“Volem traslladar tot el potencial de la cambra de Comerç a les territorials”

    Ferran Andreu Escofet
    President de la delegació territorial de la Cambra de Comerç a l’Alt Penedès

    L’empresari sadurninenc Ferran Andreu va ser nomenat, a principis de febrer, president de la delegació territorial de la Cambra de Comerç de Barcelona a l’Alt Penedès en substitució del cavista Ramon Giró, que va ocupar el càrrec durant l’últim mandat. 
    Andreu combina més de 25 anys d’experiència en el món empresarial especialment vinculada al sector vitivinícola i a la transformació digital, amb un destacat perfil social vinculat a la cultura i l’esport. 

    Com li va arribar la proposta de ser delegat territorial de la Cambra de Comerç de Barcelona a l’Alt Penedès?

    Va ser una proposta de la vicepresidenta segona de la Cambra de Comerç de Barcelona, Martina Font, a qui conec des de fa temps. M’ho va suggerir quan vaig deixar la presidència de l’Ateneu Agrícola i del Noia Freixenet. La proposta em va agafar una mica per sorpresa, però m’apassiona el món de la gestió, i de seguida em va il·lusionar molt i vaig decidir entomar el repte de servir a una entitat com és la Cambra de Comerç de Barcelona.

     

    Quins són els seus principals reptes?

    Crec que hi ha molta feina per fer al Penedès i que la Cambra de Comerç de Barcelona pot ajudar al creixement econòmic del territori. M’agradaria poder desplegar-hi tot el potencial de la Cambra de Comerç. El nou comitè executiu, que va prendre possessió el setembre de l’any passat, té la ferma voluntat de reforçar la part de territoris i donant molta més identitat a les delegacions territorials. Hi ha territoris on la Cambra està molt implantada, com a Osona, els dos vallesos o el Maresme, però al Penedès encara no hem desplegat tota la seva capacitat, per això estem parlant amb altres institucions i entitats per convergir en sinergies pel desenvolupament del territori. Ja ens hem reunit amb representants de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), SECOT, i amb l’Ajuntament de Vilafranca, amb qui ja hem establert importants punts de trobada, entre d’altres. Una bona mostra és el resultat de la col·laboració que hi va haver en l’organització de la Fira de les professions Èxit, on a més vam tenir una notable presencia participant en la primera edició al Penedès del Girafeina, dins del programa del PICE.

     

    “Estem treballant i buscant sinergies amb altres institucions, associacions i organismes”

     

    Al Girafeina hi van participar més de 500 persones.

    Sí, estem molt satisfets de la contribució a posar en contacte una oferta i demanda tant important. En un matí vam tenir 550 visitants que van fer 725 entrevistes per 120 ofertes de feina. Dels participants, 225 tenien més de 30 anys, una dada que ens va sorprendre. El Girafeina no només està adreçat als joves, sinó també a aquells que tenen intenció de fer un canvi a la seva situació laboral pel motiu que sigui.  Així, doncs, hi van participar no només  joves, sinó també altres persones que també volien tenir l’oportunitat de fer entrevistes i poder accedir a noves oportunitats en el món laboral.

     

    Quin sectors estaven més representats?

    Hi va haver empreses representant a la majoria de sectors de la indústria, els serveis, vitivinícola, sector sanitari, etc. Va ser prou heterogeni i alhora transversal. Estem molt satisfets del repte que va suposar que la primera edició del Girafeina a Vilafranca fos un autèntic èxit. L’espai era magnífic i tot va anar molt bé perquè tot el treball que durant mesos va fer l’equip tècnic de la Cambra, pogués lluir el dia del Girafeina. De fet, ja tenim propostes i idees noves per millorar-la de cara al futur. M’agradaria destacar el treball que es va fer conjuntament amb l’Ajuntament de Vilafranca. Un magnífic exemple de col·laboració que va acabar transformant-se en una fira amb tant d’èxit, és extraordinari.

     

    La col·laboració público-privada és cada cop més habitual.

