Paolo Miceli

    Paolo Miceli

    PAOLO MICELI
    Director general de Finca La Gramanosa  

    "Les Oliveres d'Avinyonet produeixen un dels millors olis del món"

    PE 59 | L’Alt Penedès és una zona reconeguda pel seu vi i el seu cava. Potser en breu també ho serà pel seu oli. Ho reivindica una de les empreses d’Avinyonet del Penedès, Finca La Gramanosa, que produeix un dels millors olis d’oliva del món. La companyia que presideix Mauricio Botton ha recollit, en els darrers mesos, una important collita de guardons de nivell mundial, la recompensa a moltes dècades d’esforç, una de les claus que no es cansa de repetir el Paolo Miceli, un dels artífexs dels èxits de la companyia.

    Redacció | Cristian Mestres.- A quin premi dóna més valor?
    Potser al Mario Solinas, que lliura el Consell Oleic Internacional. Segons el meu parer, és el premi dels premis.


    Paolo Miceli és el president i soci fundador de l’agència IT Comunicación Barcelona i el director general de  l’empresa La Gramanosa des del 2013. També va ser director general d’Acero Media Planning.


    PREMIS A L’OLI D’OLIVA DE FINCA LA GRAMANOSA
    Premi a la qualitat Mario Solinas

    Premio Il Magnifico

    Los Ángeles International Olive Oil: medalla d’or en arbequina i bronze a picual

    Premi Internacional de Grècia Athena: medalla doble or amb Picual, Or amb Arbequina, Millor oli espanyol presentat i millors varietats picual i arbequina

    Què el fa tan important?
    El procés de concurs mateix. Tots els aspirants han de disposar d’un dipòsit mínim de 5.000 litres d’oli de qualitat, que el notari segella quan recull la mostra.
    Aquesta ampolla surt de la finca identificada amb un número de sèrie, sense nom, de manera que es garanteix l’absolut anonimat. A l’hora de fer el tast, el panell de cata no està condicionat.

    Quantes empreses competeixen?
    En tots els concursos participen un mínim de 250 productors. Aquest, en particular, reuneix a prop de 400.

    A més d’aquest guardó, comencen a rebre reconeixements de països com Itàlia o Grècia...
    Això és especialment important, perquè parlem de països amb molta tradició. Podem dir que, ara per ara, estem dins les tres o quatre millors empreses a nivell espanyol en qualitat, i som segurament la millor de Catalunya.

    Però el seu president encara mira més amunt, cert?
    Volem fer el millor oli d’oliva del món. En els darrers tres anys creiem haver demostrat que perseguim aquesta fita seriosament. Potser sona contundent, perquè ser “el millor” és un valor subjectiu, però en tot cas volem convertirnos una empresa de referència mundial, i ja gairebé ho hem aconseguit.

    Quina és la clau?
    La feina feta en els darrers 20 anys. La nostra almàssera és una de les millors del món, i els ajustaments a nivell d’equip ens han donat l’impuls definitiu. Fins fa poc teníem un bon cotxe i ens mancava un bon pilot. Ara tenim totes dues coses.

    Qui és el pilot?
    Són dues persones; italianes. Per a nosaltres, els italians, l’oli és com el vi a França: duem molts anys d’avantatge en el treball del producte. De fet, les empreses líders d’aquí tenen un almasserer italià. A Espanya, primer productor mundial, hi ha poques empreses dedicades a la producció d’oli de qualitat en relació a la producció total.

    On és la diferència respecte a Itàlia?
    Els italians produeixen la meitat que nosaltres, però la pràctica totalitat de la seva producció és d’oli de primer nivell.
    El seu preu del producte a granel és de, com a mínim, de 6-7 euros/litre, un valor que no és cosa de màrqueting; ells apliquen processos destinats a incrementar la qualitat, tècniques no precisament econòmiques, però que permeten gaudir d’un bon producte final. Nosaltres hem seguit aquest camí.
    Quins processos segueixen?
    Hem avançat la collita un mes i mig, la filtrem tota, treballem en fred… No existeixen camins curts per arribar als resultats, aquesta trajectòria és sempre molt complexa i costosa.

    Quin paper juga la tecnologia?
    A diferència del que pugui succeir en altres àmbits, en el món de l’oli la innovació ho és tot. L’oli de qualitat té molta tecnologia al darrere.

    Com pot ser això?
    Si fas caure l’oliva seguint el mètode tradicional ja estàs fent malbé el fruit. Si toca a terra, s’embruta; si esperes molt de temps després de recolectar-lo, fermentarà; i si no el processes a la temperatura correcta perdrà característiques organolèptiques. És un món de matisos, i cadascun aporta o treu alguna cosa.

    Com és la seva producció?
    Tenim repartides les nostres 87.000 oliveres entre Tarragona i Avinyonet, i aquest any hem descobert que l’oli d’aquí és fins i tot millor. Els premis que guanyem provenen, tots, d’oliveres de la finca d’Avinyonet, on hi ha 70 hectàrees i unes 19.600 oliveres.
    Podem dir, doncs, que alguns dels millors olis del món surten de casa nostra.

    Existeix una clau de la superior qualitat de l’oli d’Avinyonet del Penedès?
    Potser una d’elles és la qualitat del terreny. La història diu que en aquesta zona s’havien cultivat oliveres, però la vinya va esdevenir més rendible, i per això avui domina massivament. Si això no hagués succeït, possiblement avui el Penedès seria una zona de referència en oli de qualitat.

    Quants litres produeixen les oliveres d’Avinyonet?
    Uns 30.000, que podrien ser molts més si disposessim, com a Tarragona, de rec artificial. Ara bé, potser també l’absència d’aquest element repercuteix positivament sobre la qualitat final, perquè enriqueix els matisos de gust.
    Quin percentatge del seu oli es ven aquí i quant més enllà de les nostres fronteres?
    El 80% de la nostra producció s’exporta, principalment a Itàlia, Japó, França i Estats Units. El mercat local ha de reconèixer encara el valor afegit del producte, tot i que és una de les nostres prioritats revertir aquesta situació.

    I què hem de canviar nosaltres?
    El pas que ha de fer l’oli és el que s’ha fet amb el vi. Fa uns anys primava la quantitat sobre la qualitat entre els productors, i en canvi ara mateix es signen uns vins que poden competir amb els millors del món. Això mateix està començant a passar amb l’oli, i estic segur que en 10 anys només produirem i consumirem oli d’excel·lència.

    On podem trobar els seus productes?
    A la finca d’Avinyonet disposem d’una botiga amb venda directa a uns preus més econòmics que els que posem a la nostra distribució. Creiem que si la gent es pren la molèstia de venir a visitar-nos, cal agrair-los aquest gest.

    Excel·lència, qualitat... El seu discurs mostra molt del que deu significar treballar amb el senyor Mauricio Botton…
    És una persona que ha enfocat la totalitat de la seva la vida cap a la qualitat, una cultura que ha transmès a tot allò que ha fet en aquestes finques. Nosaltres no hauríem arribat en cap cas a aquests resultats en tres anys sense el treball previ ni les inversions de les dècades anteriors fetes per Mauricio Botton. És una persona molt exigent, però sempre a partir d’uns valors. Demana molt, però alhora dóna també molt de reconeixement i suport.

    I això farà també amb el cava, veritat?
    Les seves indicacions són clares: “Vull tenir el millor celler i produir un dels millors caves del Penedès”. Veurem si podem fer el millor, però s’estan fent tots els passos per aconseguir-ho.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu