MARTÍ SOLÉ I BORDES
President de les fundacions Pinnae, Inglada Via i Mas Albornà
“La fusió de BMN i Bankia ha perjudicat els accionistes minoritaris"
PE 68 | La Plataforma en Defensa dels Accionistes Minoritaris de BMN, encapçalada per la Fundació Pinnae, estudia accions legals contra el procés de fusió de Bankia i BMN per infracció del dret de la informació i per lesió dels seus interessos. Per aquest motiu, el president de la Fundació Pinnae, Martí Solé, va reunir-se el 18 de juliol amb el president de BMN, Carlos Egea, per parlar sobre el valor de les accions acordat entre les dues entitats i per traslladar-li el malestar dels accionistes minoritaris sobre aquesta qüestió.
Redacció | Olga Aibar.- Què li va dir al president de BMN sobre la fusió durant la reunió que van mantenir?
Em va donar explicacions sobre la situació que ens havia dut fins a on som ara, però jo li vaig recordar que a mi els meus patrons, la Generalitat, que ens supervisa, i la societat del Penedès em demanaran explicacions, i jo no puc respondre dient que el president del banc em va dir això o allò. Està molt bé que m’ensenyi estadístiques de com cotitzen els bans a Europa, però la documentació oficial que jo tinc, d’això no me’n parla. Únicament em remeten als balanços consolidats a 31 de desembre de 2016, que és com no dir res o em diuen conclusions molt diferents.
Martí Solé i Bordes (Vilafranca del Penedès, 1958) té una destacada trajectòria en el món del dret i una reconeguda sensibilitat social al Penedès.
Com a advocat, està especialitzat en dret privat, amb una àmplia experiència en dret dels negocis i, en particular, en qüestions financeres.
Durant més de vint-i-cinc anys ha col·laborat amb els departaments jurídics de diversos bancs i caixes d’estalvi.
Va formar part de diversos òrgans de govern d’empreses i entitats vilafranquines. Va ser membre del Consell d’Administració d’Aigües de Vilafranca (1987 a 1997), i de la Institució Cultural Montagut, SA (de 1989 a 1999, els cinc darrers anys com a president), membre del Consell Rector del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès (de 2007 a 2016). Entre els anys 2013 i 2014 va ser president de Caixa Penedès. Actualment presideix els patronats de la Fundació Especial Pinnae, de la Fundació Inglada Via i de Mas Albornà.
Quina participació té la Fundació Pinnae a BMN?
La Fundació Pinnae té un 4,3% d’accions de BMN. Al març o abril, abans que formalment s’acordés la fusió, el FROB va demanar a Société Generale que busqués ofertes per a BMN, a veure què trobava. Sembla ser, o així es va informar, que va sortir una oferta que estava entre 1.050 i 1.300 milions d’euros. La diferència venia donada perquè BMN té un acord de comercialització d’assegurances amb Caser i el trencament d’aquest acord significa pagar-li una indemnització de 250 milions.
Quina entitat era?
No s’ha sabut mai. El FROB no ho ha fet públic i, tot i que se li ha preguntat, el ministre d’Economia va dir que no ho diria i que no l’acceptarien, perquè consideren que les sinèrgies que provocaria la fusió amb Bankia determinarien un valor superior. Es va iniciar el procés i l’estudi per tirar endavant la fusió perquè el FROB va decidir que aquest seria el camí que s’havia d’emprendre. Es va crear dins del consell de BMN una mena de comissió delegada que tenia l’encàrrec de vetllar expressament pels interessos dels accionistes minoritaris, i nosaltres de seguida vam aixecar el dit i vam dir que volíem estar-hi. No va poder ser.
Per què?
No hi havia cap accionista minoritari en aquesta comissió, la formaven només consellers independents. A més a més, el consell d’administració va encarregar una opinió imparcial a Alantra, però la comissió va demanar la seva a Deutsche Bank. Nosaltres vam demanar conèixer què deien aquestes opinions, i tampoc va ser possible. Per això ens queixem de manca de transparència. Totes les coses que han passat en els darrers mesos durant el procés de fusió s’han fet a les nostres esquenes. En l’únic document oficial al qual hem tingut accés, que és l’acord del consell d’administració per iniciar la fusió, on es fixa el valor, no es dóna cap explicació sobre per què es paguen 826 milions d’euros i no 900 o 500. La informació oficial que tenim ara mateix sobre la taula és nul·la.
La meitat de l’oferta del març.