    És absolutament necessària i la Cambra de Comerç, com una entitat de dret públic, ha de contribuir a generar sinergies en aquest àmbit. A més, cal destacar que aquesta manera de col·laboració entre diferents organitzacions, posa de manifest la necessitat que hi ha de formació d’alt valor al territori. Un clar exemple és la Universitat de Vic, que dinamitza la comarca d’Osona, amb un important impacte econòmic i d’atracció de talent i empreses que necessiten de personal qualificat que han d’incorporar per poder créixer i ser més competitives. Un dels reptes prioritaris al territori ha de ser créixer en l’oferta en capacitació professional, l’emprenedoria i l’acceleració de projectes.

     

    Una demanda habitual a la comarca de fa temps.

    Totes les empreses, en qualsevol sector, necessiten aportació de talent, d’innovació i de recerca. Aquests són un dels focus que ens agradaria poder incidir perquè creiem que cal crear un ecosistema d’emprenedoria i d’aportació de valor al conglomerat d’empreses del Penedès. Tanmateix, aquesta feina no la podem fer sols, sinó que l’hem de fer entre tots els organismes i institucions del territori. Des de la Cambra de Comerç estem disposats a participar en l’acompanyament de l’espai d’innovació que el Penedès necessita.

     

    Veus viable que el talent es quedi aquí?

    Tenim una oportunitat. Per a mi és un motor econòmic. Hem de poder donar una oferta als estudiants, des de màsters fins a una formació professional harmonitzada amb les necessitats de l’empresariat, que és una de les potes de preocupació de la Cambra. Facilitant aquesta formació es redueix la mobilitat dels estudiant, s’atrau inversió o com a mínim no marxa, etc. en definitiva s’incrementa de forma important l’activitat econòmica.

     

    “Totes les empreses necessiten aportació de talent, innovació i de recerca”

     

    Creus que l’FP arrossega encara  la imatge negativa del passat?

    No, no, ans al contrari, Hi ha una àmplia i molt bona preparació en l’àmbit de la Formació Professional i sobretot una important necessitat de professionals. La incorporació de la formació dual, ha permès dotar d’una experiència pràctica als estudiants que és molt valuosa per ells i per les empreses. És un bona manera d’accedir al món laboral així com que les empreses contactar, formar i incorporar als professionals que els hi cal.  La Fira de les Professions Èxit va permetre acostar les necessitats de les empreses als joves estudiants alhora que aquests van poder, en força casos, descobrir ocupacions que no coneixien o si més no, formes diferents d’aplicar coneixements i per tant ajudar-los a definir, una mica més, la seva possible trajectòria professional.

     

    Quines altres prioritats teniu a mig i llarg termini?

    Un altre àmbit que ens sembla prioritari des la Cambra de Comerç de Barcelona és del comerç. De fet, hem incorporat al consell de la Cambra una persona amb una important trajectòria professional en aquest àmbit i forma part de l’associació de comerciants Vilafranca Activa. Hi ha experiències i iniciatives dins de la Cambra de Barcelona orientades només a aquest sector. El nostre objectiu és acostar-nos per acompanyar en el possible a les organitzacions comercials comarcals i veure com es poden vehicular experiències exitoses que s’han fet a altres poblacions catalanes.

     

    Quin tipus d’experiències? 

    Des de la Cambra de Comerç de Barcelona hi ha a disposició del comerç tot una sèrie de programes per al seu impuls. Des de la gestió de bons de comerç fins a assessorament tècnic i suport als plans d’actuació de dinamització comercial orientat a associacions de comerciants.

     

    Ferran Andreu és propietari de Nouglobal Advice i participa en projectes d’emprenedoria i empreses startup. És graduat social, tot i que ha derivat la seva trajectòria professional cap el món de les finances, els recursos humans i el management. Ha ocupat càrrecs directius a J&C Prime Brands (Juvé & Camps), Innovi, el clúster vitivinícola català, Serveis Mèdics Penedès i Grup Giró Soler. Ha participat activament amb rellevants projectes de recerca i innovació en el sector vitivinícola i s’ha especialitzat en l’àmbit de la transformació digital. 
    És el president de la delegació territorial de l’Alt Penedès de la Cambra de Comerç de Barcelona des de febrer de 2024. Durant sis anys va ocupar la presidència de l’Ateneu Agrícola de Sant Sadurní, i també va ser president del Club Esportiu Noia Freixenet, a més de presidir l’associació espanyola de clubs d’hoquei patins. També va ser membre fundador de l’associació europea (EHCA).

     

    Ja és a la venda el número 149


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu