava al centre de Vilafranca, venent pàgines web per la ciutat sense gaire èxit, perquè ningú sabia del que li parlava. Fins que, després d’un temps, les empreses van començar a interessar-se i a introduir-se en aquest món. Amb els anys i la confiança dels clients, Gestinet va anar desplegant una sèrie de serveis tecnològics, com manteniment informàtic, seguretat informàtica, SEO/SEM, desenvolupament a mida, marketing digital, telecomunicacions, etc. 

    Què us diferencia?
    Nosaltres oferim un important catàleg de serveis a internet i tecnològics. Així aconseguim que el client, amb un sol proveïdor, pugui tenir controlats i ben gestionats aquests àmbits tant importants i essencials per a qualsevol empresa avui dia. Per aconseguir això, però, cal oferir serveis amb màximes garanties i fiabilitat, i nosaltres hem invertit molt en aquest sentit, per aconseguir aquesta excel·lència. 

    Quins són els vostres competidors?
    Són empreses informàtiques catalanes a partir de 40 treballadors, i cada vegada més, nacionals. A la comarca hi ha poques empreses semblants pel sector i tipologia, són molt més petites, i sobretot de nínxols concrets, com per exemple autònoms que fan serveis informàtics, o pàgines web o petites agències de marketing. Per això vam considerar important diferenciar-nos, especialitzar-nos i desplegar un catàleg de serveis molt tecnificats, qualificats i amb molt de valor.

     


    “Hi ha manca de talent tecnològic al territori i bona part se’n va fora, Malauradament. 
    Barcelona és el centre que ho polaritza tot”

     

    Quins perfils professionals cerqueu o creieu que falten?
    Hi ha mancança de talent tecnològic al territori, i bona part se’n va fora, malauradament. Barcelona és el centre que ho polaritza tot. Després hi ha la primera anella metropolitana i la segona, la del Vallès, que són zones molt potents en aquest àmbit. El Penedès es troba a la tercera anella, però no per això, és menys important. A una empresa que vulgui millors preus en lloguer d’oficines, un talent que no li surti tan car i un estil de vida personal més tranquil i saludable, potser li surt a compte traslladar-se a la nostra comarca. El que cal és donar-ho a conèixer,  perquè tots aquests actius són essencials avui dia per a qualsevol empresa, i el nostre territori aquí hi té molt a dir.

    Les empreses tecnològiques poden veure el Penedès com el seu lloc perfecte?
    Sí, el Penedès és un lloc perfecte per viure i treballar per a tot el món, però sembla que això només ho sabem nosaltres. La comarca és una taula que té tres potes importants: el sector vitivinícola, el turístic, el logístic, i si se li afegeix una pota més, que és la tecnològica; potser d’aquí a uns anys ho agrairem, perquè les altres potes potser es van debilitant. És prioritari comptar amb aquest àmbit que aporta benestar, treball digne i futur, que a més, és complementari amb qualsevol altre àmbit. Amb aquest argument i convicció, nosaltres vam decidir quedar-nos definitivament a l’Alt Penedès, convertint-lo en la nostra seu central, per poder créixer i expandir l’empresa a nivell nacional. De fet, ja oferim serveis a Madrid i la Comunitat Valenciana. 

    Quins al·licients s’ofereixen als treballadors perquè es quedin aquí?
    Aquí tens un estil de vida per als teus treballadors molt més accessible, amable, tranquil i saludable que no haver de moure’t per Barcelona o haver d’anar fins allà amb el transport públic, que és criminal. Aquest fet provocarà en el futur que, en comptes de moure els treballadors, es moguin les empreses cap a on hi ha el talent, i aleshores tindrem una dinàmica molt més constructiva o òptima per poder créixer com a empresa i desenvolupar-te, que és el que estem fent nosaltres.

     


    “LA COMARCA ÉS UNA TAULA QUE TE 3 POTES IMPORTANTS. LI FALTA LA POTA TECNOLÒGICA, i GESTINET ÉS EL REFERENT EN AQUEST SENTIT”

     

    És curiós que ara hagin de ser les empreses i el territori els que es “venguin” i no els treballadors.
    Sí, tot ha canviat molt respecte de fa uns anys, sobretot en perfils tecnològics de nivell. Tanmateix, cal tenir en compte que un perfil jove no és un perfil tecnificat ni expert. Quan vas a treballar a la “selva” com pot ser Barcelona, t’agafen per conveni, i encara gràcies. En canvi aquí, si saps demostrar que pots tenir bona projecció, ja tens un valor molt important i amb menys competència, pel que aquest talent es revaloritza més ràpid que a d’altres llocs amb més intensitat. A Barcelona o al Vallès hi ha molta més competència, per tant, allà segurament una persona amb talent haurà de demostrar-ho més per poder destacar. En canvi, aquí aquest mateix perfil és més valorat, i per tant, pot exigir millors condicions. 

    Vau impulsar la construcció de l’edifici Gestinet al barri de la Girada, un hub d’oficines als afores de Vilafranca. Què us va dur a prendre aquesta decisió?
    És una inversió que portàvem anys treballant. Realitzar aquesta construcció ha volgut dir fer-nos grans, fer un pas de gegant, i fer-nos encara més visibles i accessibles per a tothom. Amb tants anys, tenim l’experiència, uns serveis d’alt nivell i valor, i ens estem desplegant constantment amb nous serveis, departaments, etc. Només ens faltava el continent per reafirmar-nos com a referència en el nostre àmbit.