El 26 de juny ens anàvem a dormir amb la notícia que els consells ja havien acordat la fusió, encara no se sabia el tipus de canvi que es produiria amb les accions, però dimarts al matí ja era conegut, i sortia que s’havia valorat BMN en 826 milions i que l’intercanvi seria una acció de Bankia per cada 7,8 accions de BMN. Nosaltres esperàvem una quantitat molt superior. Aquell mateix dia vaig parlar amb el president de BMN, Carlos Egea, i em va dir que era tot el que s’havia pogut fer, que ens havia perjudicat molt tot el que havia passat amb el Banc Popular, que els atacs que havia tingut a borsa Liberbank, que és una entitat de volum similar a BMN, també ens havien perjudicat, i que això era tot el que hi havia.
Què penseu fer a partir d’ara?
Hem encarregat a un bufet d’advocats de Barcelona un dictamen perquè ens digui quines possibilitats hi veu des d’un punt de vista legal o judicial. No sabem què ens diran. Crec que tenim dos camins: Un seria una impugnació per qüestions formals, perquè no hem disposat mai de la informació necessària sobre els informes que es van fer durant el procés de fusió. El segon seria per motius de fons. S’ha d’investigar si, per part del FROB, l’accionista majoritari, s’ha actuat en benefici propi i en perjudici dels minoritaris. Amb el que sé, entenc que s’ha fet una operació molt bona per a Bankia i molt dolenta per a nosaltres, i crec que la meva obligació és fer el que pugui per evitar que això tiri endavant.
Quina va ser la reacció de les altres tres caixes fundadores de BMN?
Curiosament van votar favorablement. Ho veien bé, però és clar, ells tenen informació que nosaltres no tenim perquè estaven al consell d’administració.
Què li van dir des del Penedès davant de les notícies sobre la fusió i els seus efectes?
De moment no hi hagut reaccions del territori, o no se’ns han fet arribar. Suposo que tots estan a l’expectativa. L’únic estament oficial que ha reaccionat ha estat el nostre supervisor, la Direcció General de Política Financera de la Generalitat de Catalunya, que el mateix dimarts que es coneixia la decisió es va posar en contacte amb nosaltres per preguntar-nos què pensàvem fer, perquè ells tampoc ho veien clar.
En quin sentit?
Tots els diaris econòmics deien que les accions s’havien cobrat molt per sota de les expectatives. Jo no puc dir que s’hagi fet una valoració barata, però tots els imputs que m’arriben és que ho ha estat. A mi em van dir que tant Deutsche Bank com Alantra creien que era un tipus de canvi raonable atesa la situació del mercat, però això no em diu gran cosa perquè el raonable pot tenir un cert marge.
Què hauria estat el valor “raonable” per a vosaltres?
El valor de les accions que nosaltres rebrem segons van cotitzar el dia 26 de juny eren 35.800.000 euros. No podem saber quins seran els beneficis que repartirà Bankia l’any que ve, però fixant-nos en els que ha repartit aquest any, això voldria dir que nosaltres rebríem un dividend d’una mica menys d’un milió d’euros anual. Cal suposar també que, en haver integrat BMN, el benefici general del banc creixerà i, per tant, també creixerà el dividend, i podrem arribar a quelcom més d’aquest milió d’euros.
Una bona notícia per a les finances de la Fundació Pinnae.
Nosaltres estem encantats que una inversió que teníem a BMN que no ens produïa res, de cop i volta, es transformi en un dividend d’un milió d’euros anual, amb els quals la fundació podrà fer moltes coses que fins ara no podia fer. Tanmateix, si el que ens hauria de correspondre no és un milió, sinó 1.300.000 per dir una xifra, no em vull quedar amb els braços plegats per què, en definitiva, estem parlant de diners que es gastaran a fer coses per al Penedès.
Quina serà la prioritat?
La fundació tenia en el seu actiu unes accions de BMN valorades en uns 90 milions d’euros, dels quals es poden tornar uns 40, cosa que suposarà una clatellada al compte de resultats de 2017, però serà teòrica, perquè l’any vinent rebrem uns ingressos de l’entorn d’un milió d’euros anuals. Aquesta quantitat ens permetrà començar a pensar en convocatòries, programes socials, el que hauríem d’estar fent.
Recentment vau crear un blog minoritariosbmn.com. Amb quina finalitat?
Vam obrir aquest blog com un canal perquè altres accionistes minoritaris s’ajuntessin amb nosaltres. En ell es recullen totes les informacions que han aparegut respecte de la fusió dels dos bancs: els fets rellevants comunicats al FROB, els projectes de fusió de Bankia i BMN, i les accions que els accionistes minoritaris tenen previst fer per garantir els seus interessos. Fins ara se’ns han afegit uns 60, que representen un 0,4%, del capital del banc.