    Què caracteritza l’edifici respecte de la resta?
    És un edifici emblemàtic, amb uns serveis tecnològics d’alt nivell, com la fibra òptica i d’altres detalls que el fan diferent i millor a la resta. També la seva ubicació és estratègica, perquè és l’únic punt de Catalunya on s’uneixen l’AP-7, l’N-340 i la C-15.  A més estem a Vilafranca del Penedès, on hi ha un bon estil de vida.

    El projecte va suposar una inversió de més de 6 milions d’euros, una aposta arriscada. Quan es podrà rendibilitzar?
    Comptàvem amb una inversió inicial de 4,8 milions per fer totes les plantes, i al final per la casuística de la promoció, la pandèmia de la covid-19 i d’altres factors importants com la guerra a Ucraïna i la pujada de preus, la inversió final es va disparar. Per sort, la nostra empresa, amb tants anys de vida, ha pogut fer front i tirar endavant tota la promoció.

    Quin és el perfil dels treballadors de Gestinet?
    La mitjana està entre els 25 i 40 anys.  Però més que l’edat, el que compta són els estudis, l’experiència i la professionalitat. Nosaltres agafem com a mínim estudiants de grau superior CFGS, i a partir d’aquí l’edat és relativa. La formació ja et marca un mínim d’edat o de saber estar en una feina, valorar-la, saber tractar amb el client, etc. Comptem amb treballadors que ja porten molts anys amb nosaltres, de fet som una empresa interessada en perfils professionals estables i fiables, pel que fugim d’inestabilitats, aventures temporals, formats freelance, o autònoms. Tot l’equip de Gestinet són treballadors de la casa. 

    Heu notat alguna millora en l’àmbit formatiu pel que fa a la demanda i necessitats empresarials?
    En l’àmbit públic no. Jo mateix vaig parlar fa un temps amb tutors de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca per intentar fer el DAW (Desenvolupament d’Aplicacions Web), ja que té molta demanda al mercat laboral, però no va arribar a bon port, i els van permetre fer el DAM, que és multiplataforma, però més limitat, amb menys demanda. Aleshores em vaig trobar que l’Escola Montagut de Vilafranca volia fer un grau superior i em van demanar consell. Jo els vaig comentar que impulsessin el DAW, perquè no n’hi ha cap més al Penedès, només a l’institut Joaquim Mir de Vilanova, i al jovent d’aquí li interessa aquest grau per la bona acollida al mercat laboral.

    I ho han fet?
    Aquest curs l’inicien. El que el diferencia dels altres és que és híbrid, entre l’escola i una empresa privada, Gestinet. Els alumnes vindran aquí i veuran quina és la dinàmica d’una empresa, faran algunes assignatures amb treballadors nostres. Es podria considerar com una mena de formació dual, o fins i tot molt més que això.  Jo no conec enlloc més on es faci, i nosaltres hi estem molt implicats, perquè si vas veient com evolucionen els alumnes del grau superior, aquí tens una cantera de proximitat per captar el propi talent.

     

     “EL PENEDÈS TE UN ENORME ATRACTIU SI LES EMPRESES FAN VALDRE L’EQUILIBRI QUE S'HA DE TENIR ENTRE LA VIDA PERSONAL I LA PROFESSIONAL”

     

    Creus que aquesta entesa formativa entre instituts i empreses privades es podria extrapolar més a la vegueria del Penedès?
    El problema és que són alumnes joves, i alguns es podrien arribar a perdre pel camí, si venen d’instituts més llunyans com Vilanova i la Geltrú o el Vendrell. Aquí, a Vilafranca, hem pogut establir aquesta sinergia perquè hi ha molta proximitat entre l’escola i l’empresa. Cal tenir vista, i des dels centres, generar talent cap a les necessitats reals del mercat. No és just per al jovent que s’esforça per aconseguir acabar el seu cicle formatiu de grau superior o enginyeria, després trobi que les oportunitats al mercat laboral no compleixen amb les seves expectatives. 

    Aquesta és una queixa recorrent al territori.
    Per això les pràctiques a les empreses del grau o d’una enginyeria són un bon mètode per captar talent nou i poder-lo projectar des d’un inici. Et permet saber amb antel·lació quina actitud i aptitud té com a professional. Per a nosaltres, un bon símptoma que anem pel bon camí com a empresa referent és que les escoles de cicles formatius de grau superior i universitats de Barcelona i de la primera i segona anelles metropolitanes, ens proposen els seus alumnes per fer les seves pràctiques aquí. També ens adonem que són els mateixos alumnes que demanen venir a la nostra empresa, tot i la distància i l’esforç que això suposa. Per nosaltres, arribar a aquest punt és tot un èxit.

    Josep Maria Vives (Vilafranca del Penedès, 1975) és conegut per la seva vinculació i estima pel nostre territori, és el CEO de l’empresa tecnològica Gestinet Internet Informàtica, ubicada a l’Avinguda Ronda de Mar de Vilafranca.
    És el president de l’associació Startups Penedès, que té l’objectiu de promoure i potenciar les iniciatives en models de negoci online i desenvolupar idees i propostes en aquest sentit, amb la finalitat de convertir-les en models de negoci reals, sòlids i amb garanties d’èxit.
    Actualment és també el secretari general de Sinergia Catalunya, la coordinadora d’associacions TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació) de Catalunya.
    Gestinet és l’empresa més gran en el seu àmbit del Gran Penedès, donant cobertura amb els seus serveis a Catalunya, Madrid i la ComunitatValenciana. Actualment té 40 treballadors i una facturació de 4M€ el 2023, amb previsió d’arribar als 5M€ aquest 2024.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu